Op Instagram draait het om zien en gezien worden. Mooi beeldmateriaal wordt door gebruikers gewaardeerd met likes, shares en reacties. Tegenwoordig kun je deze professionele beelden prima met de camera van je smartphone schieten. Maar wat is goede content? En waar let je op als je aan de slag gaat als amateurfotograaf? Zo maak je perfecte Instagram foto’s.
Hoe zien perfecte Instagram foto’s eruit?
Wie wil opvallen op Instagram moet zijn best doen. Er worden hoge eisen gesteld aan het perfecte plaatje en de concurrentie is moordend. Je bent omringd door fotografen, vloggers en marketeers.
Er is niet 1 specifiek perfect plaatje, maar goede Instagram foto’s voldoen wel aan een aantal eisen. Zo moet je bijvoorbeeld het juiste perspectief kiezen, goed licht hebben, een bijzondere plek of een speciaal moment vastleggen en vraagt de nabewerking van je foto’s ook om visuele kennis van zaken. Verderop in dit artikel vertellen we je hoe je perfecte Instagram foto’s maakt.
Inspiratie
Wil je werken aan je fotografievaardigheden en ben je op zoek naar inspiratie voor Instawaardige kiekjes? We hebben een paar picture perfect voorbeelden voor je op een rij gezet.
Leestip: Instagram als inspiratiebron – 10 muzikale odes aan The Gram
Zeven tips voor mooie Instagram foto’s
Om mooie posts te kunnen delen op The Gram moet je de basisprincipes van fotografie kennen. Gebruik deze 7 tips om je foto’s te upgraden. Oefening baart kunst, voordat je het weet ben je een professionele fotograaf!
1. Het beste licht voor professionele fotografie
Licht is je beste vriend tijdens een fotoshoot. Het is één van de belangrijkste factoren bij het maken van perfecte Instagram foto’s met je smartphone. Je moet precies aan de juiste knoppen (schakelaars) draaien. Overbelichting zorgt voor flets beeld, een te donkere foto springt niet in het oog op de timeline. Elk type foto vraagt om een eigen spotlight.
Productfoto’s schiet je in een studio. Hiervoor gebruik je een goede achtergrond – of een green screen waar je later zelf een achtergrond in photoshopt – en krachtige studiolampen. Zorg ervoor dat het product vanuit alle hoeken evenveel licht vangt, anders krijg je een lelijke schaduw op je foto.
Fashionfoto’s vragen om de nodige glamour. Je kunt ze zowel binnen, als buiten schieten. Binnen gelden dezelfde stijlregels als bij een studioshoot voor productfoto’s. Buiten ben je afhankelijk van daglicht. Zonsopkomst en -ondergang zijn de mooiste momenten van de dag. Dit zijn de golden hours, waarop de zon rood kleurt aan de horizon.
Houd bij buitenfotografie rekening met de stand van de zon. Als je de focus op het model wilt leggen, fotografeer je met de richting van de zon mee. Ga je voor een bijzonder schaduweffect met tegenlicht? Dan fotografeer je tegen het zonlicht in.
Voor modefoto’s is de locatie ook allesbepalend voor de sfeer. Ga je voor urban, hotel-chique, streetstyle of artistiek?
Foodies delen foto’s op Instagram waar je je vingers bij aflikt. Hierbij draait het om oog voor detail. Foodfoto’s worden vaak van boven gemaakt met een ringlamp.
2. Fotografeer vanuit een unieke hoek
Recht-toe-recht-aan-foto’s zijn niet de meest interessante beelden om te zien en ‘te gewoontjes’ om op te vallen op de timeline van Instagram. Probeer een bijzondere hoek te vinden.
Heb je de wereld bijvoorbeeld weleens vanuit de lucht bekeken? In kikkerperspectief? Of van heel dichtbij? Waarschijnlijk niet en jouw volgers ook niet. Als jij ze meeneemt naar deze magische wereld die fotografie biedt, word je een ware influencer.
3. Perfecte Instagram foto’s met editor apps
Perfecte Instagram foto’s die je op de tijdlijn voorbij ziet komen zijn vaak niet van nature zo perfect. Hier is het één en ander aan gesleuteld met foto editor apps. Met dit soort tools bewerk je de kleur, de uitlijning en achtergrond van je beelden en geef je ze een professionele look & feel.
Voorbeelden van goede editor apps zijn: Photoshop, InShot, Motionleap, Color Splash en Pixomatic. En met de Pikazo app maak je ware kunstwerken van je foto’s. Leuk om te delen op Instagram, maar ook om te laten printen en thuis aan de muur te hangen.
Leestip: Pikazo app: de artistieke foto editor
4. Color up your Insta!
Hoewel een stoere zwart-wit-foto ook heel mooi kan zijn, springt kleur meer in het oog en trekt dit eerder de aandacht van volgers. Warm rood, vrolijk geel, speels oranje of een spannende kleurencombinatie? De kleur zet de toon en bepaalt de sfeer van je foto en uiteindelijk ook van het totaalplaatje op je Instagramprofiel.
Er zijn verschillende manieren om met kleur te experimenteren als fotograaf. Door met daglicht te spelen bijvoorbeeld, met gekleurde lampen en met filters en foto editor apps.
5. Een unieke stijl
Losse meesterwerken posten op je Instagramprofiel is natuurlijk al geweldig, maar ze moeten samen ook een geheel vormen. Professionele profielen hebben een thema. Gebruik bijvoorbeeld altijd dezelfde filter, laat een bepaald element terugkomen in elke foto of bedenk een ritme in je posts waarmee een mooi portfolio ontstaat.
Op de Insta page van KLM zie je bijvoorbeeld op elke foto een vliegtuig of een deel hiervan in beeld. Andere accounts plaatsen alleen zwart-wit-foto’s of telkens 3 foto’s tegelijk. Instagram toon de foto’s op je profiel namelijk in rijen van 3.
6. Lagen in je foto’s
Een opvallend object op de voorgrond, een ondergaande zon op de achtergrond of andere extra elementen maken je foto’s interessanter om naar te kijken. Ga je aan de slag als amateurfotograaf? Probeer dan te oefenenen met lagen. Die moeten wel in het oog springen, maar niet te veel aandacht van het onderwerp afleiden.
Op iPhones kun je de camera op de portretmodus zetten. Hiermee wordt de focus gelegd op het object of de persoon die je fotografeert en de achtergrond wazig gemaakt. Zo kun je gemakkelijk extra lagen in je beelden creëren zonder dat de omgeving te druk wordt.
7. Persoonlijke posts
Een mooi uitzicht kan prachtig zijn, maar op social media zijn we graag lekker sociaal met z’n allen. Persoonlijke posts scoren daarom beter dan foto’s waarop alleen landschappen of voorwerpen te zien zijn.
Dieren doen het ook goed, maar dan moet het wel écht een bijzonder plaatje zijn. Een eekhoorntje van heel dichtbij bijvoorbeeld, een vos in zijn natuurlijke habitat of vogeltjes die druk in de weer zijn in je tuin. Bij dierenfoto’s draait het om een uniek beeld en een hoog schattigheidsgehalte.
De meest gelikete persoonlijke foto’s zijn kiekjes met humor en (hoe kan het ook anders) sexappeal.