Samenwerken met influencers? Zo doe je dat als bedrijf!

Als ‘doodgewone burger’ kun je zomaar op elke straathoek tegen een selfiestick aanlopen. Influencers zijn overal en we laten ons er allemaal door beïnvloeden op kanalen als YouTube, Instagram, Facebook, TikTok en blogs. Dit maakt het een krachtig marketingmiddel, want welk merk wil nou geen aanbeveling van een account met duizenden of soms zelfs miljoenen volgers! Hoe kun je als bedrijf samenwerken met influencers? Welke ‘soorten en maten’ zijn er? En wat betaal je voor een foto, video of Storie post van een populaire influencer? Wij hebben alles dat je moet weten voordat je een campagne uitrolt op social media op een rij gezet.

Samenwerken met influencers

Samenwerken met influencers - zo doe je dat als bedrijf

Samenwerken met influencers betekent dat je een campagne start met iemand die een groot online bereik heeft. Jullie doen een collab. Dit kan in verschillende vormen. Om het gemakkelijk te houden, maken we onderscheid in 2 soorten posts.

 • Permanente posts: dit is een foto, video of blog die permanent op het profiel van de influencer wordt geplaatst.
 • Tijdelijke posts: dit zijn Stories die 24 uur lang te zien zijn op het profiel van de influencer en vervolgens weer verdwijnen.

Elke vorm van influencen heeft zijn eigen prijskaartje. Voor permanente posts wordt logischerwijs meer gevraagd dan voor tijdelijke content. Verder is het bedrag dat een influencer voor de content vraagt afhankelijk van het bereik en van de branche. Hierover vertellen we verderop in dit artikel meer.

Influencen kan op verschillende kanalen. Denk aan: YouTube, Instagram, Facebook, TikTok, SnapChat, LinkedIn en een eigen blogsite. Denk als bedrijf goed na over waar jouw doelgroep zich bevindt. Je hoeft het overigens niet bij 1 kanaal te houden. Stel een ideale mix samen en kies op basis daarvan een influencer die jouw merk kan vertegenwoordigen.

Verschillende soorten influencers

Influencers zijn er in verschillende soorten en maten. Om te beginnen maken we onderscheid in het bereik. Hierin zijn 5 categorieën: nano-influencers, micro-influencers, meso-influencers, macro-influencers en mega-influencers.

Nano-influencers

Nano-influencers

Nano-influencers zijn de kleinsten in hun soort, maar daarom niet minder invloedrijk! Ze hebben een bereik van maximaal 5.000 volgers en werken aan het verbreden van hun online netwerk. Ze hebben een lokaal en regionaal netwerk, waarmee ze veel persoonlijke interactie hebben. Dit is interessant voor bedrijven die in hun eigen omgeving willen promoten. Het persoonlijke contact met hun volgers zorgt ervoor dat nano-influencers hoog scoren als het om betrouwbaarheid en betrokkenheid gaat.

Micro-influencers

Micro-influencers

Bij micro-influencers gaan we een stapje omhoog qua bereik. Zij hebben tussen de 5.000 en 50.000 volgers. Ook micro-influencers hebben veel connectie met hun volgers, wat jou als bedrijf een hoge engagement oplevert als je sponsored posts inkoopt. Ze zijn vaak actief in hun eigen omgeving en bieden hiermee, net als nano-influencers, een perfect kanaal voor city marketing.

Meso-influencers

Meso-influencers

Meso-influencers timmeren al een tijdje aan de weg. Ze hebben 50.000 tot 100.000 volgers en zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan social kanalen die zich focussen op sport en een gezonde levensstijl, beauty- en fashionvloggers, fotografie en andere specialisaties. Als bedrijf richt je je hiermee tot een specifieke doelgroep en bereik je direct de juiste doelgroep.

Macro-influencers

Macro-influencers

Macro-influencers zijn professionele socialites. Ze bereiken meer dan 100.000 volgers met hun profiel(en) en kunnen leven van de inkomsten die dit oplevert. Ze zijn kritisch op de content die ze delen en hun kanalen hebben een strakke look & feel. Je kunt als bedrijf rekenen op professionele posts met een landelijk en vaak ook internationaal bereik. Perfect voor campagnes waarmee je in 1 klap online faam werft.

Mega-influencers

Mega-influencers

Mega-influencers zijn online celebrities zoals Anna Nooshin, Monica Geuze en Enzo Knol. En er zijn ook BN’ers die hun sterrenstatus hebben uitgebouwd op social media-kanalen, denk aan: Ronnie Flex, Chantal Janzen, Fred van Leer etc. Een collab met dit soort online sterren levert je als bedrijf in 1 klap miljoenen views op.

Hoeveel kost samenwerken met influencers?

Samenwerken met influencers kan op verschillende kanalen en met uiteenlopende contentvormen. Dit zorgt ervoor dat ook de kosten variëren. Er zijn 3 modellen die je kunt gebruiken om de prijs te bepalen.

