Vloggen een hobby voor tieners die ervan dromen om influencer te worden? Nee joh, dat is al lang niet meer zo! Kanalen als Facebook, Instagram en YouTube zijn niet meer weg te denken uit ons leven, we zijn meer online dan ooit tevoren. Wie iets wil bereiken, zoekt het op het wereldwijde web. Dit geldt ook voor bedrijven. Vloggen voor je bedrijf biedt dus kansen. Wat is vloggen? Hoe zit het met de zakelijke mogelijkheden? Wat heb je nodig voor een goede vlog? En hoe kun je hiermee jongeren bereiken op social media? Start vandaag nog met een kant-en-klaar format!
Wat is vloggen?
Vloggen is bloggen op beeld. Een video format, waarmee je mensen een kijkje achter de schermen geeft. Dit kun je doen door met een camera op pad te gaan en te filmen wat je onderweg meemaakt maar ook vanuit een studio, je werklocatie of vanuit huis. Succesvolle vloggers kiezen vaak voor een thema: een reisvlog bijvoorbeeld, een beautyvlog, een educatieve vlog of een bouwvlog.
Vloggen voor beginners
Het klinkt simpeler dan het is, maar de lat ligt hoog tegenwoordig. Met overbelichte amateurbeelden ga je niet scoren! En vloggen is meer dan filmen alleen. Na de opnames moet je de juiste shots selecteren en deze editen tot een volwaardige video. Je wilt immers niet dat je publiek hem na 30 seconden wegklikt. Een goede vlog heeft een herkenbare intro, een vaste huisstijl, muziek en visuele effecten: after effects.
Wat heb je nodig voor een goede vlog?
Om te beginnen heb je natuurlijk een goede camera nodig als je gaat vloggen. Dit kan een professionele camera zijn, maar veel smartphones zijn tegenwoordig ook voorzien van een goede lens die beelden haarscherp vastlegt. Een statief is ook geen overbodige luxe. Hiermee voorkomt je scheef en bewegend beeld. En wat je ook niet moet vergeten is goede belichting. Er zijn speciale ringlampen verkrijgbaar die je aan het statief kunt vastzetten, maar een goede schemerlamp is ook prima. Voor het beste resultaat is het verder verstandig om achtergrondgeluiden tot een minimum beperken. Dit kan problemen opleveren bij het editen.
De zakelijke mogelijkheden van vloggen
Video is al jaren contentvorm nummer 1 om de aandacht van je publiek te grijpen en vast te houden. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde internetgebruiker een spanningsboog van 4 seconden heeft. Binnen die 4 seconden moet je de interesse van je publiek wekken, anders wordt je weg geswiped. Video is het perfecte middel om dit te doen. Vloggen biedt dus veel zakelijke mogelijkheden. Je kunt het als bedrijf niet alleen gebruiken om een kijkje achter de schermen te geven, of tips binnen je vakgebied, maar ook om een product of boodschap over te brengen. Bied je een nieuwe dienst aan? Een nieuw product? Wil je ervoor zorgen dat mensen je bedrijf bezoeken? Zijn er huishoudelijke mededelingen? Een nieuwe medewerker? Je kunt het allemaal kwijt in een vlog!
Leestip: TikTok voor bedrijven – marketing facts & tips!
Een goede titel, herkenbare intro en een perfect format
Een goede titel zegt alles! Hiermee trek je kijkers. Deze moet aan twee voorwaarden voldoen: hij moet de juiste zoekwoorden bevatten en de interesse van je doelgroep wekken. Zo’n pakkende kop noemen we ook wel een clickbait titel. Zoekwoorden zijn woorden waar mensen naar zoeken die interesse hebben in jouw onderwerp. Zo gebruikt een klusser bijvoorbeeld woorden als: klustips, handig, bouwen en doe-het-zelf. Een beetje creativiteit wordt vaak ook beloond. Met een vaste intro (leader) maak je jouw vlog herkenbaar. Dit is een combinatie van herkenbaar beeld (de hoofdpersoon in de vlog of de locatie waar je filmt) en muziek. Denk bijvoorbeeld aan bekende leaders van televisie, zoals die van GTST of Baantjer. Staat de basis? Dan is het goed om een vast format uit te denken. Geef je tips? Een kijkje op je werkplek? Show je de nieuwste gadgets? Outfits? Of leer je mensen alles over een bepaald onderwerp? Een vast format maakt je vlog sterk en zorgt voor herkenbaarheid. Je zult zien dat je hiermee een vast publiek opbouwt, dat niet kan wachten op de volgende aflevering! Sluit altijd af met een end-card: een oproep om de liken, abonneren en/of je andere video’s te bekijken.
Johandig
Dikke Titels mocht in opdracht van Bouwmensen Deventer een vlog format ontwikkelen, waarmee de bouwopleider hun doelgroep wil bereiken. Bouwmensen Deventer leidt jongens en meiden op tot Timmerman, Metselaar, Tegelzetter en Assistent Uitvoerder. Met de vlog willen zij de interesse wekken van jongeren tussen de 14 en de 25 jaar, die een keuze moeten maken voor een vervolgopleiding. Dit zijn zowel VMBO’ers die een opleiding kiezen, als zij-instromers die voor een andere richting gaan.
Ik dook samen met twee cameramannen en instructeur Johan de werkplaats in om Johandig op te zetten: een vlog waarin Johan ‘handige’ klustips geeft. Hiermee wordt Bouwmensen Deventer niet alleen beter zichtbaar binnen de branche, maar krijgen leerlingen die een opleiding in de bouw overwegen meteen een kijkje in de werkplaats. Johan is één van de vaste instructeurs. Kies je voor een opleiding bij Bouwmensen Deventer, dan ga je Johan geregeld zien. Met de vlog krijgt de bouwopleider een persoonlijk gezicht. De eerste fans hebben zich inmiddels al gemeld! 😉 De intro is het werk van het professionele camerateam. Hij is catchy, hip en een tikkeltje brutaal. Helemaal van nu. De muziek maakt het af! Met dit format gaat de klant zelf verder vloggen. Je vindt de afleveringen van Johandig op het YouTube-kanaal van Bouwmensen Deventer #happycustomer
Een vlog format van Dikke Titels

Wil je ook je een vlog voor je bedrijf opzetten? Ik help je van scratch naar sketch en neem, samen met een cameraploeg, alles uit handen. Lees alles over een vlog format van Dikke Titels.
Jongeren bereiken op social media
Dat ziet er gelikt uit, maar wie en wat kun je bereiken door te gaan vloggen? En – misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je voor likes, reacties en abonnees? Om volgers te krijgen is het belangrijk dat je jouw vlog zoveel mogelijk deelt. Op YouTube, op Instagram, Facebook en op TikTok bijvoorbeeld. Het hangt er een beetje vanaf wat je doelgroep is. Op Facebook zijn de 35-plussers ruim vertegenwoordigd, op YouTube en TikTok de jongeren en Instagram is massaal omarmd door vrijwel iedereen. En dit laatste geldt ook voor Google. Om met je vlog ook beter vindbaar te worden op de zoekmachine en te werken aan je naamsbekendheid, is het goed om je video ook op de website van het bedrijf te delen. Schrijf er een pakkende tekst bij van minimaal 400 woorden (hoe meer, hoe beter!) en je zult zien dat je hoger wordt gerankt in de zoekresultaten. Kortom: spread the word! Tip: hoe meer views je in het eerste uur na publicatie weet te scoren, hoe sneller de video rondgaat en wordt omarmd door je publiek!