Podcasts zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze bieden luisteraars de mogelijkheid om te leren, te lachen, en geïnspireerd te raken. Welke soorten zijn er? Wat zijn populaire Nederlandse shows? En hoe start je je eigen podcast? Ik zocht het voor je uit.
Wat is een podcast?

Een podcast is een online luistershow, die je kunt streamen of downloaden. Ze worden meestal als serie geproduceerd, waarbij regelmatig nieuwe afleveringen verschijnen. Je kunt het vergelijken met een radioprogramma, alleen een podcast wordt niet live uitgezonden. Hiermee ben je als luisteraar dus niet gebonden aan een uitzendtijd. De duur van een show loopt uiteen van enkele minuten tot uren per aflevering.
Verschillende soorten podcasts

Online zijn podcasts te vinden over elk denkbaar onderwerp. Van waargebeurde misdaadverhalen en komedies tot persoonlijke ontwikkeling. Ik heb de meest voorkomende formats voor je op een rij gezet.
Interviews
Podcasts in interviewvorm hebben vaak een vaste host en elke aflevering één of meerdere gastsprekers. Het format bestaat uit een vraag-antwoordgesprek en leidt tot meer kennis en/of inzichten bij de luisteraars. Een voorbeeld hiervan is ‘Door de ogen van de Koning‘. Hierin gaat Koning Willem-Alexander in gesprek met Edwin Evers en blikken zij samen terug op 10 jaar Willem-Alexander als staatshoofd.
Solo
In een solo podcast richt de host zich rechtstreeks tot de luisteraars. Ideaal voor het delen van persoonlijke verhalen of het geven van lessen. Er is over elk onderwerp wel passend aanbod te vinden, dat varieert van lachwekkende verhalen tot hulp bij meditatie en alles daar tussenin.
Een panel
Dit type podcast heeft meerdere hosts, die samen over een bepaald onderwerp discussiëren. Een leuke manier zijn om als luisteraar verschillende perspectieven te horen en af te wegen.
Verhalend
Verhalende podcasts vertellen een verhaal, vaak over meerdere afleveringen heen. Dit kan fictie of non-fictie zijn. Een voorbeeld hiervan is ‘Datevermaak’. Hierin gaat een drietal vrijgezellen op dates, die vervolgens uitvoerig worden besproken.
Een documentaire
Documentaire podcasts zijn vergelijkbaar met verhalende podcasts, maar zijn vaak gebaseerd op diepgaand onderzoek en reportage. Een voorbeeld hiervan is ‘De Deventer Moordzaak’ , een podcast die dieper in deze zaak duikt en op een verhalende manier over vertelt.
De beste Nederlandse podcasts

Nederland is geen uitzondering als het gaat om de populariteit van podcasts. Veel mensen luisteren thuis, op het werk of onderweg naar shows als ‘Man met de microfoon’ en ‘BOOS”. Je eigen podcast starten? Laat je inspireren door mijn persoonlijke top 5 Nederlandse podcasts.
1. Man met de microfoon
Een unieke mix van verhalen die zich afspelen in Amsterdam. Het zijn losse afleveringen met een begin en einde, die je anytime en in willekeurige volgorde kunt luisteren.
2. De krokante leesmap
Een humoristische podcast waarin Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de weekbladen en tijdschriften van de afgelopen week bespreken.
3. De media meiden
Een podcast waarin hostes Tamar Bot en Fanny van de Reijt je een kijkje achter de schermen geven in showbizzland.
4. BOOS
Een podcast van Tim Hofman waarin hij, net als in zijn YouTube-show, misstanden aan de kaak stelt en mensen helpt bij het oplossen van hun problemen.
5. De Brand in het landhuis
De brand in het landhuis is een true crime podcast van Simon Heijmans. Hij onderzoekt het mysterie rond de brand in het landhuis van Ewald Marggraff.
Zo start je je eigen podcast

Is je eigen podcast starten een langgekoesterde droom, maar weet je niet hoe? Het enige dat je nodig hebt is een goed format, de juiste apparatuur en een strakke planning. Gebruik onderstaand stappenplan en duik achter die mic!
1. Kies je onderwerp en doelgroep
Kies een onderwerp waar je gepassioneerd over bent en dat aansluit bij de interesses van je beoogde doelgroep. Probeer origineel te zijn en jezelf op die manier te onderscheiden van ‘de rest’.
2. Bepaal je format
Wat voor soort podcast wil je gaan maken? Solo, duo, interview? Bedenk je format en schrijf het uit.
3. Maak een contentkalender
Werk, naast je format, ook een contentkalender uit. Dit is een planning waarin je de onderwerpen van je afleveringen, gastsprekers, en publicatieschema vastlegt. Het helpt je om georganiseerd te blijven en consistent nieuwe content te bedenken.
4. Investeer in goede tools
De luisterkwaliteit is belangrijk bij podcasts. Investeer daarom in een goede microfoon, koptelefoon en opnameapparatuur. In software zoals Audacity kun je opnames gemakkelijk editen.
5. Opname en editing
Neem je shows op in een stille omgeving en neem de tijd om je opnames te bewerken, achtergrondgeluiden te verwijderen en de audio te optimaliseren. Dit zorgt voor een goede luisterervaring.
6. Stream je podcast
Je hebt een platform nodig om je eigen podcast te kunnen hosten. Dit werk op dezelfde manier als een website: je koopt een url en een hostingpakket zodat je online kunt. Voor podcasts zijn verschillende hostingdiensten, zoals: Libsyn, Podbean en Anchor. Let bij je keuze goed op de mogelijkheden om te connecten met grote streamingsdiensten als Spotify.
7. Plaatsen en promoten
Zodra je podcast klaar is, publiceer je deze op verschillende platforms, zoals: Apple Podcasts, Spotify, en Google Podcasts. Promoot je show vervolgens via social media, je website en andere kanalen om luisteraars te trekken.
8. Analyseer en optimaliseer
Houd de statistieken van je podcast bij om te zien hoeveel luisteraars je hebt en welke afleveringen het populairst zijn. Gebruik deze informatie om je shows te verbeteren.