Eén op de zes jongeren is verslaafd aan social media, zo meldde het AD deze week. Dit gaat soms zo ver dat ze zich nergens anders meer op kunnen concentreren, last hebben van slapeloosheid en in het ergste geval zelfs stoppen met hun studie. Facebook, Instagram, SnapChat, Pinterest, Twitter LinkedIn. We weten allemaal hoe je eraan komt, maar hoe komt je er van af? 8 tips!
Verslaafd aan social media: like, like, like
Wetenschappers toonden onlangs aan dat social media hetzelfde effect op je hersenen hebben als andere verslavingen, bijvoorbeeld het winnen van veel geld, het hebben van goede seks of het gebruiken van drank en drugs. Op het moment dat jij iets post en je ontvangt reacties en likes, dan wordt hetzelfde gebied in de hersenen geprikkeld als bij een verslaving: het beloningscentrum. Dit zorgt ervoor dat je meer wilt: meer likes, meer reacties, meer abonnees.
Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren, 52 procent, zit meer dan drie uur per dag op één of meerdere sociale kanalen, zo toonde EenVandaag aan.
We weten nu dus hoe een social media verslaving ontstaat, maar hoe kom je er van af?
10 tips tegen social media verslaving
1. Zet je telefoon uit!
Geen telefoon betekent negen van de tien keer ook geen social media. Vind je het lastig om je telefoon weg te leggen? Begin dan met een half uurtje en bouw je tijd elke keer iets uit. Je zult merken dat je na een paar keer al begint te genieten van je welverdiende rustmomentje!
2. Schakel meldingen uit
Is de telefoon helemaal uitzetten net een stapje te ver voor jou? Zet dan alleen de meldingen uit. Voorkom dat app-meldingen een geluid en pushbericht geven. Dit kun je doen bij je app instellingen. Hier kan je per app kiezen welke je wel en vooral ook welke je geen melding wilt laten sturen.
3. Leg je toestel verder weg
Je telefoon niet binnen handbereik leggen scheelt vaak al de helft van die je erop zit. Je hebt minder snel de neiging om hem toch even te pakken en hoort/ziet de meldingen ook niet zo snel als wanneer je toestel naast je ligt.
4. Gooi social apps van je telefoon
Gooi apps als Facebook, Instagram, SnapChat, Pinterest, Twitter en LinkedIn van je telefoon af. Leg jezelf op om alleen nog maar in uiterst geval van nood via internet naar je social profielen te gaan. Dit legt de drempel om te ‘socializen’ hoger.
5. Zet de wekker op een half uur
Zet de (eier)wekker op een half uur als je een bezoek brengt aan je social profielen. Tijd is tijd!
6. No new friends
Beperk het aantal mensen waarmee je vrienden wordt en die je volgt. Als er minder te beleven is op jouw timeline, dan breng je vanzelf minder vaak een bezoek. Je wordt bovendien ook door minder mensen privé aangesproken en ontvangt minder reacties en likes, dan wanneer je massa’s vrienden zou hebben. Dat betekent minder meldingen en dus minder prikkels!
7. Gooi je internetbundel omlaag
Niet omdat het moet, maar omdat het helpt! 😉
8. Zoek afleiding
Net als bij elke andere verslaving, is afleiding zoeken ook in dit geval de remedie. Ga sporten, ruim het huis op of doe boodschappen voor je oma. Whatever, als je maar niet online bent!