10 huis-, tuin- en keukentips tegen feestvlekken

Kan jij ook bijna niet meer wachten tot de gezellige decembermaand begint? Chocoladeletters, oliebollen, wijn en natuurlijk je mooiste jurk. Maar is die bestand tegen de vlekken die al deze lekkernijen kunnen opleveren? Wij geven je 10 huis-, tuin- en keukentips tegen veelvoorkomende feestvlekken.

Chocolade

Giet een beetje koffiemelk op de vlek. Even in laten trekken en vervolgens wassen op de normale manier. Werkt ook bij viltstift in kleding.

Vet

Dep een doek met afwasmiddel op het kledingstuk en laat dit opdrogen. Als je een vetvlek op leer heb,
kan je er het best een beetje talkpoeder overheen strooien. Een uurtje wachten en vervolgens schoonvegen. Niet gelukt? Probeer nogmaals, soms zijn twee behandelingen nodig.

Feestvlekken: wijnWijn

Heb je wijn gemorst in je vloerbedekking of -kleed en ben je meteen bij? Gooi er dan onmiddellijk een flink aantal theelepels (keuken)zout overheen. Het trekt er gemakkelijk in en scheelt je veel gedoe.

Witte Wijn

Azijn en zout helpen erg goed. Is de vlek niet meteen verdwenen? Maak dan een papje van waspoeder en een beetje water, dep dit op de vlek en was het kledingstuk vervolgens op 60 graden (niet aan te raden voor wolwas).

Rode Wijn

Heeft u een ongelukje met rode wijn, gebruik dan meteen lauw of warm water en de vlek verdwijnt onmiddellijk. Heeft de vlek tijd om aan het weefsel te hechten, dan kan het nog een flinke klus worden om hem te verwijderen. Wat je kunt proberen is: leg een oude krant onder de vlek en bestrooi hem rijkelijk met keukenzout. Het grootste gedeelte van de gemorste wijn zal door het zout worden opgenomen. Het overige gedeelte is na een wasbeurt weg.

Slagroom

Eerst het textiel laten weken in Biotex. Vervolgens wassen in de machine.

Kaarsvet

Het textiel eerst een tijdje in de diepvries leggen. Daarna kan de vlek eraf gepulkt worden.

Nagellak

Leg de vlek op een laag absorberend papier, een stukje keukenrol bijvoorbeeld. Dep er aan de andere kant aceton op. Vervang het papier regelmatig.Je ziet de vlek stukje bij beetje verdwijnen.

Limonade

Eerst met een warm sopje behandelen om daarna met alcohol of citroensap de vlek weg te wrijven.

Lippenstift

Voordat het textiel in de was gaat, eerst de vlek laten weken in eucalyptusolie of glycerine. Daarna volgens wasvoorschrift wassen.