TikTok voor bedrijven – marketing facts & tips!

De marketeers onder ons weten het al lang: TikTok is the next big thing! Het social media-kanaal waar Nederlandse jongeren in 2020 massaal naartoe trekken – en daarmee het snelst groeiende social platform van dit moment. Hoe kun je hier als ondernemer op aanhaken? Alle ins & outs over TikTok voor bedrijven.

Wat is TikTok?

TikTok voor bedrijven in elke branche

TikTok is een social media-app waarmee korte muziekvideo’s kunnen worden gemaakt en gedeeld. In 2017 kwam de app op de markt onder de naam Musical.ly. In 2018 werd, na een fusie van twee moederbedrijven, besloten om onder de naam TikTok verder te gaan. Video’s die gebruikers opnemen zijn 15 seconden lang en worden afgespeeld in een loop. Je kunt ook voor een opname van 60 seconden kiezen. En zelf foto’s of een video uploaden kan ook. De kracht van TikTok is de combinatie van beeld en geluid. Hiervoor heb je de keuze uit een archief met bekende nummers en sketches. De focus ligt op dans en humor.

TikTok voor bedrijven

De vraag of TikTok voor bedrijven interessant is als marketingmiddel, hangt af van verschillende factoren. Allereerst natuurlijk je doelgroep: voor wie is jouw product of dienst bedoeld en is die doelgroep vertegenwoordigd op TikTok? De branche waarin jij je bevindt is ook belangrijk, al is er voor elk bedrijf wel een passend concept te bedenken! En goede moves zijn geen vereiste maar een pré, zoals ze dat in goed bedrijfsjargon zouden zeggen 😉 Ik heb alle facts voor je op een rij gezet.

Weten wat de beste manier is om eraan te beginnen? Lees alles over TikTok online kijken en inzetten voor je marketing kun je leren!

Hoeveel Nederlandse gebruikers heeft TikTok?

In mei 2020 staat de teller van de Nederlandse gebruikers op 3,5 miljoen. Een groot gedeelte van hen bevindt zich in de categorie 15 – 25-jarigen, maar met de komst van het coronavirus zijn ook veel BN’ers en 25-plussers naar het platform getrokken. De Nederlandse TikTok-gebruikers brengen gemiddeld 60 minuten per dag door in de app. De verdeling man-vrouw is: 38 procent versus 62 procent.

Hoe werkt TikTok?

Nieuw op TikTok? Volg onderstaande stappen voor een unieke entree!

Aanmelden op TikTok

Aanmelden op TikTok werkt gemakkelijk: door je Facebook of Instagram-account te koppelen of door een nieuw account aan te maken. Na de registratie kun je direct beginnen met filmen of uploaden. 

Een TikTok video maken

Een video maken op TikTok werkt simpel: klik op de zwarte + onderin beeld. Je komt dan in een recordmodus, waarin je zelf kunt film of een video kunt uploaden – net als in Instagram Stories. Het eerste dat je altijd moet doen is kiezen of je een video van 15 of van 60 seconden wilt maken. Dit kun je onder de recordknop selecteren door te swipen. Het is belangrijk dat je hiermee begint, want anders wordt de muziek onder je video niet in dezelfde lengte gezet! 

Geluid selecteren voor je TikTok video

Helemaal bovenin beeld kun je het geluid selecteren. De app geeft een lijst weer met aanbevolen nummers en heeft ook een zoekfunctie, waarmee je vrijwel elke track kunt vinden. Wil je bepalen wanneer de muziek instart, dan kun je de optie ‘Inkorten’ gebruiken, die je aan de rechterkant ziet staan – samen met mogelijkheden als ‘Filters’, ‘Voice-over’ en ‘Volume’.

Je eigen foto’s of video uploaden

Als je in de recordmodus bent, wordt rechts onderin een thumbnail van je fotobibliotheek en het woord ‘Uploaden’ weergegeven. Klik hierop om een eigen video of één of meerdere afbeeldingen te uploaden. TikTok vraagt dan eerst om toestemming om te verbinden. Zodra je de foto’s of video’s hebt geupload, kun de weergave instellen. Kies hoveel seconden foto’s in beeld zijn en kort je video eventueel in.

Filters, voice-over en volume

TikTok biedt ook extra mogelijkheden zoals filters, een voice-over en de volumeregeling. Deze laatste is ook makkelijk als je zelf een video upload en niet wilt dat het originele geluid wordt afgespeeld! Door een voice-over-stem toe te voegen kun je als bedrijf een extra toelichting geven op je product of dienst. De filters bieden een scala aan ‘mooi-maak-mogelijkheden’. 

Leestip: Gehackt op TikTok, dit moet je doen!
Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

TikTok voor bedrijven in verschillende branches

De entertainmentbranche, de horeca, politie, de zorg: de zijn allemaal vertegenwoordigd op TikTok. Van dansende politieagenten tot zingende zusters. 

