Uitvindingen en innovatie: 12 tools voor de toekomst

Innovatie is verandering die nieuwe deuren opent. Onmisbare ontwikkeling in een wereld die voortdurend in beweging is. Functionele uitvindingen, milieuvriendelijke uitvindingen en innovaties waarmee we onze kennis verrijken. Wist je bijvoorbeeld dat er schoenzooltjes bestaan die je beweging vastleggen? Zonnedakpannen die warmte omzetten in energie? En dat je van ananasleer ook hele mooie schoenen en tassen kunt maken? Welk idee in het lijstje ‘uitvindingen en innovatie’ is volgens jou het geniaalst?

Innovatief innoveren

Uitvindingen en innoveren

Uitvindingen en innovatie gaan niet altijd hand in hand. Sommige ideeën willen maar niet doorbreken – de Google Glasses bijvoorbeeld en de Segway – anderen zijn wel aardig, maar niet life changing. Duurzaamheid en innovatie is hot topic anno 2020: milieuvriendelijke uitvindingen voor een betere wereld. En we maken het onszelf ook graag zo gemakkelijk mogelijk met de nieuwste Smart Home gadgets. Als ondernemer moet je razendsnel inspelen op nieuwe trends. En dat doen sommige (tech)merken dan ook.

Volg mij op Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden met ID 2.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

12 x: uitvindingen en innovatie

Naast de G van geniaal, checken we innovatieve uitvindingen aan de hand van de drie G’s: gemak, groen en groei. Een gadget is functioneel, duurzaam, kennisverrijkend of heeft meerdere eigenschappen in één. 12 x: uitvindingen en innovatie, welk idee is volgens jou goud waard?

1. Verticale tuinen

Verticale tuinen

Verticale tuinen zijn de penthouses onder de tuinen. Een duurzame oplossing voor de toekomst. Je bespaart er niet alleen ruimte mee, verticale tuinen zorgen er ook voor dat gebouwen en steden groener – en dus gezonder – worden. Gebouwen die zijn bedekt met planten zuiveren de lucht en houden schadelijke stoffen op afstand. Zo kun je letterlijk met één stap buiten de deur een frisse neus halen!

2. Schoenzooltjes die je beweging tracken

Adidas GMR - schoenzooltjes die je beweging tracken

Google, EA en Adidas hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe wearable: schoenzooltjes die bijhouden hoeveel je rent en tegen een bal trapt. De Adidas GMR is verbonden met je telefoon via de FIFA Mobile app. Hierin wordt je beloond voor uitdagingen als: hooghouden en zo hard mogelijk schieten. Twee zooltjes kosten samen 40 dollar.

3. Zonnedakpannen

Uitvindingen en innovatie - zonnedakpannen

In het Klimaatakkoord van Parijs 2020-2050 hebben 195 landen afspraken samen afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikassen terug te dringen. Eén van de belangrijke onderwerpen is duurzaam wonen. Om de doelstellingen te halen, worden steeds meer duurzame uitvindingen gedaan in de bouw. Naast zonnepanelen, warmtepompen en windenergie zullen we in de toekomst ook onze dakpannen gebruiken om energie op te wekken. Dit idee komt van SpaceX-oprichter Elon Musk. Volgens hem wekken de zonnedakpannen meer energie op, gaan ze langer mee, garanderen ze een betere dakisolatie en zullen ze goedkoper in aanschaf zijn.

Leestip: 10 tips waarmee je zonder moeite verduurzaamt

4. Zonnewegen

Uitvindingen en innovatie - zonnewegen

Nog één in het lijstje zonne-energie: zonnewegen. Hedendaagse technologieën hebben ons inmiddels zover gebracht dat ook bestrating energie kan opslaan. De ontwikkelingen zijn al zo ver dat de zonnewegen bestand zijn tegen schokken van (vracht)verkeer en voldoende energie kunnen opslaan om rijkswegen en stadsvoorzieningen te verlichten. De zelfvoorzienende stad 2.0!

