Offline marketing versus online marketing

Wat zou je doen als je moest kiezen tussen nooit meer in de stad winkelen of nooit meer online shoppen? Een onmogelijke keuze als je het ons vraagt. Voor offline marketing versus online marketing geldt hetzelfde. Beiden hebben hun eigen unique selling point. Wat is de kracht van offline marketing? En hoe zit dat met online? We zetten de twee kampioenen tegenover elkaar in de ring.

Staredown

Eerst even alles op een rijtje. Wie staan tegenover elkaar in de ring? Onder offline valt elke vorm van marketing die tastbaar is. Iets dat je fysiek kan vasthouden. Flyers en folders, posters, brochures, visitekaartjes, kleding, verpakkingen, maar ook grote buitenreclame zoals banners vlaggen en reclameborden. Online marketing is precies het tegenovergestelde. Het is niet tastbaar, maar digitaal. Een website, webshop, posts op social media, een AdWords campagne: elke digitale vorm van reclamemaken.

Round 1

Offline marketing versus online marketing

 

De Ikea catalogus, billboards met posters van politieke partijen, raamdecoratie op etalages, auto´s met bestickering, de vlaggen bij de ingang van jouw favoriete festival, kerstkaartjes, relatiegeschenken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoewel we denken dat we heel online minded zijn, zit ons leven nog steeds vol met tastbare marketing. Zeg nou eens eerlijk: heb jij als kind niet zitten smachten naar het grote speelgoedboek van Intertoys, dat een paar weken voor pakjesavond op de mat viel? En doen jouw kinderen dit nu nog steeds? De kracht van offline marketing! Met offline marketing laat je een blijvende herinnering achter bij jouw doelgroep. Visitekaartjes voor klanten, een informatieve brochure over je nieuwste product, posters voor in bushokjes door heel Nederland of flyers voor een flyeractie op het station.

Offline marketing voor lokale ondernemers

Voor lokale ondernemers is offline marketing nog belangrijker dan voor grootmachten als Ikea. Zichtbaar zijn op Google is één ding, maar als lokaal bedrijf moet je ook in de omgeving worden gezien. Het wekt vertrouwen als je een bekend gezicht bent in de buurt. Werk aan je merkbekendheid met reclameborden, posters, een reclamefolder, een stoepbord, katoenen tassen met jouw naam en logo erop of een leuk relatiegeschenk voor bestaande en nieuwe klanten. Zorg dat je er bent en zorg dat je wordt gezien! Eenmaal positief in beeld, dan kan de mond-tot-mond-reclame snel zijn werk doen onder lokale consumenten.

 

Werken aan je offline marketing? Met nieuwe visitekaartjes bijvoorbeeld of met posters voor een komend event? Op Drukzo.be vind je offline marketing voor elke boodschap – ook in de Nederlandse versie te bezoeken! En naast zakelijke klanten, kunnen ook particulieren hier shoppen voor persoonlijk drukwerk zoals fotoboeken en geboortekaartjes. Onze persoonlijke favoriet is de chocoladereep met eigen tekst en foto!

Round 2

Online marketing is meetbaar en gericht. In ronde twee is online marketing aan de winnende hand. Iedereen heeft tegenwoordig wel een profiel op een online kanaal. Op sociale media bijvoorbeeld. 87 procent van de mensen gebruikte in 2017 WhatsApp, Instagram, YouTube, Facebook, LinkedIn, SnapChat of een ander sociaal medium. Wedden dat jouw doelgroep er ook tussen zit?

De voordelen van online

De grote voordelen van online marketing zijn de meetbare resultaten en de goede targetingopties. Doordat we met onze mobiele telefoons massaal onze gegevens delen met sociale kanalen en met Google, is het bij een online campagne mogelijk om je doelgroep tot in de puntjes te specificeren. Likes, shares en clicks zijn direct zichtbaar, waardoor je de resultaten van online advertenties real time kan bijhouden en optimaliseren. Haal meer verkeer naar je website en werk aan je merkbekendheid met SEO landingspagina’s, een blog, een social profiel of een AdWords campagne.

Lokale SEO

Voor lokale ondernemers is online marketing vooral erg goed voor de vindbaarheid. Google geeft bezoekers resultaten op basis van de huidige locatie. Bevindt iemand zich in de omgeving van jouw bedrijf, dan is de kans groot dat je wordt weergegeven in de zoekresultaten. Dit gebeurt natuurlijk alleen als jouw bedrijf online zichtbaar is. Met een profiel op Google Mijn Bedrijf bijvoorbeeld, waarin je de adresgegevens, openingstijden en contactgegevens van jouw bedrijf kan instellen. Lokale SEO creëer je ook met goede landingspagina’s op de website en zoekwoorden in de teksten.

SEO tekstschrijver MarloukOnline marketing via Dikke Titels

Facebook, Instagram, LinkdIn: je snapt het wel, maar iemand anders is er nét even iets beter in? Of is jouw website toe aan SEO-optimalisatie met goede landingspagina’s en blogs met dikke titels? Ik – Marlouk – help je graag met jouw online marketing. Bekijk onze diensten voor meer informatie of neem contact op via ? 0636136244 of ?redactie@dikketitels.com.

Final round

Marketing meesterbrein Jay-Z

Een bekend voorbeeld van iemand die graag groots uitpakt met marketing is Jay-Z. Toen hij in 2011 zijn boek Decoded lanceerde, liet uit uitvergrote pagina’s van het boek printen op verschillende bizarre plekken door heel Amerika. Van een pagina op de bodem van een zwembad in Miami tot een afdruk op een Cadillac in downtown Queens. Fans konden via speciale landingspagina’s van zoekmachine Bing hints vinden, waarmee de locaties konden worden achterhaald. Een steengoede campagne, die wereldwijd werd opgepikt.

 

The mix-up

Dit voorbeeld van Jay-Z brengt ons bij the final round: the mix-up. Wil je als bedrijf werken aan je merkbekendheid en meer sales binnenhalen? Dan is de meest krachtige marketingtool: een combinatie van offline en online middelen. Deel flyers uit met een code die online moet worden ingevuld. Lanceer een eigen app, waarin je korting geeft bij een bezoek aan de winkel. Mix it up. Of zoals Jay-Z zou zeggen: “I’m not a businessman, I’m a business, man!”