Premier Rutte lanceert Primephonic in New York

Premier Mark Rutte heeft woensdag, tijdens een feestelijk evenement in het culturele hart van New York, de Amerikaanse lancering van Primephonic bijgewoond. Rutte gaf het startsein voor de klassieke muziekstreamingdienst, nam deel aan het discussie-panel en maakte zijn eigen playlist op het innovatieve platform. 

Premier Rutte, een groot liefhebber van klassieke muziek, uitte tijdens de paneldiscussie zijn zorg over de oneerlijke uitbetaling van bestaande streaming diensten aan klassieke artiesten. Hij gaf aan ‘trots te zijn dat een Nederlandse start-up dit wereldwijd probeert te veranderen’ . Aan de discussie namen naast Rutte en Primephonic oprichter Thomas Steffens ook de directeuren van Carnegie Hall en Universal Classics America

Premier Rutte lanceert Primephonic
v.l.n.r. Veronica Neo, Mark Rutte, Thomas Steffens

Premier Rutte uitte ook zijn trots over het feit dat Nederlanders zo’n leidende rol hebben in innovatie binnen klassieke muziek. Hij refereerde hierbij aan de vernieuwing die Jaap van Zweden bij de New York Philharmonic teweeg probeert te brengen en aan Primephonic dat probeert het streaming-probleem van klassieke muziek wereldwijd probeert op te lossen. Met een lach: “De Nederlanders nemen Lincoln Center over”.

Na de paneldiscussie lanceerde Premier Rutte zijn eigen klassieke playlist in Primephonic’s streaming service, die vanaf vandaag toegankelijk is voor klassieke muziekliefhebbers wereldwijd. Zijn playlist bevat zijn favoriete werken die een groot deel van het klassieke repertoire bedekken. Van Bach tot Mahler en van pianosonate tot symfonieorkest. “Ik hoop dat mijn playlist net zo veel beluisterd zal worden als die van Barack Obama om Spotify”, zei Rutte met een lach. Als afsluiting van het event overhandigde Premier Rutter de oprichters van Primephonic een ‘baton’ (dirigentenstokje), om hen op symbolische wijze succes te wensen om klassieke muziek het digitale tijdperk in te dirigeren.

Tienduizend downloads
Primephonic lanceerde al op 6 september de streamingdienst speciaal ontworpen voor klassieke muziek in Nederland. Aangezien de app binnen twee weken ruim tienduizend keer werd gedownload, heeft Primephonic de internationale uitrol versneld, te beginnen in de Verenigde Staten.

Uit onderzoek onder klassieke muziekliefhebbers is gebleken dat zij zeker open staan voor streaming, mits streamingdiensten vier belangrijke pijnpunten van klassieke muziekliefhebbers oplossen. Primephonic heeft daarom speciaal voor klassieke muziek een streamingdienst ontworpen die precies deze punten oplost: een veel betere zoekfunctie, hogere geluidskwaliteit, interessantere aanbevelingen en meer achtergrondinformatie.