5. Medicijnen thuisbezorgd met drones

Medicijnen thuisbezorgd met drones

Misschien heb je er al van gehoord: drones die medicijnen bezorgen. Pakketbezorger UPS heeft een speciale vliegmaatschappij met drones die medische bestellingen afleveren bij ziekenhuizen en universiteiten. In de VS wordt al gevlogen en ook in Afrika zijn inmiddels verschillende projecten opgezet, die medicatie simpel en snel afleveren met een drone. Op die manier worden onder andere bloedtesten door de lucht vervoerd.

6. Ananasleer

Duurzame uitvinding: ananasleer

Ananasleer, oftewel Pinatex, is een duurzaam alternatief voor leer. Op de Filipijnen wordt in grote getalen tassen en schoenen gemaakt van de bladvezels van ananassen. De sneakers zijn niet van echt te onderscheiden. Boeren levert het extra inkomsten op, omdat ze nu niet alleen de vrucht kunnen verkopen maar ook de bladeren, en jij hebt een uniek fashion item. Win-win!

Leestip: 12 kado ideeën voor kleine fashionista’s

7. De Samsung Safety Truck

Als er iemand is die verstand heeft van schermen, dan is het Samsung wel! De telecomgigant heeft een XL-variant bedacht: de Samsung Safety Truck. Eén die de complete achterkant van een vrachtwagen bedekt en beelden projecteert van van het zicht van de chauffeur. Op die manier hebben ook medeweggebruikers volledig zicht op de rijbaan voor hen. Dit is met name tijdens het inhalen extra veilig.

8. Een slim slot

Een slim slot

Sta jij ook altijd met je sleutelbos te klungelen voor de deur? Wanneer je je handen vol hebt met boodschappentassen bijvoorbeeld. Dan wordt het tijd om over te stappen op een slim slot. Hiermee open je deuren handsfree, met één druk op de knop. Zet wanneer je uit de auto stapt alvast de deur open en je kunt zo in één keer doorlopen! Slimme sloten passen op bijna elke deur en werken op basis van plug & play: eenvoudig te installeren en direct te gebruiken.

9. Uitvindingen en innovatie: een dweilrobot

Uitvindingen en innovatie een dweilrobot

Na de robotstofzuiger, is er nu ook de dweilrobot. Een hygiënische vriend, die de vloer weer helemaal spic en span maakt terwijl jij een middagdutje doet. Da’s pas vooruitgang! Hij dweilt de vloer met een natte doen en laadt zichzelf automatisch op. Je kunt de dweilrobot ook met je app besturen. 

Leestip: 10 huis-, tuin- en keukentips tegen feestvlekken

10. Een ijsrobot

We blijven nog even bij de robots. In het lijstje ‘uitvindingen in innovatie’ is de ijsrobot toch wel één van mijn favorieten! Via het bestelscherm kies je de het aantal bolletjes, de smaak en eventuele toppings. De ijsrobot gaat vervolgens voor je aan de slag en schuift je ijsje door een luikje naar je toe. Hoe leuk is dat…en ook helemaal corona-proof!

1

11. Een social distancing horloge

Social distancing - houd adstand

Uitvindingen en innovatie anno 2020 is: social distancing. Maar hoe houd je voldoende afstand? En hoe zorg je ervoor dat anderen dit ook doen? Met een persoonlijk polsalarm! Een social distancing horloge werkt op basis van een ultra-weideband. Deze registreert tien keer nauwkeuriger dan bluetooth. Komen mensen binnen een straal van 2 meter bij jou in de buurt, dan gaat een alarm af. Vind je dit te heftig? Dan kun je hem ook op de trilstand zetten. Het social distancing horloge wordt genoemd als één van de mogelijke oplossingen om voldoende afstand van elkaar te houden op de werkvloer.

12. Een slimme waterfles

Slimme waterfles - uitvindingen en innovatie (1)

Kom jij wel aan minimaal twee liter water per dag? Onbewust wil dit er nog wel eens bij inschieten. Met een slimme waterfles heb je daar geen last meer van. Hij kost wel een paar centen: 179 dollar (158 euro) om precies te zijn, maar dan heb je ook wat! De LifeFuels fles houdt bij hoeveel je hebt gedronken en bevat ook smaakconcentraten om eigen sportdrankjes mee te mixen.

Foto´s: Unsplash en Freepik