Thuis muziek opnemen doe je zo – test 1,2,3!

Naast thuiskantoren, hebben de coronamaatregelen er ook voor gezorgd dat er veel thuisstudio’s zijn bijgekomen. Een goed geïsoleerde zolderkamer, de kelder of een blokhut in de tuin bijvoorbeeld. Op die manier kun je als artiest thuis muziek opnemen en je fans trakteren op nieuwe nummers. Welke tools zijn onmisbaar in je thuisstudio? En hoe zorg je voor de beste geluidsopnames als je vanuit huis werkt als artiest?

Thuis muziek opnemen – 3 tips

Hoewel de echo in de badkamer altijd heerlijk klinkt als je onder de douche staat te zingen, is de thuisomgeving vaak niet ideaal voor de beste sound! Thuis muziek opnemen vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet je natuurlijk ongestoord kunnen werken aan nieuwe nummers en moeten de buren andersom ook geen last hebben van jou. Verder is het belangrijk dat je de juiste instrumenten, een muziek editor en opname-apparatuur paraat hebt. 3 tips voor de beste feelgood music vanuit huis!

#1 Goede isolatie

Thuis muziek opnemen met goede isolatie

Goede isolatie is een musthave in je thuisstudio! Het zorgt er niet alleen voor dat je ongestoord kunt werken, je creëert er ook de juiste sound mee. Je kunt de ruimte laten isoleren door een professional maar een ophangbaar noppensysteem, vloerbedekking aan de muur of lege eierdozen werken op prima.

Leestip: Een blokhut als thuiskantoor #thuiswerken
Leestip: Vloggen voor je bedrijf met een kant-en-klaar format

#2 Thuis muziek opnemen met goede apparatuur

Goede apparatuur voor de thuisstudio

Ga je thuis muziek opnemen? Dan wil je natuurlijk dat alles net zo strak op de opnames staat als in een professionele studio. Hiervoor heb je de juiste tools nodig. Een keyboard, gitaar, drums, microfoon en andere instrumenten. Om de opname digitaal net zo goed te laten klinken als live, gebruik je een instrumentmicrofoon: de Shure SM57 bijvoorbeeld. Dit is een dynamische instrumentmicrofoon, die door de beperkte opname van omgevingsgeluiden en de heldere opnamekwaliteit geschikt is voor live-toepassingen. Uiterst betrouwbaar, multi-inzetbaar en niet voor niets de meest verkochte instrumentmicrofoon in Nederland!

#3 Een muziek editor

Een muziek editor

Eenmaal opgenomen, wil je je track natuurlijk ook nog bewerken. Een muziek editor biedt de mogelijkheid om mp3’s, wav-, flac- en ogg-bestanden te bewerken. In de meeste programma’s kun je audio direct opnemen vanaf een gekoppelde microfoon, geluidskaart, cd, cassette of lp. Verder kun je geluidsbestanden aanpassen, inkorten, samenvoegen en effecten toevoegen. Alles voor een toptrack op Spotify!