Tijdloos schrijven, bestaat die term eigenlijk officieel? Een Google search levert wel enig resultaat op voor ´tijdloze content´, maar andere suggesties van de zoekmachine zijn: ceremonie schrijven, trouwbelofte doen en vows Nederlands. Wel fijn dat Google er in ieder geval vanuit gaat dat een huwelijk tijdloos is!
Tijdloos schrijven
Dat teksten dit ook kunnen zijn, bewijst onderstaande blog dat ik 12 jaar geleden schreef: Het succes van H&M. Inmiddels is er wel het één en ander veranderd. Zo zijn de bekende rood-witte plastic tasjes ingeruild voor een duurzame variant van karton en is de wereld van online enorm gegroeid. Maar ondanks het feit dat ons straatbeeld verandert en veel fysieke verdwijnen, is het succes van H&M nog steeds actueel. De kracht van tijdloos schrijven? Feiten. Een kwestie van een paar cijfertjes updaten en publiceren!
Het succes van H&M
Een winkelstraat zonder H&M? Bijna niet meer voor te stellen. Van Europa tot aan Azië en van Amerika tot het Midden-Oosten. Werkelijk overal lopen de dames (en heren) met de bekende rood-witte tasjes. Hoe lukte het deze bescheiden onderneming om uit te groeien tot een multinational? Het geheim achter het succes van kledingfenomeen H&M.
Hip voor nop
Trendy ontwerpen voor weinig geld. Dat is waar H&M al meer dan zestig jaar om bekend staat. Het verhaal van H&M begint in 1947, wanneer de Zweed Erling Person tijdens een bezoek aan Amerika onder de indruk raakt van de vele grote warenhuizen met goedkope kleding. Iets dat in Europa nog onbekend is. Direct na thuiskomst opent hij in het Zweedse Västerås de winkel Hennes (wat ‘van haar’ betekent), waar hij alleen dameskleding verkoopt. Hennes blijkt een schot in de roos. Dertien jaar later neemt Persson de herenkledingwinkel Mauritz over en het bedrijf krijgt de inmiddels wereldberoemde naam Hennes en Mauritz.
De eerste H&M in Nederland
In 1989 doet H&M haar intrede in Nederland en anno 2008 telt de keten bijna negentig winkels op Nederlandse bodem en 1244 ketens verspreid over 22 landen. In het eerste kwartaal van dit jaar (lees: 2008) steeg de winst met 28% naar 312 miljoen euro.
Exclusief gevoel
H&M dankt haar succes aan de toegankelijke collecties die de miljoenen klanten het gevoel geven dat ze geen kuddedieren zijn. Want hoewel H&M haar prijzen laag houdt, door groot in te kopen, heeft de consument toch een exclusief gevoel bij de items. Dit doet H&M door kleding in verschillende kleuren en designs te verkopen, waarmee je zelf je unieke look samenstelt. Het productieproces is zo snel dat de designs van de catwalk nog sneller in de winkel liggen dan die van de ontwerper zelf.
Vernieuwend
Naast een lage prijs realiseert het concern zich dat het ook belangrijk is om te blijven vernieuwen. “Onze formule blijft weliswaar hetzelfde, maar we proberen onze klanten continu te verrassen”, zegt woordvoerster Elke Kieft. Zo speelt H&M in op de populariteit van internet door ook online producten te verkopen. Dit was de eerste drie jaar alleen in Scandinavië mogelijk, maar sinds augustus 2006 is H&M-kleding ook in Nederland online te bestellen.
‘Van schaap tot schap’
H&M heeft haar succes dus te danken aan afwisseling, exclusiviteit en betaalbaarheid maar hoe realiseer je een dergelijk concept in de praktijk? De productie wordt in eigen huis gedaan. In de modewereld noemen we dit model ‘Van schaap tot schap’. Gaat de designafdeling met een idee aan de slag, dan hangt de lijn zes weken later in 1200 H&M-winkels. Bij de concurrent duurt dit gemiddeld drie tot vijf keer zo lang.
