Last-minute kerstcontent – ho ho ho, nog even snel!

CRAP, kerstcontent vergeten! Net nu je je hebt verheugd op een paar vrije dagen, kun je weer achter je beeldscherm duiken om op zoek te gaan naar inspiratie. No worries, die kerstinspiratie heb ik al voor je verzameld. Wat dacht je van een leuke DIY? Een actuele aanleiding á la Banksy? Of een commerciële kerstknaller? 7 x feestelijke (social) posts 🎄🎁🧦

Kerstcontent voor je website en social media

De omzet van bedrijven stijgt in de weken voor en na Kerst in no time met tientallen procenten. December biedt dus veel kansen voor ondernemers, maar dan moet je het wel goed aanpakken. De basics:

→ Een quick start

Een goede voorbereiding hoeft niet veel werk te zijn en scheelt uiteindelijk een hoop tijd. Maak bijvoorbeeld een woordweb van alles wat in je opkomt als je aan Kerst denkt en denk hierbij vanuit jouw product of dienst. Waar heeft de doelgroep behoefte aan? Hoe kun jij hieraan bijdragen? Wat zijn populaire zoekwoorden? En wat is jouw unieke ‘kerstingrediënt’?

→ Wees uniek op alle kanalen

Elk online kanaal heeft zijn eigen USP’s en eigen doelgroep. Die wil bediend worden met content passend bij de omgeving waarin zij zich bevinden. Geen Insta Storie video’s op LinkedIn dus! Of exact hetzelfde bericht op Facebook en Instagram. Wat je ook veel ziet zijn social posts met een link naar een artikel, waarbij de intro van het blog is gekopieerd en tevens dienst doet als inleidende tekst op de social media-kanalen. Maak unieke content voor Facebook, LinkedIn, Instagram en je website.

→ Kerstcontent hoeft niet altijd groots te zijn

Goede kerstmarketing hoeft niet altijd groots te zijn. Ook last-minute content kan in no time trending worden. De beste ideeën ontstaan spontaan! Probeer het simpel te houden, zeker als je weinig hebt voorbereid. Een inhaker met jullie huiskleur kan al leuk zijn, een feestelijke logo-animatie, een woordgrap met de slogan of een practical joke rondom het product. Ah fijn: denk dichtbij huis!

Hulp nodig met unieke kerstcontent?

Last-minute kerstcontent

Goede content creëren tijdens de Kerst

Dan nu het praktische gedeelte: want hoe vertaal je die basics in trending topics voor je blog, feestelijke socials posts en kerstcampagnes waarmee je omzet door het dak gaat? 7 voorbeelden waarmee je snel geweldige kerstcontent in elkaar zet.

#1 DIY tips met een kerstvibe

Do It Yourself tips doen het goed online. Iedereen zoekt wel eens naar praktische tips voor thuis – voor als de kerstverlichting weer in de knoop zit, de haakjes om de ballen op te hangen ineens zoek zijn of de kat het op de kerstboom heeft voorzien. Je kunt een opsomming van DIY’s geven in een blog of ze als (één of meerdere) social posts plaatsen. Denk altijd vanuit de onderneming. Geef als tuincentrum bijvoorbeeld tips voor het versieren van een feestelijke boom en als postorderbedrijf advies om zelf mooie kerstkaarten te maken. Je kunt ook cadeautips geven: de leukste iPad hoesjes voor de feestdagen bijvoorbeeld.

#2 Een actuele aanleiding

Actuele zaken worden veel besproken op social media-kanalen en er wordt ook volop naar gegoogeld. Met een goede combi van tekst, beeld en de juiste hashtags pik jij een graantje mee en ga je booming met Kerst. Banksy onthulde op Instagram bijvoorbeeld een nieuw kunstwerk: een kerstmuurschildering over de daklozencrisis in het Verenigd Koninkrijk. Met zijn street-art verandert een daklozenbankje in een arrenslee, die wordt voortgetrokken door vliegende rendieren. Kerstnieuws waar wereldwijd over wordt gesproken, ook onder jouw doelgroep!

https://www.instagram.com/p/B52l1NkHa71/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

#3 Herkenbaar en humoristisch

Sfeerverlichting, een feestelijk versierde kerstboom, cadeautjes en moeder en de kinderen die de warmte bij elkaar opzoeken. Op de achtergrond speelt kerstmuziek: O denneboom, o denneboom, wat zijn uw takkenZOOI!…opeens zie je vader geïrriteerd de kofferbak van zijn auto stofzuigen, in de hoop de dennennaalden eruit te krijgen. De kerstcommercial van Bol.com van 2019 is het perfecte voorbeeld van de succesvolle mix van humor en herkenning. Een goed uitgangspunt voor je kerstcontent, dat je zo groot of klein kunt maken als je zelf wilt. Van een kleine woordspeling in je slogan tot een grappige kerstvideo met alle collega’s.

#4 ‘Samenzijn’

Met Kerst draait het om samenzijn. Die sfeer moet je vertalen naar content. Vrienden, familie, een gezellig samenkomen, liefde voor elkaar, een mooie setting, eten, drinken, glitters, feest! Wil je memorabel zijn, dan is emotie het sleutelwoord. Albert Heijn doet dit goed in de kerstcampagne van dit jaar. Een reclame die inspeelt op de emotie van de kijker, maar ook meteen een vertaalslag naar de producten van AH maakt: hun favoriete gerechten voor Kerst.

#5 Kerstmarketing

Menig retailer strooit in december met kerstkorting. Zelfs op 25 en 26 december kun je nog een campagne uitrollen. De meeste mensen zijn dan vrij en hebben wat meer tijd om online te gaan. Organische berichten hebben altijd even tijd nodig om te landen. Is het last-minute werk, zet er dan een advertentiebudget op. Je kunt flink uitpakken, dit betaalt zichzelf gegarandeerd terug in je sales. Probeer de christmas spirit ook terug te laten komen in je aanbieding. Korting op warme truien, een tweede product gratis om te delen of een paar gratis wollen sokken bijvoorbeeld 😉

#6 Merry Messenger

Niet veel tijd, wel origineel voor de dag komen? Maak dan je eigen Kerst Messenger! Een chatbot op Facebook die de titels van bekende kersthits afmaakt, die de Top 2000 voor je opsomt of die gezellig kerstliedjes met je zingt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hoe je een chatbot maakt legt Facebook je uit in hun App setup.

#7 De kerstborrel

Kerstcontent - groepsselfie tijdens de kerstborrel

Is het echt bijnáá Kerst op het moment dat je dit blog leest? Dan biedt de jaarlijkse kerstborrel altijd nog uitkomst. Een leuke groepsselfie van het team, een foodie van de feestelijk gedekte tafel en om tien uur iedereen aangeschoten. Misschien moet je dat laatste maar niet op de foto zetten. Op Instagram kun je de foto nog voorzien van een sfeervolle filter en de nodige kerstgifjes. Niet vergeten om iedereen te taggen!

Foto´s: Unsplash en Freepik