Meer verkeersongelukken door social media

Het aantal ongevallen waarbij auto’s betrokken zijn is het afgelopen jaar met acht procent toegenomen, zo blijkt uit de Risicomonitor Verkeer. Het totale aantal verkeersclaims nam met 6,5 procent toe van 790.000 in 2014 tot 841.000 in 2015. Afleiding door de smartphone is waarschijnlijk één van de belangrijkste oorzaken van de stijging.

Het gaat dan om bellen achter het stuur en het gebruik van social media tijdens het rijden. Opvallend is dat de meeste ongevallen tijdens de eerste 5 minuten van een autorit gebeuren. Allsecur zette de meest voorkomende oorzaken voor ons op een rij

Verkeersongelukken door bellen in de auto

Bellen in de auto is 1 van de grootste oorzaken van ongelukken op de weg. Door te bellen in de auto zijn bestuurders minder alert.

Hoe te voorkomen?

Bel altijd met een carkit. AIs dit niet kan, stop dan even bij een tankstation of parkeerplaats.

Andere muziekzender opzetten

Als u van radiostation wilt wisselen bent u kort afgeleid en let u even niet op de weg. Vooral in langzaam rijdend verkeer kan de bestuurder dan net nog iets te lang afgeleid zijn.

Hoe te voorkomen?

Stel de radiozenders thuis al in zodat u tijdens het rijden niet hoeft te multitasken en hoeft te zoeken naar uw voorkeurszenders. Daarnaast is het handig om de radio al op u favoriete zender te zetten, voordat u gaat rijden. Zo voorkom u dat u deze nog moet opzoeken of instellen tijdens het rijden.

Eten tijdens het rijden

Als u eet terwijl u rijdt, heeft u minder aandacht voor het verkeer. Maar ook als u juist honger heeft bent u minder alert.

Hoe te voorkomen?

Zorg dat u voldoende gegeten en gedronken heeft voordat u gaat rijden. Zo blijft u alert tijdens het rijden.

Achterom kijken

Het te lang in de gaten houden van achterliggend verkeer kan u soms te veel afleiden. U let dan niet of veel minder op verkeer dat voor u rijdt.

Hoe te voorkomen?

Kijk regelmatig kort in uw spiegels wat het verkeer om u heen doet, maar houdt uw medeweggebruikers niet continue in de gaten. Kijk vooral ook ver vooruit. Zo rijdt u niet te dicht op uw voorganger of wordt u onaangenaam verrast door langzaam rijdend verkeer.

Drinken tijdens het rijden

Rijden onder invloed heeft een negatief effect op uw rijgedrag. U bent niet zo alert waardoor u minder snel reageert op gevaarlijke situaties.