Kassa Informatie Optimaal
H&M maakt gebruik van Kassa Informatie Optimaal. “Als blauwe T-shirts minder goed verkopen dan gele, zien ze dit meteen”, zegt Theo Zomerhuis – directeur van Mondit (de organisatie van modeleveranciers). “Deze gegevens worden ook meteen doorgegeven aan de fabrieken in Spanje, Oost-Europa en Azië. Die produceren dan minder blauwe T-shirts en meer gele.” Een dergeijk systeem heeft twee voordelen: de winkels verkopen meer gele T-shirts en aan het einde van het modeseizoen gaan er minder blauwe T-shirts voor spotprijzen in de uitverkoop. “Hun financiële succes verklaar ik voor een groot deel doordat ze in verhouding erg weinig kleding in de uitverkoop doen.” Dat is te zien aan de winstmarge, die vorig jaar 17 procent was: in de retailsector is dit ongekend hoog.
Ook tijdloos schrijven? Of tijdloze teksten bestellen voor jouw website, blog of social media-kanalen?
Vier keer zo veel aanbod
Het informatiesysteem dat de dagelijkse verkopen en consumentenwensen registreert, stelt H&M in staat om snel kleine series ontwerpen op de markt te brengen en bestaande ontwerpen binnen enkele weken aan te passen aan de eisen van de consument. Een modehype hoeft niet groot te zijn. Productie met een geringe omvang kan snel even tussendoor en hangt binnen een maand in de rekken: fast-fashion. De kleding vliegt de winkel uit, waardoor het de magazijnen niet belast. H&M brengt jaarlijks ongeveer vier keer zoveel kledingstukken op de markt als concurrenten in de kledingbranche.
Lagerfeld, Madonna en Viktor & Rolf
Keer op keer wint H&M het dus van haar concurrenten, zeker ook als het gaat om adverteren. Billboards, posters, tijdschriften, televisiecommercials en internet. De boodschap is duidelijk: om H&M kan niemand heen. Grote namen als Heidi Klum, Claudia Schiffer, Cindy Crawford en Pamela Anderson werken mee aan de spraakmakende campagnes. De billboard affiches van Pamela werden zelfs op grote schaal gestolen. Dat ook design betaalbaar kan zijn, bewijst de kledinggigant door lucratieve deals met internationale topontwerpers als Karl Lagerfeld. Design collecties zijn altijd binnen één dag uitverkocht. Sinds augustus 2006 liggen ook de trainingspakken van Madonna in de winkels en in november van dat jaar werd de collectie van het Nederlandse designduo Viktor & Rolf gelanceerd.
H&M en Stella McCartney
“Hoe zo’n ochtend in zijn werk gaat?” Shopaholic Kirsten Smit herinnert zich de drukte in Amsterdam in november 2005 – toen Stella McCartney haar lijn in de H&M lanceerde, nog als de dag van gisteren.
“Even vóór tienen staat een groep Stella McCartney liefhebbers voor de deur van de H&M aan de Amsterdamse Kalverstraat. Er wordt met volle teugen genoten van de voorpret, vooral als blijkt dat een cameraman de groep staat te filmen vanuit de etalage. ‘Valt nog best mee, die drukte’, zegt een jonge vrouw rechts van mij. Het is inderdaad een vrij bescheiden groep. Zou Stella dan toch niet over de power van haar voorganger, Karl Lagerfeld, beschikken?”
“Als de deuren opengaan, stormt de groep de winkel in en sprint de roltrap op. Ineens komen van alle kanten gillende dames aangerend. O ja! Dit filiaal heeft drie ingangen. Als één grote, massa duiken ze op de Stella McCartney-collectie af en voordat ik de roltrap af ben gestapt zijn de rekken volledig leeg. Vrouwen sjouwen met stapels Stella creaties, zonder naar de maat of het ontwerp te kijken.”
“’Het is net zoals bij Karl Lagerfeld’, zegt een medewerkster achter de kassa. ‘Dit hadden we wel verwacht, maar het is toch gek om te zien. Ze pakken hele stapels kleding van de rekken en lopen er vervolgens mee naar een plekje achter in de winkel waar ze de stukken rustig kunnen sorteren.’”
“Na een paar minuten wordt de tweede voorraad binnen gereden. Ook deze is in no time geplunderd. De winkelbeveiliging probeert de massa gillende vrouwen te bedwingen. ‘Dit topje is twee maten te groot maar ik hou hem toch’, zegt een vrouw. De boodschap is duidelijk: Stella is een hit!”