Zakelijke fotoshoot voor je visitekaartje, website & socials

Je bedrijf een gezicht geven is een belangrijke online marketingtool. Consumenten willen graag zien wie er aan de ‘andere kant van de lijn’ zit. Een simpele selfie volstaat niet! Kies voor een zakelijke fotoshoot bij een professionele fotograaf. Zo liet ik me vorige week van mijn beste kant vastleggen door Foticoon Fotografie om mijn visitekaartje, website & social media een 2020 update te geven.

Een zakelijke fotoshoot

Een zakelijke fotoshoot met freelance copywriter en contentmanager Marlouk Rodijk - bedrijf_ Dikke Titels

Nu de eerste kennismaking en het klantcontact steeds vaker online plaatsvinden, is het nóg belangrijker om online representatief te zijn. Goede bedrijfsfoto’s laten zien wie je bent, wat je doet en waar je voor staat als ondernemer. Hoe boek je de beste resultaten bij een zakelijke fotoshoot? Waar vind je een goede fotograaf? En hoe vaak laat je nieuwe bedrijfsfoto’s maken? Alles wat je moet weten voordat je de studio induikt!

Bedrijfsfoto’s laten maken – checklist

Een man van maatpakken, een vriendelijke office manager of een junior marketeer voor wie niets te gek is? Ga je een zakelijke fotoshoot doen, bedenk dan eerst wat je stijl is en zoek een fotograaf die hierbij past.  Gebruik ter voorbereiding deze handige checklist!

  • Waar wil je de foto’s gebruiken? Op je website, visitekaartje, flyers, posters en social media-kanalen als LinkedIn bijvoorbeeld.Voor drukwerk moet je bestanden vaak in een groot formaat aanleveren, overleg dit met de fotograaf.
  • Wat is je stijl? Denk na over hoe je zakelijk gezien wil overkomen: je kleding, make-up en je kapsel: misschien wil je voor die tijd nog even snel naar de kapper. Een goede voorbereiding is het halve werk!
  • Welke fotograaf past bij jou? Een Google search naar ‘bedrijfsfotografie’ levert goede resultaten in de buurt op. Fotografen zijn visueel ingestelde types, op de websites in de zoekresultaten krijg je vaak een goede impressie van de stijl. De gouden regel: wie zijn eigen bedrijfsfotografie dik voor elkaar heeft, is goed in wat hij/zij doet!
  • Welke locatie past bij jouw beroep? Wil je de foto’s in een studio laten maken, voor een green screen, op kantoor of op een buitenlocatie? Bespreek ook dit tijdig met de fotograaf.
  • Wil je specifieke items terug laten komen op de foto’s? Je laptop bijvoorbeeld, je telefoon of een andere tool die jij voor je werk gebruikt.
  • Welke formaten heb je nodig? Heb je alleen pas/profielfoto’s nodig of wil je de beelden ook gebruiken voor grote, brede headers op de website?
  • Oefen voor de spiegel of met je camera in selfiestand! Door zelf een paar verschillende gezichtsuitdrukkingen op de foto te zetten, leer je je beste kant kennen en weet je welke blik je voor de camera moet geven.

Hoe vaak laat je nieuwe bedrijfsfoto’s maken?

Ook voor wie nooit van kapsel wisselt en altijd hetzelfde pak draagt, is het goed om zo nu en dan nieuwe bedrijfsfoto’s te laten maken. Net als je huisstijl, is ook de fotografie van tijd tot tijd toe aan een update: een frisse, nieuwe look. Als ondernemer moet je minimaal eens in de twee á drie jaar een zakelijke fotoshoot doen om up to date te blijven. Verander je van look – zoals in mijn geval van bruin naar blond haar – pas de fotografie dan tijdig aan, om te voorkomen dat je niet op je foto lijkt!

Dikke Titels, iconische foto’s

Mijn zakelijke fotoshoot is geschoten door Rick de Visser van Foticoon. Rick is bedrijfsfotograaf, concertfotograaf, trouwfotograaf, event fotograaf en portretfotograaf. Allround fotografie dus! Ik ken zijn stijl al van ander werk en vind het glam/urban-randje heel tof! Voor mij is dat ‘zakelijk meets casual’ – een pantalon met pantertop – en functioneel zwart-wit.

Een zakelijke fotoshoot op locatie

Ik heb gekozen voor een zakelijke fotoshoot op locatie: in het kantoor waarin ik klanten ontvang. Een monumentaal gebouw in hartje Deventer, dat niet alleen heel fotogeniek is, maar ook herkenbaar voor mensen die Dikke Titels bezoeken. Mijn laptop, telefoon en bril brengen mijn beroep in beeld: een goede copywriter kan niet zonder! Twee verschillende outfits, een mix van zakelijke en spontane poses en gaan! #clickrick

Waar gebruik je zakelijke foto’s?

Zakelijke foto’s kunnen op verschillende kanalen worden gebruikt. Online: op je website en LinkedIn-profiel bijvoorbeeld. En offline: op visitekaartjes, flyers en brochures. Foto’s voor drukwerk vereisen een groot formaat, overleg dit met je fotograaf! Voor online gebruik zijn fotobestanden in PNG prima. Ik heb mijn bedrijfsfoto’s gebruikt op de ‘Over Dikke Titels’-pagina, bij contactblokken en in de headers van de ‘Diensten’-pagina’s. De ‘Over Dikke Titels’-foto vind ik vrolijk, toegankelijk en persoonlijk – en daarom toepasselijk op die pagina. De ‘Contact’-foto heeft een frame gekregen in dezelfde stijl als het logo van Dikke Titels. In de headers komen de diensten visueel terug: typend en met leesbril.

Leestip: De perfecte Over Ons pagina maak je zo!