Professioneel social media management – 5 tips!

Net een gloednieuwe website gelanceerd? Of de oude in een nieuw, gebruiksvriendelijker jasje laten steken? Dan is het nu tijd om verkeer binnen te halen, bezoekers oftewel: potentiële klanten. Social media management is een efficiënt middel om je website onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep. Gratis of via social advertising. Hoe pak je dit professioneel aan? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende kanalen?

De meest gemaakte fout bij social media management

Een nieuwe website is een investering waar je als bedrijf budget voor vrijmaakt. Na het eerste ontwerp volgt de bouw, moeten de webteksten worden geschreven, foto’s gemaakt, alle content worden ingevoerd en de website worden geoptimaliseerd. Na zo’n traject wordt er vaak voor gekozen om het social media management zelf op te pakken. In de praktijk betekent dit dat het wordt toegevoegd aan het takenpakket van de medewerker bij de balie of klantenservice. Er worden een paar gezellige foto’s van bedrijfsuitjes gepost, interessante artikelen en de vrijdagmiddagborrel komt ook nog aan bod. Maar de likes blijven uit. 

5 tips om professioneler én socialer te worden

Hoe kun je social media management wél professioneel aanpakken en welke mogelijkheden heeft social advertising te bieden? Drie tips waarmee je jouw sociale vaardigheden een boost geeft.

1. De juiste plek

Elk social media platform heeft zijn eigen unique selling points. Zo leent Facebook zich perfect voor een combinatie van tekst en beeld, is Instagram voor de mooiste plaatjes en ga je naar LinkedIn voor vacatures. Elk kanaal trekt ook zijn eigen publiek. Facebook wordt het meest gebruikt door 35-plussers, Instagram door jongeren en LinkedIn door de zakelijke markt. Het kiezen van het juiste kanaal is essentieel. Wil je jongeren bereiken? Dan moet je niet op Facebook zijn. En leent jouw business zich niet voor mooi beeldmateriaal, dan is Instagram niet de juiste plek. 

2. De juiste tijd

Posten op de juiste tijd

De juiste kanalen opgenomen in je contentstrategie? Dan is het alleen nog een kwestie van timing. Alle social media-kanalen hebben pieken en dalen in hun bezoekersaantallen. Zo is LinkedIn in het weekend bijvoorbeeld erg rustig en zien we op Facebook een piek op woensdagmiddag. Pas je timing ook aan op je product of dienst. Op maandagmorgen om half 9 een nieuw festival aankondigen is een typisch gevalletje van bad timing! Er zijn verschillende online tools waarmee je social media posts vooraf kunt inplannen voor het juiste moment.

3. Een professionele huisstijl

De kracht van herhaling is al een decennia-oude wijsheid in marketingland. Hoe vaker mensen jouw logo of bedrijfsnaam voorbij zien komen, hoe vertrouwder ze met het merk raken. Richt je bij social media management daarom ook op het visuele aspect. Gebruik je logo als profielfoto en voorzie beeldmateriaal van een vast frame in jouw huisstijl. Je kunt ook een eigen hashtag in het leven roepen of een rubriek beginnen, die samenhangt met het dienstenaanbod. Een restaurant met een eigen foodblog bijvoorbeeld, een beautysalon met tips voor thuis of een hypotheker die financieel advies geeft op de website. Je bouwt hiermee op den duur een vast doelgroep op. 

4. Een social media abonnement

Social media abonnement

Vind je het lastig om zelf een contentstrategie voor social media op te zetten? Dan biedt een social media abonnement uitkomst. Op die manier heb je zelf geen omkijken naar ‘sociale zaken’ en kun jij je focussen op bezoekers die worden doorgestuurd naar de website. Voor een professionele start-up van je social media-kanalen of om het volledig uit te besteden. Zeker voor ondernemers die willen adverteren op Facebook, Instagram of één van de andere kanalen is het verstandig om met een professional te overleggen.

Social advertising

Iedereen die een nieuw profiel aanmaakt begint op nul. Je zult misschien zelf een aantal mensen uit je netwerk uitnodigen om te connecten met de bedrijfspagina, maar het zal niet direct storm lopen. Het advies voor een ieder die publiek wil opbouwen is dan ook: adverteren. Stel jezelf voor in een bedrijfsvideo en zet er campagnebudget op, promoot belangrijk bedrijfsnieuws of een upcoming event. Er zijn verschillende advertentiedoelen: merkbekendheid, betrokkenheid, bereik of websitekliks bijvoorbeeld. En doordat websites als Facebook bijna alles van hun gebruikers weten, kun je de doelgroep tot in de puntjes verfijnen en heel gericht adverteren. Social advertising is daarnaast goed meetbaar, in tegenstelling tot het bereik van offline media. Adverteren kan o.a. op Facebook, Messenger, Youtube, Instagram en op LinkedIn.