Ad copy is een krachtig marketingmiddel. Je hebt maar een paar regels om te vertellen wie je bent, wat je doet en waarom de potentiële klant voor jou moet kiezen. Korte, overtuigende content dus. Maar dat is niet altijd zo simpel als het lijkt. Je moet maar net de juiste woorden weten te vinden. Hoe schrijf je goede advertentieteksten voor online marketing? Met deze tips & tricks wordt het een makkie.
Online adverteren
Internet is hét medium om te adverteren. Het biedt niet alleen miljarden potentiële klanten van over de hele wereld, maar ook de mogelijkheid om je doelgroep zelf tot in de puntjes samen te stellen en statistieken nauwkeurig te meten. Iedereen gebruikt wel eens een zoekmachine of social media platform. Die mensen kun jij online allemaal bereiken!
Advertentiekanalen
Er zijn verschillende online kanalen die de mogelijkheid bieden om te adverteren. Google Ads en social advertising worden het meest gebruikt. Hiermee promoot je jouw bedrijf op Google, YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Messenger, TikTok en partnerwebsites van Google en Facebook. Elk kanaal heeft zijn eigen unique selling points en doelgroep. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het juiste advertentiekanaal.
Leestip: TikTok voor bedrijven – marketing facts & tips!
Targeting
Online campagnes bieden uitgebreide mogelijkheden voor het bereiken van de juiste doelgroep. Die kun je op het geselecteerde platform zelf finetunen. Elk kanaal is nét iets anders, maar ze bieden allemaal de mogelijkheid om publiek te targeten op basis van:
- leeftijd
- geslacht
- woonplaats/regio/land
- interesses (op basis van klikgedrag)
Daarnaast zijn er per kanaal verschillende andere opties. Zo kun je op LinkedIn bijvoorbeeld ook mensen bereiken op basis van hun functietitel en bieden Google en Facebook de mogelijkheid om te connecten met je website en bezoekers uit het verleden opnieuw te benaderen: te retargeten.
Meer informatie
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Ik geef je graag persoonlijk advies over goede advertentieteksten en de juiste targeting. Neem vrijblijvend contact op.
Campagnebudget
Online adverteren valt onder SEA (Search Engine Advertising), oftewel: betaald promoten. Je kunt nog zulke goede advertentieteksten schrijven, uiteindelijk draait het allemaal om de pegels. Veel advertentiekanalen werken met een biedingssysteem en dit betekent simpelgezegd dat degene die het meest betaalt (per klik of view) het meest/best wordt vertoond.
Maar wat is dan een redelijk campagnebudget voor jouw advertentie(s)? Dat kan lastig zijn. Gelukkig ben je niet de enige met opstartproblemen. Het is voor iedereen een beetje gissen in het begin, een kwestie van proberen. De meeste advertentiekanalen geven tijdens het instellen van het budget een prognose van het bereik op basis van het ingestelde bedrag, de looptijd en de doelgroep van je campagne. De meeste ondernemers investeren zo’n 25 tot 35% van de verwachte opbrengst in (online) marketing.
De opmaak van ad copy
Ad copy heeft een vaste opmaak. De mogelijkheden die je hebt voor je tekst verschillen per kanaal, maar zelfs als je meer schrijfruimte hebt is het verstandig om je aan de volgende opmaak te houden:
- Kop (max. 30 tekens)
- Tekstregel 1 (max. 90 tekens)
- Tekstregel 2 (max. 90 tekens)
Zo trek je met korte, krachtige content de aandacht en voorkom je dat je advertentietekst wordt afgebroken door ‘… lees meer’ en het onderwerp van je campagne niet direct zichtbaar is.
Leestip: Bouwbedrijf bovenaan in Google? Een sterk staaltje vakwerk!
7 tips voor goede advertentieteksten
Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd voor de inhoud: de teksten. Hoe bepaal je de tone of voice? Welke bulletpoints mogen niet ontbreken? En wat zijn de beste call-to-actions? Kortom: hoe schrijf je goede advertentieteksten voor je online marketing? 7 tips.
