Influencer marketing voor bedrijven – 10 tips

Bereik genereer je niet van de ene op de andere dag. Hiervoor moet je een steady basis hebben, een marketingplan uitrollen en leads opvolgen, oftewel: een goede website neerzetten, je merk promoten en klanten over de streep trekken. Een snelle manier om veel aandacht voor je merk te genereren is met behulp van influencer marketing. Hierbij zet je mensen in die al een groot bereik hebben. Zo kun je dus meeliften op het succes van een ander. Wij vertellen je precies hoe influencer marketing voor bedrijven het best en snelst werkt!

Influencer marketing voor bedrijven die willen uitblinken

Samenwerken met influencers biedt bedrijven vele voordelen. Natuurlijk moet je nog steeds zelf voor een steady basis en goede producten of diensten zorgen, maar de promotie regelt de influencer voor je. Het enige dat je hoeft te doen is de juiste persoon of personen selecteren en je wensen doorgeven. Samenwerken met influencers betekent dat je een groot en compleet nieuw publiek bereikt. Hiermee zul je het bereik van je merk aanzienlijk vergroten en profiteer je bovendien van de voorbeeldfunctie die de betreffende socialite heeft voor zijn of haar volgers. 

Leestip: Influencer marketing voor beginners

Influencer marketing succesvol inzetten

Quick learners

  • Influencer marketing is dé manier om mee te liften op het bereik van invloedrijke accounts
  • Je kunt je richten op specifieke niches en doelgroepen
  • Een strategisch plan van aanpak is een must voor succes
  • Het bereik is niet altijd je belangrijkste afweging, betrokkenheid speelt ook een rol
  • Natuurlijke content in de stijl van de influencer werkt het best

Leestip: Samenwerken met beauty influencers

10 tips voor bedrijven die influencer marketing inzetten

Ligt je plan van aanpak klaar en ben je ready om een campagne uit te rollen? Met deze 10 tips zorg je voor inzicht, overzicht en succes.

1. Zorg voor een goede strategie

Net als elke andere vorm van marketing, begint influencer marketing met een goede strategie. Wie wil je bereiken? Wat wil je deze doelgroep voorschotelen? En hoe ga je mensen verleiden om jouw product of dienst te kopen? Door gewoon maar lukraak producten uit te delen en unboxing video’s te laten maken, zonder duidelijk doel, bereik je niets! Bepaal je doelen, doelgroep en je call to actions en maak op basis hiervan een duidelijke briefing.

Een goede strategie voor influencer marketing

2. Doe aan storytelling

Storytelling is een belangrijk onderdeel van succesvolle marketingcampagnes. Mensen vinden het gemakkelijker om zich in je boodschap te herkennen en het nut van je product of diensten in te zien, als ze het verhaal erachter kennen. Bovendien zullen volgers de post van een influencer als geloofwaardiger ervaren als er menselijkheid in het verhaal zit. Met storytelling zorg je ervoor dat je emoties opwekt en een gevoelige snaar raakt. Dit doe je door in te spelen op wensen, behoeften en interesses. Je creëert de beste verhaallijn door goed te begrijpen hoe jouw product of dienst het leven van klanten verbetert. Maak er een beleving van!

Storytelling

Leestip: Instagram jongerenmarketing – Deze story is lit

3. Doe goed vooronderzoek

Influencers zijn het gezicht van hun bedrijf. Om een goede selectie te kunnen maken in de mensen die jouw merk gaan promoten, moet je alles over ze te weten komen! Op welke kanalen zijn ze groot? En wat voor content maken ze? Als je red flags tegenkomt, zoals controversiële standpunten of content die totaal niet bij jouw merk past, moet je je opties wellicht heroverwegen. Jij werkt als bedrijf samen met de influencer en niet kiest voor zijn of haar kanaal, niet andersom. Dit betekent dat de posts die je kunt verwachten in lijn liggen met de stijl van de promotor, want een influencer gaat het niet ineens over een hele andere boeg gooien voor jouw campagne.

