iPhone 12 versus iPhone 11: wat is het verschil?

2020 is een goed jaar voor Apple-liefhebbers. Het technologiemerk lanceerde dit jaar niet drie, maar vier nieuwe smartphones: de iPhone 12, de 12 Pro, de Pro Max en de iPhone 12 mini. Een compleet nieuwe familie, om de iPhone 11 en 11 Pro uit 2019 op te volgen. Is deze nieuwste Apple telefoon de moeite waard? En wat is het verschil met zijn oudere broer? Alle facts & specs op een rij!

iPhone 12 kopen?

Zelf ben ik de trotse eigenaar van een iPhone 11, het model dat Apple vorig jaar uitbracht. Zoals vele liefhebbers van het Amerikaanse merk, blijf ik graag up to date. Om te kijken of een iPhone 12 kopen mijn digitale leven kan verrijken als content manager, vergeleek ik zaken die voor mij belangrijk zijn:

  • de snelheid
  • het werkgeheugen
  • de opslag
  • de batterij 
  • het ontwerp
  • de camera

iPhone 12 specs

De iPhone 12 is sinds 23 oktober verkrijgbaar in Nederland. Het nieuwe toestel is – samen met zijn drie broers – niet alleen de nieuwste iPhone op de markt, maar ook de snelste. Dit dankt de nieuwe Apple-telg aan de krachtige A14 Bionic-processor, die 50 procent sneller is dan elke andere processor, en aan de mogelijkheid om 5G te gebruiken. De telefoon is bijna sneller dan jijzelf! Met 4GB werkgeheugen en een minimale opslag van 64GB heb je meer dan genoeg ruimte voor video’s, foto’s, gifjes en documenten. Je ideale Insta-partner! Je kunt ook kiezen voor een iPhone 12 met 128GB of 256GB. De telefoon heeft een batterij die met één lading meer dan een dag meegaat. Deze kan draadloos worden opgeladen met een oplaadstation. Met Fast Charge is de telefoon in een uurtje van 0 naar 100 procent!

iPhone 11 specs

De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone XR en werd in september 2019 werd gereleased. Hij heeft een 6,1-inch LCD-scherm met Multi‑Touch en IPS‑technologie, een A13 Bionic-processor, een werkgeheugen van 3GB en een interne opslag van 64 GB. Stream je veel Netflix, Videoland en Spotify? Dan kun je ook kiezen voor 128GB of 256GB. Ook deze batterij neemt zijn werk serieus en gaat ongeveer 1,5 dag mee (met een schermtijd van zo’n 3 uur per dag). Draadloos opladen kan ook!

Het ontwerp van de iPhone 12

De 12 heeft een nieuw design. Zijn ontwerp is een stuk hoekiger dan dat van vorige iPhones. Hij is 7.4 millimeter dik…of dun eigenlijk! De behuizing is gemaakt van aluminum en van glas en is stof en waterdicht. Het scherm heeft een gloednieuwe Ceramic Shield, waarmee hij beter tegen een stootje kan, maar liefst vier keer beter zelfs! Voor de ombouw kies je uit de kleuren zwart, wit, rood, groen en blauw. 

Het ontwerp van de iPhone 11

De iPhone 11 was vorig jaar vooral hot topic dankzij zijn formaat. Deze smartphone (en dus ook het scherm) is vrij groot en daarom perfect voor gamers, YouTubers en om series te kijken in bed op je telefoon. De zijden zijn niet hoekig, maar rond. Er zijn zes kleuren: groen, zwart, geel, rood, paars en wit. Ook dit toestel is gemaakt van aluminium en glas en is stof en waterdicht voor 30 minuten tot 2 meter diep. Een stevige basis dus! 

Leestip: Welk telefoonhoesje is het best? Tips over vorm en functie!

iPhone 12 camera

De hoofdcamera van de iPhone 12 heeft twee lenzen, waarmee je perfecte plaatjes schiet in 12 megapixel. En de selfiecamera aan de voorkant levert al net zulke perfecte kiekjes op. Ideaal voor de mooiste Storie posts! Door deze hoge kwaliteit maak je ook in het donker mooie foto’s. Op video kun je letterlijk elk detail vastleggen. Hiermee maak je opnames in een hoge 4K-resolutie. Een leuke extra functie is Slofie, waarmee je slomotion video’s maakt in de selfiestand.

iPhone 11 camera

Net als zijn broertje heeft de 11 een dubbele hoofdcamera aan de achterkant en een selfiecamera aan de voorkant, die foto maken in 12 mexapixel. Het contrast en de kleuren worden automatisch bijgesteld, voor een natuurlijke look. Fotobewerking apps zijn zóóó 2018! Voor video’s gelden ook dezelfde specs als bij de iPhone 12. 

De winnaar?

Zoals je misschien al hebt gezien zijn er wel degelijk verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 11. Dit zit hem voornamelijk in de snelheid: de snellere processor en 5G. Je zou kunnen zeggen dat de 12 nét een streepje voor heeft wat dat betreft. Ook het design is anders, maar het ligt er natuurlijk maar net aan wat je mooi vindt! De camera en batterij zijn vrijwel gelijk. Voor mij, als content manager, zijn dit wel de twee belangrijkste punten. Ik moet kwalitatieve content kunnen maken voor mijn klanten en altijd bereikbaar zijn! Overstappen ga ik (nog) niet doen, daarvoor vind ik het verschil te klein. Toch maar even wachten op de 13!