1. Doelgroepgericht schrijven
Om de juiste tone of voice te kunnen bepalen, moet je eerst weten tot wie jij je richt in de campagne. Teksten voor jongeren hebben een hele andere toon dan teksten voor 65-plussers. Zorg ervoor dat je de doelgroep kent en richt je in je teksten tot deze mensen. Loopt jouw doelgroep uiteen van 15 tot 65-jarigen? Deel hem dan op in verschillende generaties. Met algemene teksten spreek je niemand persoonlijk aan en boek je weinig succes.
2. Informeren & activeren
Een goede advertentietekst heeft twee doelen: informeren en activeren. Je wilt potentiële klanten op de hoogte brengen van jouw aanbod en ze aanzetten tot actie: een klik naar de website, een aanmelding voor de nieuwsbrief, een offerte-aanvraag of een aankoop. Zorg er voor dat je beiden doet in de beperkte ruimte die je hebt. Tip: gebruik de advertentiekop om je aanbod te introduceren, dan heb je meer schrijfruimte over in de 2 tekstregels.
3. Jouw unique selling points
Unique selling points zijn de dingen die jouw bedrijf en aanbod uniek maken. Waarom moeten klanten jou verkiezen boven een ander? Maak voordat je aan het schrijven van de advertentieteksten begint een lijst met de unieke eigenschappen en gebruik deze in je copy. Denk bijvoorbeeld aan: de kwaliteit je producten, de prijs, een snelle verzending, een schappelijk retourbeleid, een duurzaam productieproces, sociaal ondernemen en meer van dit soort eigenschappen die jou jou maken.
4. Goede call-to-actions
Call-to-action betekent vrij vertaald ‘aanzet tot actie’. Het zijn woorden en zinnen die jouw doelgroep overtuigen om op de advertentie te klikken. Vaak vind je hiervoor de nodige inspiratie in je USP’s, omdat je in een call-to-action de vervolgstap benoemt.
Een voorbeeld
- Duurzame Shampoo Voor Elk Haar
- Milieuvriendelijk douchen? 100% plasticvrij en zero waste? Shampoo bars zijn puur natuur.
- Voor 15u besteld = vandaag verzonden. Bestellingen vanaf €35 versturen we gratis. Shop nu
In bovenstaand voorbeeld hebben we de call-to-action dikgedrukt. Naast ‘Shop nu’, zijn er vele andere variaties te bedenken. ‘Meer informatie’ bijvoorbeeld, ‘Contact’, ‘Downloaden’, ‘Aanmelden’ en ‘Inschrijven’.
5. Hoofdletters in de advertentiekop of niet?
Is je al eens opgevallen dat marketeers, op een paar voeg- en lidwoorden na, vaak een hoofdletter gebruiken voor elk woord in een advertentiekop? In bovenstaand voorbeeld heb ik het ook gedaan. Je ziet meteen het verschil tussen de titel en de tekstregels. In de titel springen de woorden er veel meer uit, een goede manier om extra aandacht te trekken met je advertentie. Doen dus!
6. Voorkom ‘lees meer’
Houd je aan de opmaak van max. 30 tekens voor de kop en 90 tekens voor de tekstregels. Hiermee voorkom je dat het platform waarop je promoot de tekst afbreekt en een ‘lees meer’-teken plaatst. Het is erg hinderlijk als een te lange advertentietekst ervoor zorgt dat het onderwerp van je campagne buiten de intro valt. Wil je checken of jouw tekst passend is? Doe dan voor de zekerheid nog even een Google search naar het maximum aantal tekens op het platform waarop je gaat adverteren. Tijdens het invoeren krijg je ook een live voorbeeld te zien van de weergave op verschillende devices. Controleer goed of alles op de juiste plek staat.
7. Goede advertentietekst + goede landingspagina
Goede advertentieteksten alleen zijn niet genoeg voor online succes. De pagina waar je naartoe linkt moet ook aantrekkelijk zijn. Hierop licht je het product, de dienst of aanbieding die je in de advertentie hebt getoond verder toe en probeer je bezoekers te verleiden om klant bij jou te worden. Benoem de USP’s nog een keer, licht de inhoud van je aanbod toe en leid bezoekers met goede call-to-action-knoppen naar de juiste pagina’s.