Vooronderzoek voor influencer marketing voor bedrijven

4. Kijk verder dan het aantal volgers

Het is belangrijk om verder te kijken dan het aantal volgers dat een influencer heeft. Een gezonde relatie met het publiek en een goede interactie wegen veel zwaarder. Dit geeft weer hoe betrokken de doelgroep is. Veel bedrijven die influencer marketing inzetten staren zich blind op het bereik, maar dan kies je kwantiteit boven kwaliteit. Er zijn influencers met tienduizenden volgers, die slechts tientallen likes en enkele reacties op hun post krijgen. En er zijn ook professionals die 2.500 volgers hebben en honderden likes en reacties krijgen. Iemand die relatief klein is heeft vaak ook een persoonlijkere band met zijn of haar volgers. Posts worden hierdoor minder snel als reclame ervaren.

Meer volgers op Instagram

5. Werk met micro influencers

Onze vijfde tip sluit aan op de vorige: werk met micro influencers. Dit zijn professionals die nog niet enorm veel volgers hebben, maar wel een goede band met hun publiek. Uit onderzoek blijkt dat micro influencers meestal een hogere engagement en meer interactie hebben met hun volgers dan macro en mega influencers. De populairste influencers in jouw branche zijn bijna altijd veel gevraagd. Als je ervoor kiest om deze macro of mega influencers te benaderen, kan dat meer moeite kosten dan het uiteindelijk waard is.

Samenwerken met micro influencers

6. Geef de influencers creatieve vrijheid

De influencers die jij selecteert voor de marketing van je bedrijf kennen hun community waarschijnlijk beter dan jij. Ze weten welke content het best scoort bij hun doelgroep en hoe een post natuurlijk overkomt, in plaats van als reclame. Geef de promotor daarom de creatieve vrijheid om de post in een passende vorm te gieten. Onnodige richtlijnen beperken het creatieve potentieel van uw campagne. Geef wel altijd een duidelijke briefing mee en spreek wel af dat je eerst een conceptversie ontvangt, zodat je kunt checken of de uiting bij je merk past en alle informatie klopt.

Creatieve brainstorm voor social media

7. Keep your promoters posted

Ga je een langlopende samenwerking aan? Houd de influencers dan op de hoogte van campagnegerelateerde beslissingen en betrek ze hierbij. Sta ook open voor suggesties. Onthoud dat je je samenwerkt met professionals binnen hun vakgebied, die met tal van merken hebben samengewerkt en weten wat wel en niet werkt. Betrek ze ook zoveel mogelijk bij de planning. Je weet nooit of ze een uniek perspectief op zaken kunnen bieden, waardoor je campagne nog effectiever wordt.

Keep me posted

Leestip: Wat kost influencer marketing? De prijs per post of view

8. Het budget voor influencer marketing voor bedrijven

Onderhandel over de prijzen met influencers. Hoewel het veilig is om alles te baseren op de vaste tarieven, is het nog steeds aan te raden om te onderhandelen over de kosten van je campagne. Vergeet ook niet om gebruik te maken van wat je als bedrijf te bieden hebt. Het product of de dienst dat je op de markt brengt kan ook waardevol zijn voor de influencers. Probeer de perfecte balans te vinden tussen een vergoeding in euro’s en een barterdeal. Een echte marketeer probeert de campagne zo rendabel mogelijk te maken, dat geldt ook voor het budget.

Campagnebudget of barterdeal

9. Posts die niet op reclame lijken

De posts die je laat maken moeten er zo organisch mogelijk uitzien, alsof het alledaagse berichten zijn die worden geplaatst zonder commerciële bijbedoelingen. Je wilt niet de indruk wekken dat het zakelijk is, anders lijkt je digitale marketingcampagne minder authentiek en ervaren volgers het als reclame. Dit zorgt voor minder engagement. De influencers moeten over je merk praten op basis van hun eigen verhaal. Het is de persoonlijke mening van de influencer waar volgers op af gaan.

organische posts

Leestip: Influencer marketing voor kleine ondernemers

10. Monitor je campagnes

Om het succes van je campagne te kunnen meten, is het essentieel dat je de resultaten monitort. Zorg ervoor dat je trackingcodes en rapporten instelt, zodat je precies weet wat je return on invest (ROI) is. Hiervoor gebruik je tools als Google Analytics en trackingtools op influencer platformen. Laat je niet afleiden door statistieken die er niet toe doen. Houd je focus op de doelen die je in je marketingplan hebt opgesteld.

Google Analytics