👨‍🍳 TikTok voor bedrijven in de horeca

Een dansende barman, cocktails die gemixt worden op de zomerse vibes van Sean Paul, een kijkje in de keuken, een culinair hoogstandje met klassieke muziek eronder, een sketch van jullie kok…zie je het al voor je? Snel naar TikTok dan, want ook voor horeca-ondernemers valt hier veel te winnen! Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor hotels, restaurants en cafés. Op TikTok schotel je ze een persoonlijk kijkje in de keuken voor, met een snufje humor.

👨‍✈ De politie op TikTok

Ik heb nooit geweten dat politiemannen zulke goed moves hadden en dat de sirenes van politievoertuigen zo muzikaal konden klinken! Op TikTok gaat er een wereld voor je open. Er zijn verschillende politiedistricten vertegenwoordigd, die zich graag van hun beste kant laten zien. Vaak zijn het filmpjes waarin gedanst wordt, of geplaybackt, en soms krijg je een kijkje achter schermen tijdens ‘het echte werk’. De politie informeert de burger hiermee en toont zich van haar beste kant, wat voor goodwill zorgt.

👩‍⚕️ TikTok voor bedrijven in de zorg

Ook zorgpersoneel swingt gezellig mee op de muzikale app. Van verpleegsters die samen een soort lipdub doen tot een grappige instructievideo om je handen goed te wassen. En natuurlijk bekende nummers als Dokter Bernhard, Stitches en de tune van Medisch Centrum West.

🎧 TikTok voor bedrijven in de entertainment

Ondernemers in de entertainment doen goede zaken op TikTok. Draait jouw business om muziek of video? Dan is het ontbreken van een TikTok-profiel echt een gemiste kans! Muzikanten en vloggers zijn massaal naar de app getrokken om hun producten te promoten. Zo duikt vlogster Nienke Plas regelmatig op in een grappige homevideo of sketch en gingen Bilal Wahib en Boef & Numidia viral met een dansje onder hun nieuwe track!

TikTok voor bedrijven met goede marketing moves
The Tonight Show met een eigen challenge op TikTok

Leestip: Uitvindingen en innovatie: 12 tools voor de toekomst

TikTok voor bedrijven – 5 tips!

Wil je weten hoe je als ondernemer meer uit deze muzikale app kunt halen? Ook als je zelf niet gezegend bent met de beste dansmoves? Volg onderstaande tips of kies voor een social media abonnement van Dikke Titels.

#1 Maak je eigen challenge op TikTok

Breng je iets nieuws op de markt of wil je aan je branding werken? Maak er dan een challenge bij voor je publiek. Een cocktail shake challenge op ‘Mamacita’ van The Black Eyed Peas bijvoorbeeld. Een terrasdans, omdat jullie weer open zijn. Of een oproep om jullie product op een grappige manier te promoten op TikTok. Vergeet niet om de challenge een eigen hashtag te geven!

#2 Connect je andere social profielen

TikTok biedt de mogelijkheid om te connecten met Instagram, YouTube en Facebook. Zo koppel je de social media-profielen gemakkelijk aan elkaar en kun je voor meer interactie zorgen. Mensen zien bijvoorbeeld ook je Insta, YouTube-kanaal en Facebookprofiel staan op TikTok en zullen je daar ook gaan volgen. Een ander voordeel is dat je kunt crossposten: je TikTok video’s direct delen op de andere social media-kanalen.

#3 Werk samen met influencers

Influencers doen het nog steeds goed anno 2020. Iedereen tussen de 12 en 25 jaar volgt wel één of meerdere vlogkanalen. Influencers die populair zijn onder je doelgroep, kunnen je bedrijf een flinke boost geven. De vergoeding die hier tegenover staat verschilt per persoon en is afhankelijk van het bereik en van de manier van promoten. Local influencers zijn een goed alternatief voor wie geen honderden euro’s wil uitgeven. Dit zijn local hero’s: influencers die lokaal of regionaal bekend zijn.

#4 Adverteren op TikTok

Wil je TikTok voor bedrijven gebruiken? Dan wil je waarschijnlijk ook adverteren. Dat kan sinds kort! De advertenties zijn in 1920 bij 1080 px, hetzelfde verticale formaat als de Insta Stories. Ze worden weergegeven op de ‘For You-page’. Omdat adverteren op TikTok nog redelijk nieuw is, zijn de mogelijkheden nog gering. Je kunt alleen de locatie en leeftijd van je doelgroep instellen, geen interessegebieden en andere demografische gegevens.

#5 Kies voor een gratis Pro abonnement!

Een Pro abonnement geeft je meer mogelijkheden op TikTok. Op dit moment is een Pro TikTok voor bedrijven nog gratis…voor particulieren trouwens ook! Schakel dus snel over via Instellingen → Mijn account beheren → Overschakelen naar Pro. Je kunt hierbij kiezen voor een ‘Maker-account’ of een ‘Zakelijk-account’.  De eerste is met name bedoeld voor vloggers en artiesten (contentmakers) en een zakelijk account is voor bedrijven en instellingen. Met een Pro abonnement kun je o.a. een snelkoppeling naar je website en e-mail instellen en analyses bekijken van je bezoekers en views.