In loondienst en ZZP, hoe combineer je die twee?

In loondienst en ZZP, een combinatie die je steeds meer ziet. De ideale mix tussen de vrijheid van freelancen en de zekerheid van een vast inkomen? Of een overvolle agenda en problemen op de werkvloer? In deze blog alles over een goede verhouding met je werkgever en drie gouden tips tegen een overvolle agenda.

Steeds meer ZZP’ers

Dream big, start small. De ZZP’er is in opmars, nog steeds. De populatie zelfstandig ondernemers groeit al jaren en het ziet er niet naar uit dat deze stijging al over haar hoogtepunt heen is. Creatieven, influencers, leraren, mensen in de zorg. Steeds meer Nederlanders combineren losse opdrachten met een parttime baan in loondienst. Een veilig vast inkomen én voor jezelf werken als eigen baas. Klinkt geweldig, maar in de praktijk is het natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe voorkom je een 80-urige werkweek en ruzie met je baas?

Tekstschrijver Deventer

Op zoek naar een Tekstschrijver in Deventer? Een SEO specialist en content manager? ZZP.

SEO Specialist Marlouk Rodijk

? 06 36 136 244

? redactie@dikketitels.com

▪ meer over de diensten van Dikke Titels!

In loondienst en ZZP, hoe dan?

Veel ZZP’ers geven aan dat ze óók in loondienst werken, omdat dit meer zekerheid geeft. Losse klussen kunnen op elk moment stoppen en opdrachtgevers – om welke reden dan ook – afhaken. Ze combineren hun freelance werkzaamheden met een 16, 20 of 32-urige werkweek. Een mooie en afwisselende combinatie, maar ook druk!

Ik werk zelf 32 uur per week in loondienst bij een online marketingbureau en 10 tot 15 uur als ZZP tekstschrijver en content manager. Mijn antwoord op de vraag: Hoe voorkom je een overvolle agenda? Door niet alles zelf te willen doen!

Ontstressen in 3 stappen

in loondienst en ZZP, de ideale combinatie?

Stap 1: Geef je administratie uit handen

De administratie is een pittige taak, waar elke ondernemer mee te maken krijgt en die veel tijd inneemt. Geef dit uit handen. Bewaar al je papierwerk en laat administratieve en boukhoudkundige taken uitvoeren door een professional. Een expert weet precies welke voordelen voor jou gelden en wat je kan terugvragen.

Stap 2: Plan af en toe een weekend vrij

Geef jezelf af en toe de tijd om op te laden. Ga een weekendje weg of kruip met een dekentje op de bank en geniet in foetushouding van alle nieuwste Netflix series. Even helemaal wat anders helpt! Je geeft je brein de kans om te ontspannen en na het weekend een frisse nieuwe start te maken.

Stap 3: Doe wat je leuk vindt!

Als je werk doet dat je leuk vindt voelt het niet als werken, maar als plezier. Zo cliché, maar ook zo waar!

ZZP’er? Voorkom conflicten met je werkgever!

Mijn baas en ik, ik en mijn baas. Als je voor twee merken werkt, voor die van jezelf en die van je werkgever, dan heb je rekening met elkaar te houden. Het moet elkaar niet gaan tegenwerken. Geef het netjes aan en vraag voordat je in dienst treedt hoe de werkgever denkt over jouw freelance activiteiten. Lees ook altijd goed het concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst. En vis niet in het vijvertje van je baas, maar dat is natuurlijk logisch. De ene werkgever ziet jouw ZZP-werk als een aanvulling, de ander vindt het minder prettig. Het is aan jullie om hier samen de beste middenweg in te vinden.