Is goedkoop duurkoop? Vaak wel en goedkope producten hebben ook een slechte invloed op mens en milieu. Maar het kan nog erger: je denkt kwaliteit te kopen door iets meer te betalen, maar ontvangt een product van zeer slechte kwaliteit. Voor dit artikel deden wij een eigen onderzoek naar consumentenbedrog van een webwinkel die kleding in het hogere segment aanbiedt. De conclusie? We betaalden de hoofdprijs voor een tweedehands item en slechte klantenservice.
First things first: dit onderzoek is niet bedoeld om de verkoop van goedkope producten te stimuleren. Shoppen bij budgetshops is slecht voor onze toekomst. Als je weinig betaalt voor producten, betekent dit dat de arbeidskrachten die eraan hebben gewerkt in de meeste gevallen zwaar worden onderbetaald.
Voor goedkope producten worden, logischerwijs, de goedkoopste productiemethodes gebruikt. Dit betekent dat money over milieu gaat. De methodes zijn chemisch en vervuilend.
Daar komt ook nog bij dat veel producten met een lage prijs in het buitenland worden gemaakt. Ze moeten dus naar Nederland worden vervoerd per schip of vliegtuig. Transport, is na de kledingindustrie, de meest vervuilende industrie wereldwijd. Niet doen dus!
Leestip: Zero waste winkelen doe je zo!
Onderzoek consumentenbedrog
Voor ons onderzoek naar het verschil tussen wegwerpkleding en shoppen in het hogere segment, namen wij de proef op de som bij Farfetch. Deze webshop is een verzamelsite voor luxe merken. Je kunt dit vergelijken met Zalando, maar dan voor kleding in de hogere prijsklassen. Denk aan merken als: Gucci, Chanel, Armani, Prada en Sandro.
Farfetch handelt wereldwijd: in Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Nederlandse klanten ontvangen hun bestellingen vanuit een depot in Parijs.
Prijzen op de website beginnen bij ruim 100 euro voor kleine accessoires en lopen op tot enkele tienduizenden euro’s voor tassen, sieraden en kleding van Chanel en andere designermerken.
Naast nieuwe producten, biedt Farfetch ook een collectie met tweedehands kleding en accessoires.
De kwaliteit van Farfetch
Om te testen of een hogere prijs ook betekent dat de kwaliteit hoger is, bestelden wij een jack van het Franse merk Sandro bij Farfetch. Die kost 285 euro in de webshop en belooft een jas van gemixt katoen met een klassieke kraag, knoopsluiting aan de voorzijde, borstzakken met knopen en cuffs.
Op de foto ziet hij er prima uit. De kleuren en stof zijn mooi en de jas heeft een goede pasvorm. Met de express delivery service van DHL zouden we dit fashion item bovendien de volgende dag al in huis hebben.
Niets bleek minder waar. Na 4 dagen wachten, waaruit we kunnen concluderen dat betalen voor express delivery nogal zonde van het geld was, openden we vol verwachting het pakketje. Het eerste dat we zagen was een stuk of 20 haren, op de binnen- en buitenzijde van het jack. Dit leken honden- of kattenharen te zijn, maar dit hebben we niet nader onderzocht. Kan dus van alles zijn!
Wat verder direct opviel waren de pluizen en slecht gestikte naden. Vooral de kraag bevatte veel pluis. De gedeelten bij de borstzakken had lossen en scheve naden. Een behoorlijke tegenvaller dus als je denkt high class te shoppen.
De aanwezige haren en pluizen doen vermoeden dat het jack niet nieuw is. We hebben wel in de collectie met nieuwe items geshopt en na een klein online onderzoek blijkt de prijs van 285 euro ook in andere webshops de nieuwprijs te zijn.
Consumentenbedrog met slechte klantenservice
Je kunt je voorstellen dat we best teleurgesteld waren na het openen van ons pakketje. We hebben daarom meteen bovenstaande foto’s gemaakt en contact opgenomen met de klantenservice van Farfetch.
Dit was al een opgave op zich. De klantenservice kan alleen in het Engels worden aangeschreven en na ons verhaal te hebben beschreven in het formulier gaf de webpagina, tot 3 keer toe, aan dat er een error was en ons bericht helaas niet kon worden verzonden.
Een mailtje naar customerservice@farfetch.com dan maar. Hier bleken ze helaas niet zo snel te zijn als op de marketingafdeling. Voordat we een antwoord hadden ontvangen op onze klacht, kregen we eerst 3 nieuwsbrieven met de nieuwe collectie en aanbiedingen.
De oplossing van Farfetch? Een verzoek om de jas terug te sturen, waarna we 14 dagen op een terugbetaling moesten wachten en 10% korting op een nieuwe aankoop in de toekomst zouden krijgen. We moesten dus nog maar afwachten of het geld nog zou worden teruggestort. En die 10%? Uhhh, alsof we ooit nog iets gaan kopen bij Farfetch!
Wat verder erg vervelend was bij de klachtafhandeling van Farfetch is dat je elke keer antwoord krijgt van een andere medewerker. Antwoorden die overduidelijk uit een vooropgesteld format komen, door iemand die de voorgeschiedenis niet kent.
Conclusie?
Duur kopen is soms ook duurkoop en high fashion-winkels maken zich ook schuldig aan consumentenbedrog. Check dus altijd goed waar je shopt. Probeer reviews te lezen en de socialmediakanalen van de webshop te checken, voordat je de hoofdprijs betaalt.