Influencer marketing voor beginners

Influencer marketing is overal om ons heen. Online worden we voortdurend beïnvloed door foto-, video, blog en Story posts van profielen die we volgen. Soms zijn dit local heroes, soms bekende influencers. Als ondernemer kun je hier je voordeel mee doen. Door jouw product of dienst te laten showcasen bereik je duizenden, of soms zelfs honderdduizenden, nieuwe mensen. Een compleet nieuwe doelgroep, waar wij je stap voor stap mee helpen met influencer marketing voor beginners.

Hoe begin je met influencer marketing?

Hoe begin je met influencer marketing

Influencer marketing is een onderdeel van een marketingcampagne. Begin niet zonder goede strategie zomaar mensen te benaderen in hun inbox. Denk na over wie je bent en wat je uit wilt stralen naar je nieuwe publiek. Hoe trek je de campagne in 1 lijn met andere uitingen? En hoe ga je mensen overtuigen van jouw product of dienst? Een influencer platform helpt je om te beginnen met influencer marketing. Zij stippelen de online route voor je uit, bieden toegang tot een database met honderdduizenden influencers en staan je bij als tussenpersoon die alles achter de schermen regelt. Wij hebben deze, alle andere voordelen en tips & tricks voor bedrijven die willen beginnen met influencer marketing op een rij gezet.

Hoe werkt influencer marketing?

Influencer marketing werkt simpel: online bloggers en vloggers met een specifiek publiek promoten jouw merk. Je moet het zien als een aanbeveling, een review, van invloedrijke accounts op social media. Ze beschrijven of demonstreren jouw product/dienst en overtuigen hun volgers hiermee om het ook te kopen. Er zijn verschillende manieren en middelen die je kunt inzetten voor influencer marketing. Door een financiële vergoeding te bieden voor de content, maar ook met een bartherdeal. 

Vanuit Dikke Titels zetten wij ons eigen netwerk, op de website en Instagram, in ter promotie en kunnen je ook connecten met andere invloedrijke socialites via het platform Promocial.

Wat levert influencer marketing op? 

Wat levert influencer marketing op

Influencer marketing levert jou een goede review op van een invloedrijk social media-kanaal. Hiermee bereik je als bedrijf een nieuw, trouwer en oprechter publiek. Een influencer is een lokale of regionale held, een bekende Nederlander of een een internationale blogger of vlogger. Iemand met een trouwe fanbase, die je helpt om mensen te overtuigen van de kracht van jouw merk.

Leestip: Wat kost influencer marketing? De prijs per post of view

Hoe werk je samen met influencers?

Hoe werk je samen met influencers

Samenwerken met influencers als bedrijf kun je het best via een professioneel influencer platform doen. Zelf de juiste mensen selecteren kost veel tijd en bovendien belanden privéberichten (PB’s) voor de influencer vaak in de spambox als zij jou niet volgen. Je bespreekt een strategie met het platform, maakt een opdrachtomschrijving en plaatst deze online. Influencers kunnen dan pitchen en een voorstel doen voor de samenwerking. Gericht mensen benaderen kan ook, als je al weet door wie je graag gepromoot wilt worden. Het platform fungeert als tussenpersoon. In het dashboard kan de content in klad worden aangeleverd en wacht het op jouw goedkeuring. Deze content is rechtenvrij te gebruiken door jou als bedrijf, als repost of eigen post op een later moment.

Leestip: Samenwerken met influencers? Zo doe je dat als bedrijf!
Leestip: Influencer marketing voor kleine ondernemers

Influencer marketing voor beginners in 3 stappen

Influencer marketing voor beginner is niet moeilijk, je moet alleen de juiste route kennen. Gebruik ons stappenplan om simpel en snel een campagne op te zetten voor jouw bedrijf.

1. Een geweldige marketingstrategie

Marketingstrategie voor influencer marketing

De beste influencer campagnes beginnen met een marketingstrategie waar je niet omheen kunt. Een waarmee je bij de finish nog net je concurrenten over de laatste bocht ziet komen, terwijl jij de overwinning pakt. Een goede marketingstrategie bestaat uit verschillende onderdelen:

  • een marktanalyse
  • een doelgroepanalyse
  • doel van het marketingplan
  • budget
  • instrumenten

Waar dit op neerkomt is een marktonderzoek, doelgroepenonderzoek, het vaststellen van je doelstellingen, het berekenen van het benodigde budget en bepalen welke content je inzet. Houdt altijd je hogere doel in gedachten: wie is mijn doelgroep en hoe kan ik inspelen op de behoefte in de markt?

Influencer marketing is vrijwel altijd een onderdeel van een groter geheel. Van een campagne die ook op de eigen website, in de app of via offline kanalen loopt. Deze vorm van promotie biedt een compleet nieuwe invalshoek, een nieuw publiek en nieuwe content die rechtenvrij te gebruiken is. Je mag het op je eigen kanalen delen en in nieuwe uitingen gebruiken. Win-win!

2. Een huisstijl met een wauw-effect

De eerste indruk is ALLES online! Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat online publiek een gemiddelde spanningsboog van 4 seconden heeft. In die 4 seconden wordt gecheckt of ze een post de moeite waard vinden om verder te kijken of swipen. Je moet dus een fantastische binnenkomer maken met de look & feel van je huisstijl en de content die wordt gecreëerd. Hoe professioneler jij de dingen aanlevert, hoe beter je merk in beeld kan worden gebracht door de influencers. Jij bepaalt wat je uitstraalt! Wist je dat er tegenwoordig ook bedrijven zijn die helemaal inspelen op de influencer-trend? Ze richten een speciale hoek in hun winkel in, waar foto’s kan worden gemaakt en vragen je om hierbij een hashtag te delen. Of ze maken zo’n bijzonder kunstwerk van hun bedrijf, dat het een foto hotspot wordt.

3. Goede connecties

Om een nieuw publiek te vinden en aan je merk te verbinden heb je de juiste sprekers nodig. Een influencer platform heeft een archief en direct contact met tienduizenden invloedrijk socialites. Elk in hun eigen vakgebied en met een lokaal, regionaal, nationaal of internationaal bereik. Dikke Titels biedt hierin fullservice, als directe partner van influencer platform Promocial. In ons team zijn we van alle influencer markten thuis. We helpen je met strategie, vormgeving, het selecteren van geschikte influencers, het uitrollen van de opdracht, een check en dubbelcheck op de content voordat iets wordt gepost en alle mogelijke vragen die je verder maar kunt bedenken.