Waarom sim only goed is voor jou en het milieu!

Wie aan milieuvervuiling denkt, ziet vaak een plaatje van industrieterreinen met fabrieken en grote wolkpluimen voor zich. De vlees- en kledingindustrie zijn het meest schadelijk voor onze omgeving. De ICT wordt in dit verhaal niet vaak genoemd, maar toch zijn mobiele gadgets (zoals smartphones en tablets) ook niet geheel onschuldig. Dit komt vooral door onze ‘wegwerpcultuur’. We willen het nieuwste van het nieuwste en doen onze oude devices zonder enige aarzel weg. Met een sim only abonnement ben je niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Lees alles over de voordelen!

De impact van smartphones

Smartphones slecht voor het milieu

Naar schatting hebben 3,5 miljard mensen wereldwijd een smartphone, bijna de helft van de wereldbevolking, en dit aantal groeit elke dag. Dit is goed voor onze sociale contacten, maar een stuk minder fijn voor de wereld. Voor de productie van toestellen moeten namelijk grondstoffen zoals goud, kobalt en lithium worden gewonnen. En de winning van die grondstoffen is schadelijk voor het milieu. Bovendien moeten de toestellen, na de productie, ook nog wereldwijd worden verscheept. Een gemiddelde gebruiker wisselt elke 2 jaar van smartphone en aan recycling doen we niet tot nauwelijks. Dit alles bij elkaar, zorgt ervoor dat er dagelijks vliegtuigen, schepen en vrachtwagens vertrekken om in onze behoefte te voorzien en dat we massaal chemisch afval weggooien. 

Een beter milieu begint met sim only!

Met een sim only abonnement doe je al deze problemen in 1 keer de das om! Bovendien doe je het milieu hier niet alleen een groot plezier mee, maar ook je portemonnee. Voor een gemiddelde smartphone betaal je tegenwoordig een bedrag tussen de 700 en 1.000 euro en wil je het nieuwste model Dan loopt dit bedrag op tot zo’n 1.600 euro. We voelen dit niet altijd in onze portemonnee, omdat de toestelprijs in je abonnement is opgenomen en je dit in maandelijkse termijnen afgelost. Kies je voor sim only (de naam zegt het al), dan betaal je enkel voor de bel- en databundel op je simkaart. Je ontvangt een nieuw kaartje, eventueel met nummerbehoud, en gebruikt deze in je huidige toestel. Piece of cake & sweet as candy voor jou en je omgeving!

Sim only voor een beter milieu

Zero waste winkelen

Zero waste winkelen is een term die in de afgelopen jaren is ontstaan, doordat verduurzaming bezig is met een flinke opmars. Dit is het tegenovergestelde van een vervuilende consumptiemaatschappij. Je shopt simpel gezegd enkel als je écht iets nodig hebt en kiest in zo’n geval voor een bio- of eco-variant. Producten met een milieuvriendelijke verpakking bijvoorbeeld of gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn: ecologisch katoen, recyclebaar glas en blik of biologisch afbreekbaar materiaal. 

Tip: een andere, bijzonder leuke manier van ecologisch winkelen is online shoppen via Ecosia. Dit is een milieuvriendelijke zoekmachine, een groene versie van Google. Het geld dat wordt verdiend met online zoekopdrachten, wordt gebruikt om wereldwijd bomen te planten in gebieden waar die het hardst nodig zijn zoals: Zuid-Amerika, Afrika en Indonesië. Ze komen mens, milieu en lokale economieën ten goede. Op de homepage van de website zie je een teller lopen, die aangeeft hoeveel er al inmiddels zijn geplant. Zo werk je tijdens het winkelen dus ook aan een betere wereld!