Sonja Holleeder spreekt: “Hij zat ook te huilen, krokodillentranen!”

Nagenoeg elk Nederlands medium heeft Sonja Holleeder in de afgelopen jaren wel benaderd voor een interview. Tevergeefs. Misdaadverslaggever John van den Heuvel lukte het wel. In zijn nieuwe documentaire Dossier Holleeder spreekt de zus van Willem Holleeder o.a. over de moord op haar man Cor van Hout.

Sonja spreekt

Sonja heeft in de afgelopen jaren, in tegenstelling tot haar jongere zusje Astrid, nooit de publiciteit opgezocht. Ze leidt een teruggetrokken bestaan en koos ervoor om niet met de media te spreken over de moord op haar man Cor van Hout, die naar alle waarschijnlijkheid is uitgevoerd in opdracht van haar broer Willem.

Willem Holleeder en Cor van Hout

Willem Holleeder en Cor van Hout waren al sinds de jaren 80 bloedgabbers. Ze zijn beiden veroordeeld voor de ontvoering van Freddy Heineken  en diens chauffeur Ab Doderer en zaten hun straf uit. Daarnaast was Cor getrouwd met Willem’s zus Sonja, waar hij twee kinderen mee kreeg.

De moord op Cor van Hout

Op 24 januari 2003 werd Van Hout in Amstelveen geliquideerd. Botenhandelaar Robert ter Haak raakte zwaargewond tijdens de aanslag en overleed later ook aan zijn verwondingen. Vastgoedhandelaar Willem Endstra, bevriend met zowel Holleeder als Van Hout, wees Willem Holleeder bij politie-informanten aan als opdrachtgever van deze moord. Hij werd in 2004 geliquideerd. Jarenlang waren er wel vermoedens, maar kon niemand Holleeder’s schuld bewijzen. Tot zijn zussen Astrid en Sonja in 2012 naar justitie stapten.

Lees ook: Wie is wie in Judas?

Sonja Holleeder: “Krokodillentranen!”

Nu spreekt Sonja Holleeder voor het eerst openlijk over haar gevoelens rondom de moord op haar man.

“Ik was helemaal in paniek toen ik hoorde wat er gebeurd was. Ik ben er meteen naartoe gegaan, maar ik mocht er niet bij. Ik heb alles geprobeerd, maar ik kon echt niet bij hem komen.” Op de vraag hoe Willem reageerde na het nieuws over de dood op Cor, antwoordt Sonja: “Hij zat ook te huilen. Krokodillentranen natuurlijk!”

Sonja Holleeder zegt verder tegen John van den Heuvel dat ze hoopt dat haar broer levenslang krijgt en dat ze zeker weet dat hij wraak wil nemen.

“Dat doet hij hoe dan ook, daar ken ik hem veel te goed voor!”

Dossier Holleeder in vanaf 23 januari te zien op Videoland. Naast Sonja Holleeder, spreekt John van den Heuvel ook met andere nabestaanden van (vermoedelijke) slachtoffers van Willem Holleeder, onder wie: April van der Bijl en Ferry de Kok.