Middeltjes tegen scheerbultjes – 10 beauty hacks

Een geïrriteerde huid na het scheren is irritant! Heb jij vaak last van rode bultjes en jeuk? Je bent niet de enige. Maar liefst 60 procent van de vrouwen heeft na het scheren van de benen, oksels en bikinilijn last van huidirritatie. Hoe kun je dit voorkomen? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? Wat zijn goede middeltjes tegen scheerbultjes? 10 beauty hacks voor een gladde huid na het scheren.

Hoe ontstaan scheerbultjes?

Scheerbultjes ontstaan door ingegroeide haartjes. Na het scheren kunnen haren omkrullen en terug de huid in groeien. Dit prikt en zorgt voor een geïrriteerde huid. De gekrulde haren vangen ook makkelijker bacteriën op. Deze dringen, samen met de haar, de huid in waardoor die gaat ontsteken en je rode bultjes krijgt. Dit voelt niet alleen vervelend, maar de rode uitslag ziet er ook niet echt prettig uit. Scheerbultjes ontstaan vaak op plekken waar de huid tegen elkaar komt: rond de bikinilijn of onder je oksels bijvoorbeeld.

10 goede middeltjes tegen scheerbultjes

Een gladde huid na het scheren is voor veel dames van korte duur. Ben je net zo blij met het resultaat, loop je een uur later al weer met allemaal rode bultjes over het strand! Goede middeltjes tegen scheerbultjes zijn dus geen overbodige luxe. Dit weet ook de beautybranche. Gelukkig zijn er hierdoor heel wat crèmes verkrijgbaar, die je kunnen verlossen van de jeuk. En naast het aanbod van de drogist, kun je ook zelf aan de slag gaan met huis, tuin en keuken middeltjes tegen scheerbultjes. Met deze 10 tips ben je in no time van die rode bultjes af!

#1 Zorg voor een scherp scheermesje

Een scherp scheermesje is een absolute must om scheerbultjes te voorkomen! Hiermee worden de haartjes na één of twee scheerbewegingen verwijderd en hoef je niet eindeloos over dezelfde plek heen te gaan. Het zorgt voor minder huidbeschadigingen en minder kans op ingegroeide haren. In een ouder scheermes zitten vaak ook achtergebleven haren , die bacteriën opvangen. Deze bacteriën vergroten de kans op ontstekingen van de huid.

#2 Scheergel als middeltje tegen scheerbultjes

Veel mannen die met de hand scheren gebruiken het standaard: scheergel. Het is misschien een beetje een geklieder, maar het werkt wel goed als middeltje tegen scheerbultjes! Je kunt het ‘t best even laten intrekken voordat je met het mesje aan de slag gaat, dan worden de haren zacht en kun je ze makkelijker in één keer verwijderen.

#3 Een milde scrub

Voordat je de scheergel aanbrengt, kun je de plek die je gaat ontharen het best behandelen met een milde scrub. Een scrubhandschoen doet ook prima dienst! Door te scrubben worden alle bacteriën en dode huidcellen verwijderd en komen de haartjes meer aan de oppervlakte te liggen. En als je dan toch bezig bent: pak dan meteen je gezicht even mee. Het werkt namelijk ook perfect tegen puistjes! Rituals combineert hun scrub met zuiverend zeezout, nóg beter!

#4 Afspoelen met koud water

Door de onthaarde huid direct na het scheren af te spoelen gaan de poriën dicht. Hierdoor maken bacteriën en ontstekingen van de huid minder kans. Het is wel even doorbijten, maar wie mooi wil zijn…

#5 Skin food body butter

Skin Food body butter van Weleda is hét wondermiddel om scheerbultjes te voorkomen en ook als de ingegroeide haartjes eenmaal hebben toegeslagen. Het is namelijk goed om de huid direct na het scheren te hydrateren. Hiermee voorkom je uitdroging en de irritatie die dit kan opleveren. Ook als je eenmaal jeuk hebt, kan hydratatie ervoor zorgen dat de huid zich sneller herstelt.

Leestip: Help, zo ben je razendsnel van warmtebultjes af!

#6 Olijfolie als middeltje tegen scheerbultjes

Het klinkt misschien gek, maar olijfolie is een perfect huismiddeltje tegen scheerbultjes. Geen etherische olie, maar gewoon de olijfolie waar je in bakt en braadt. Een beetje tussen je vingers en smeren maar! Ook dit zorgt voor hydratatie. Het voorkomt bovendien dat de huid tegen elkaar gaat schuren en tegen je kleding. Er zijn ook handige olijfolie sprayers, waarmee je het gelijkmatig over de huid verdeelt.

#7 Citroensap

Net als olijfolie, is ook citroensap een handig huismiddeltje tegen scheerbultjes. Het helpt om het verspreiden van bacteriën te voorkomen, waardoor je minder snel ontstekingen krijgt en de jeuk en roodheid zal afnemen.

#8 Aloë vera gel

Aloë vera kalmeert de huid. En dat is zeker geen overbodige luxe na een beschadigende scheerbeurt! Spray de mist op 10 tot 15 centimeter afstand, om de droge huid te hydrateren en te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Deze aloë vera gel is vrij van conserveermiddelen en kunstmatige kleurstoffen, waarmee de kans op huidirritaties minimaal blijft.

Leestip: Help, zo ben je razendsnel van je zuigplek af!

#9 Mentholgel tegen jeuk

Heb je naast rode bultjes, ook veel last van jeuk? Smeer het geschoren gebied dan in met mentholgel. Dit werkt verkoelend en zorgt ervoor dat de jeuk verdwijnt. Een koude douche nemen kan natuurlijk ook, maar dan is wel een stuk minder prettig!

#10 Save the shaving for later!

Het ultieme middel tegen scheerbultjes is natuurlijk: niet scheren! Bij waxen wordt, in tegenstelling tot bij scheren, het haartje met wortel en al verwijderd. Dit zorgt niet alleen voor een mooi resultaat, je kunt ook langer genieten van je gladde benen en bikinilijn. Je kunt je professioneel laten waxen in een salon, maar zelf aan de slag gaan met een wax kit is ook goed te doen. Zo ziet ook niemand de gekke gezichten die je trekt als de strips worden losgetrokken!

Foto: John Ondreasz