SEO schrijven voor je website

Wist je dat zoekmachineoptimalisatie de kosten voor adverteren en andere middelen voor klantenwerving gemiddeld met ruim 87% kan verlagen? SEO schrijven is een zeer effectieve techniek om hoger te komen in de zoekresultaten van Google en het verkeer naar je website te verdubbelen, zonder een cent te betalen. Ik help je, vanuit mijn rol als copywriter, bij het schrijfproces.

Wat is SEO schrijven?

SEO schrijven is de kunst het creëren van hoogwaardige, geoptimaliseerde teksten voor bezoekers en zoekmachines. Het omvat het onderzoeken van relevante zoektermen, het afstemmen van de inhoud op de intentie van de gebruiker en het optimaliseren van beschrijvingen, teksten en koppen. SEO schrijven is een cruciaal onderdeel van je website, omdat je hierdoor hoger wordt gerankt op zoekmachines zoals Google en dus meer bezoekers trekt. En als je meer verkeer krijgt, heb je meer kans op leads en sales.

Wat is SEO schrijven

Wat is een SEO en contentstrategie?

Een SEO strategie is een goed uitgedokterde strategie om met behulp van goede, nuttige en professionele content een hogere zoekmachine ranking te bereiken. Als je waardevolle content deelt vanuit je bedrijf, zullen mensen deze waarderen en delen met hun vrienden. 

Een contentstrategie is een actieplan dat beschrijft hoe je content op uw website gaat creëren, publiceren en promoten. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je kwalitatieve content plaatst, dat verkeer naar je website zal leiden en uiteindelijk leidt tot leads en sales.

Het moet een prioriteitenlijst bevatten van de soorten inhoud die je gaat maken en een plan van aanpak voor het maken en delen. Hiervoor moet je jouw doelgroep onderzoeken en begrijpen wat voor content zij waarschijnlijk zullen waarderen.

Tips voor SEO schrijven

 • Doe eerste een goed zoekwoordonderzoek of laat dit doen door een professional.
 • Schrijf in de eerste plaats voor je publiek.
 • Houd je focus en gerelateerde zoektermen in gedachten tijdens het schrijven, maar voorkom een overload..
 • Schrijf treffende metabeschrijvingen, met je focus keyword en een call-to-action erin.
 • Zorg ervoor dat je content goed geschreven en gestructureerd is.
 • Gebruik de kracht van multimedia – afbeeldingen en video’s – om je tekst op te breken en visuele aspecten toe te voegen.
 • Structureer je berichten met koppen en subkoppen.
 • Gebruik externe bronnen om je beweringen te ondersteunen en je teksten geloofwaardiger te maken.
 • Promoot je content op andere kanalen.

Goede content creëren

Goede content creatie

Nu ik de basics en een checklist met je heb gedeeld, is het tijd voor het echte werk. Wat zijn de ingrediënten voor geoptimaliseerde teksten?

Schrijf human-first

Human-first content is gericht op het delen van interessante informatie en heeft echt inhoud. Dit soort content leest prettig en wordt simpel en snel opgepikt door de doelgroep. Hierdoor is de kans groter is dat zij betrokken blijven bij jouw website. Bovendien wordt human-first content vaak hoger gewaardeerd in de zoekresultaten dan gerobotiseerde content die zijn volgepropt met zoektermen.

Hoe schrijf je human-first content?

Om kwalitatieve human-first content te produceren, begin je met het opstellen van een duidelijke missie voor je website of blog. Wat wil je doelgroep weten? Welke vragen hebben ze? Welke informatie zou voor hen nuttig zijn? Zodra u een goed inzicht hebt in wat uw publiek zoekt, kunt u uw inhoud daarop afstemmen. Gebruik duidelijke, beknopte en voor iedereen begrijpelijke taal.Gebruik vervolgens een actieve schrijfstijl en duidelijke taal om je ideeën duidelijk over te brengen aan de lezers. Zorg er ook voor dat je afbeeldingen de juiste afmetingen hebben, zodat ze snel inladen zonder te veel ruimte in te nemen op het scherm. En tot slot: lees je tekst goed na, het liefst hardop, voordat je hem publiceert.

