Een capsule wardrobe samenstellen

Fashion is passion, dat is waar!, maar eerlijk is eerlijk: wij dames kunnen ook doorslaan in onze koopdrift. Het resultaat? Een overvolle kast, waarin niet genoeg plek is voor jouw spullen…laat staan voor die van je partner! In een capsule garderobe draait het juist om het tegenovergestelde, om minimalisme: less is more. Ik vertel je hoe dit precies werkt en leer je een capsule wardrobe samenstellen.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe samenstellen

Een capsule wardrobe is een zorgvuldig samengestelde kledingcollectie voor het seizoen. Allemaal pieces die goed te matchen zijn en waarmee je een lente, zomer, herfst of winter lang outfits kunt samenstellen. Meestal bestaat een capsule-garderobe uit een paar tijdloze basics en klassieke items die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Het doel is om een functionele en veelzijdige garderobe te creëren die je persoonlijke stijl weerspiegelt, ongeacht de trends van het moment. Het draait dus niet alleen om ontspullen, maar ook om alleen nog maar tijdloze items kopen.

Leestip: Een gekleurd damespak: dé voorjaarstrend!

Waarom zou je een capsule wardrobe samenstellen?

Waarom een capsule wardrobe samenstellen

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een capsule-garderobe. Zo leidt het bijvoorbeeld tot een stuk minder keuzestress en een gelukkigere partner! Ik heb de 4 why’s voor je op een rij gezet.

1. Minder keuzestress

Met een capsule-garderobe worstel je niet langer met het kiezen van een outfit, omdat alle kledingstukken gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. De meeste matches heb je van tevoren al uitgedacht en soms ontstaat er een spontane combi!

2. Geld besparen

Hoewel het investeren in goede basics om een investering vraagt, bespaar je op de lange termijn geld omdat je minder geneigd bent om impulsieve aankopen te doen en met tijdelijke modetrends mee te lopen.

3. Duurzaamheid

Door een capsule wardrobe samen te stellen kies voor tijdloze stukken van goede kwaliteit. Hiermee verminder je de behoefte aan fast fashion en draag je bij aan een duurzamere mode-industrie.

4. Ruimtebesparing

Een capsule wardrobeneemt minder ruimte in beslag in je kast, waardoor je meer overzicht hebt en je kleding gemakkelijker kunt organiseren.

Leestip: Wonen in een tiny house: een rondleiding & tips om te ontspullen

Let’s do this: je capsule wardrobe samenstellen!

Door te kiezen voor tijdloze basics en veelzijdige stukken, die passen bij je persoonlijke stijl en levensstijl, kun je een garderobe creëren die zowel functioneel als stijlvol is. Leer stap voor stap je capsule wardrobe samenstellen met onderstaande checklist. Het resultaat is zeker de moeite waard!

  • Begin met het scannen van je kast en selecteer de items die je vaak draagt.
  • Denk na over je levensstijl, werk en sociale activiteiten en bepaal welke kledingstukken je nodig hebt voor verschillende gelegenheden.
  • Investeer in tijdloze basics, zoals: een goede jeans, een witte blouse, een zwarte blazer en een klassieke jurk. Die vormen de basis van je garderobe.
  • Voeg een paar eyecatchers toe in kleuren en patronen, die je outfits een beetje op-spicen.
  • Kies kledingstukken die gemakkelijk met elkaar te matchen zijn.
  • Probeer je capsule-garderobe te beperken tot ongeveer 30-40 kledingstukken, inclusief: tops, jurken, jassen en schoenen.

Voorbeeld zomer/winter capsule-garderobes

Een voorbeeld van een capsule-garderobe voor de lente/zomer zou kunnen bestaan uit een paar goed passende jeans, een paar witte T-shirts, een gestreepte blouse, een lichtgewicht trui, een trenchcoat, sneakers, sandalen en een mooie zonnebril.

Zomer capsule wardrobe

Voor de herfst/winter zou een capsule wardrobe kunnen bestaan uit een warme trui, een klassieke trenchcoat, een paar laarzen, een donkere jeans, een wollen sjaal, een gebreide jurk, een leren jas en een paar enkellaarsjes.

Rek met winterkleding