Wat is een klantreis? En hoe word je een goede gids?

Ik ga op reis en ik neem mee: mijn website, social media-kanalen, offline promoties en overige communicatiekanalen! Als bedrijf heb je een doel: jouw product of dienst aan de man brengen. Om dit te bereiken zul je potentiële klanten moeten aantrekken. Dit kan via verschillende wegen. En zo leggen jouw klanten allemaal een andere route af om jou te vinden. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wat is een klantreis? En leggen we uit hoe jij de beste gids bent voor je doelgroep.

Wat is een klantreis?

Een klantreis is de route die een klant heeft afgelegd om bij jouw bedrijf te komen. Van het eerste moment dat jouw product of dienst de aandacht greep, tot en met het moment van aankoop. In het engels wordt deze term de customer journey genoemd. Dit kan online zijn, offline – met een bezoek aan de winkel – of een combinatie van beiden. Zo kan een complete klantreis er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

De customer journey van jouw bedrijf
  • Online zoekopdracht op Google: inspireren
  • Klik op een Google Advertentie: enthousiasmeren
  • Meer info + productaanbod op een landingspagina: activeren
  • Een goede aanbieding op de bestelpagina: converteren

De complete route van interesse naar aankoop

Een potentiële koper kan ook online naar productinformatie zoeken en vervolgens een bezoek brengen aan de winkel om het product zelf te zien en ervaren. Dit zien we veel bij grote aankopen, die niet dagelijks worden gedaan: witgoed bijvoorbeeld, een televisie en interieur. De klantreis is de complete route van interesse naar aankoop.

Leestip: Een goed online datingprofiel maken!

Hoe zorg je als bedrijf voor een goede klantreis?

Wat is een klantreis? - de goede route

Als bedrijf is, naast de vraag ‘wat is een klantreis?’, het ook belangrijk om het niet bij het in kaart brengen te laten. Zorg voor een soepele route en wees een goede gids! Dit kun je bijvoorbeeld doen door ervoor te zorgen dat klanten direct kunnen vinden wat ze zoeken. In de winkel, met bewegwijzering, en online met de juiste landingspagina’s. Mensen willen niet drie keer klikken voordat ze het gewenste product hebben gevonden! Doorverwijzen voor meer informatie of om contact op te nemen is klantvriendelijk, daarom zijn call-to-action-knoppen ook een aanrader. In de fysieke winkel kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de folderaanbiedingen op een zichtbare plek staan en dat er altijd een medewerker aanwezig is die kan assisteren.