Leestip: Zo schrijf je goede advertentieteksten voor online marketing

Gebruik koppen en subkoppen 

Koppen bundelen gerelateerde inhoud en helpen bezoekers om gemakkelijk door je artikel te navigeren. Subkoppen breken lange paragrafen op, maken je tekst overzichtelijk en verbeteren de leesbaarheid van je artikel. Kortom: goed gebruik van koppen en subkoppen zorgt ervoor dat je content beter leesbaar is.

Hoe gebruik je koppen en subkoppen?

Gebruik bij het maken van koppen en subkoppen beknopte zinnen en pas trefwoorden toe die het onderwerp van je artikel beschrijven, gebruik geen ingewikkelde woorden en zinnen. Een voorbeeld:

Kop: 5 Tips voor het schrijven van een boeiende blogpost
Subkop: Schrijf over interessante onderwerpen
Subkop: Houd het kort en krachtig
Subkop: Gebruik foto’s, infographics en video’s
Subkop: Wees persoonlijk
Subkop: Promoot je blogpost

Leestip: Bedrijfsfotografie: zelf professionele bedrijfsfoto’s maken

Inhoud optimaliseren voor de featured snippet

Een featured snippet is een korte preview die verschijnt boven de zoekresultaten op Google. Snippets zijn een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat ze mensen helpen om relevante inhoud gemakkelijker te vinden. Featured snippets kunnen ongelooflijk nuttig zijn voor het trekken van bezoekers naar je website. Door snippets op te nemen in gerelateerde zoekopdrachten, zorg je ervoor dat mensen jouw content zien en beslissen of het de moeite waard is om door te klikken en te lezen. Om je content te optimaliseren voor featured snippets, moet je begrijpen wat bezoekers willen weten en hier kort en bondig over schrijven.

Featured snippet

Schrijf SEO-gerichte title tags 

Om een effectieve title tag te schrijven, moet je begrijpen waar je publiek naar op zoek is en hoe jij ze hiermee kunt helpen. Zodra je dit weet, kunt je informatieve en treffende teksten schrijven. Enkele tips:

 • Houd het kort en krachtig: title tags mogen niet meer dan 60 tekens bevatten. Dit zorgt ervoor dat je titels zowel zichtbaar als klikbaar zijn in zoekmachines.
 • Gebruik trefwoorden verstandig: trefwoorden zijn een essentieel onderdeel van title tags, maar stop je titels er niet mee vol. Gebruik liever 1 of 2 relevante trefwoorden die je inhoud nauwkeurig beschrijven.
 • Maak hem leesbaar: behalve dat hij rijk is aan trefwoorden, moet je title tag ook gemakkelijk te lezen zijn. Dit betekent dat je de juiste grammatica en interpunctie gebruikt en jargon of te technisch taalgebruik vermijdt.
 • Wees uniek: elke pagina op je site moet een eigen title tag hebben. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar voorkomt ook verwarring bij gebruikers die op zoek zijn naar specifieke informatie.

SEO schrijven met goede meta’s

Metabeschrijvingen zijn de korte samenvattingen van je tekst. Ze worden op zoekmachines getoond onder de (blauwe) titel van je pagina of blog. Metabeschrijvingen zijn belangrijk omdat ze het doorklikpercentage (CTR) van organische zoekresultaten verhogen. Een goed geschreven meta verleidt gebruikers om verder te lezen op je site.

Een goede metabeschrijving schrijven

 • Houd het onder de 155 tekens.
 • Zorg ervoor dat ze de inhoud nauwkeurig beschrijven.
 • Gebruik zoektermen verstandig en spaarzaam, want overmatig gebruik kan leiden tot keyword stuffing en strafpunten van zoekmachines.

Gebruik relevante zoektermen in:

 • de paginatitel
 • meta beschrijving
 • URL
 • de eerste zin van je tekst
 • koppen en subkoppen
 • verspreid over de content op een natuurlijke manier
 • interne links
 • alt-teksten van afbeeldingen 

Integreer verwante zoektermen 

Gerelateerde zoektermen zijn termen die nauw verband houden met het hoofdonderwerp van je content. Ze kunnen de duidelijkheid en het verloop van uw tekst verbeteren en het de lezers gemakkelijker maken om informatie te vinden. Er zijn een paar manieren waarop je verwante woorden en zinnen in je content kunt opnemen. Je kunt ze gebruiken als trefwoorden in het hele stuk, ze toevoegen als links naar andere relevante websites of artikelen of ze opnemen in de hoofdtekst als voetnoten of eindnoten.