 • Een vaste prijs per post
 • Betalen per view
 • Betalen per volger/inschrijving

In de laatste 2 modellen hangt de prijs samen met de mensen die de influencer bereikt en aanzet tot actie. Dit heeft enerzijds het voordeel dat je nooit teveel betaalt, maar precies voor wat je krijgt. Anderzijds betaal je in dat geval ook nooit te weinig. Als je een vaste prijs afspreekt, dan kan het gebeuren dat je minder likes en views krijgt dan vooraf gehoopt. Het kan ook positief uitpakken: als je een stuk meer likes en views krijgt dan vooraf ingeschat.

Samenwerken met influencers op Instagram

Influencer marketing op Instagram is dé manier om snel de juiste doelgroep te bereiken. Een aanbeveling van een populair account levert niet alleen veel bezoekers op, maar ook een hoge engagement. De influencer heeft een voorbeeldfunctie, dingen die hij of zij post willen de volgers ook! De prijzen hangen samen met het bereik van het kanaal. Dit zijn de gemiddelde kosten:

 • 2.000 – 10.000 volgers
  €70,- tot €250,- per post
 • 10.000 – 50.000 volgers
  €250,- tot €500,- per post
 • 50.000 – 100.000 volgers
  €500,- tot €1.000,- per post
 • 100.000 – 500.000 volgers
  €1.000,- tot €3.000 per post
 • 500.000+ volgers
  vanaf €3.000,- per post
Prijs influencer marketing op Instagram

Verder is de prijs afhankelijk van de contentvorm waarvoor je kiest. Een video is duurder dan een foto en een permanente post kost meer dan een tijdelijke (Storie)post. Dit heeft te maken met de tijd en moeite die het kost om de content te maken en met de looptijd van je campagne.

Samenwerken met influencers op YouTube

Ook voor YouTube zijn er gemiddelde prijzen. Dit is een videokanaal. Een video opnemen en monteren kost meer tijd dan een foto of tekst maken, daarom liggen de kosten hier hoger.

 • 50.000 – 100.000 abonnees
  €1.000,- tot €2.000,- per video
 • 100.000 – 500.000 abonnees
  €2.000,- tot €10.000,- per video
 • 500.000+ abonnees
  vanaf €10.000
Prijzen influencer marketing YouTube

Samenwerken met influencers op Facebook

Facebook is nog steeds het sociale platform met de meeste gebruikers in Nederland. Het grote voordeel van dit kanaal is dat je een mix aan content kunt delen: tekst in combinatie met een foto of video. De kosten zijn hier ongeveer gelijk aan die op Instagram.

 • 10.000 volgers
  €250,- per post
 • 100.000 volgers
  €2.500,- per post
 • 1.000.000+ volgers
  vanaf €25.000,- per post
Prijzen influencer marketing Facebook

De gemiddelde prijzen van blogs

Samenwerken met influencers kan ook in bolvorm. In online artikelen delen bloggers 1 of meerdere links naar jouw website of specifieke productpagina’s. Hiermee werk je met behulp van linkbuilding aan een hogere score op Google en zul je via die weg meer bezoekers binnenhalen. Ook in dit geval hangen de prijzen samen met het bereik van de blogger. Het gaat dan om het unieke aantal maandelijkse websitebezoekers.

 • 5.000 – 10.000 bezoekers per maand
  €50,- tot €175,- per artikel
 • 10.000 – 50.000 bezoekers per maand
  €175,- tot €250,- per artikel
 • 50.000 – 100.000 bezoekers per maand
  €250,- tot €500,- per artikel
 • 100.000 – 500.000 bezoekers per maand
  €500,- tot €1.000,- per artikel
 • 500.000+ bezoekers per maand
  vanaf €1.000,- per artikel
Prijzen linkbuilding blogs

Influencers vinden

Influencer marketing is een onderdeel van je marketingplan. Als je het budget eenmaal in kaart hebt gebracht, is het tijd om de juiste influencers te vinden. Dit kun je doen door zelf over je timeline te scrollen en/of populaire hashtags te zoeken en te kijken wie hierover post. Dit is een tijdrovende klus en bovendien zonde van je tijd! Er zijn namelijk platforms die dit werk al voor je hebben gedaan.

Op een influencer platform vind je elk type influencers dat je zoekt. Van nano- tot mega-influencers en van sport en mode tot beauty en lifestyle vloggers. Op een netwerksite zie je direct het bereik en de kosten. Zo kun je simpel en snel de juiste mensen selecteren en heb je een tastbare offerte binnen je marketingplan. 

De populairste platformen zijn:

Promocial
Influentials
Hulc
Linkpizza
Onfluence

Influencer platform Join - influencers vinden

Samenwerken met Dikke Titels

Ook Dikke Titels heeft haar eigen plek veroverd op het web. Onze website en Instagram page bereiken samen 20.000 mensen per maand. Als micro-influencer hanteren we schappelijke prijzen, hebben we een hoge engagement en maken professionele content.

Prijzen

Blog 300 – 500 woorden€175,-
Blog 500 – 1.000 woorden€250,-
Story post€40,-
Timeline foto€60,-
Timeline video van max. 30 seconden€95,-
Timeline video 30 seconden – 1 minuut€115,-
*Let op: onze prijzen groeien mee met het bereik!