Hoe word je influencer? Alles over online ondernemen

In een tijd waarin social media een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, is het geen verrassing dat het beroep influencer trending is. Werken op je iPhone, waar en wanneer je wilt, wie wil dat nou niet! Maar hoe word je influencer? Hoe schrijf je jezelf officieel in als zelfstandig ondernemer? En wat komt er allemaal kijken bij dit ondernemerschap? Van het registreren bij de Kamer van Koophandel tot het factureren: ik heb een zakelijke checklist voor je gemaakt.

Wat is een influencer?

Hoe begin je met influencer marketing

Een influencer is iemand die via sociale media een groot publiek bereikt en invloed heeft op hun koopgedrag, mening en levensstijl. Hierbij moet je denken aan kanalen als Instagram, TikTok, Facebook en YouTube. Met authentieke content en sterke online aanwezigheid kunnen influencers merken helpen met het bereiken van hun doelgroep en het promoten van producten en diensten. Bedrijven die influencer marketing inzetten vergroten hiermee hun naamsbekendheid, betrokkenheid en sales.

Leestips:
Een influencer campagne opzetten
Influencer marketing voor beginners

Welke soorten influencers zijn er?

Influencers komen in alle soorten en maten, van micro-influencers met een klein maar zeer betrokken publiek tot mega-influencers met miljoenen volgers.

  • Nano influencers: dit zijn de kleinsten, maar zeker niet de minsten in hun soort. Ze hebben maximaal 5.000 volgers, maar zijn wel heel ‘echt’. Het zijn lokale helden met een hoge score qua betrouwbaarheid.
  • Micro influencers: hebben tussen de 5.000 en 50.000 volgers en hebben een zeer gericht publiek binnen een specifieke branche.

  • Meso influencers: deze groep heeft 50.000 tot 100.000 volgers. Meso influencers zijn echte pro’s binnen hun vakgebied. Ze zijn gespecialiseerd in een specifieke niche.
  • Macro influencers: hebben tussen de 100.000 en 1 miljoen volgers en hebben een breed bereik binnen een bepaalde branche of interessegebied.
  • Mega influencers: hebben meer dan 1 miljoen volgers en een enorm bereik en invloed op sociale media.

Hoe word je influencer bij de KvK?

Als je serieus bent over je online business, is het belangrijk om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is in Nederland verplicht voor iedereen die een bedrijf wil starten, inclusief influencers. Tot € 8.450,- mag je overigens belastingvrij bijverdienen per jaar, zonder KvK-inschrijving. Door je in te schrijven bij de KvK wordt je geregistreerd in het handelsregister. Je krijgt dan een KvK-nummer en een btw-nummer. Influencers zijn zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Je schrijft jezelf onder die rechtsvorm in: als eenmanszaak. Bij de inschrijving kies je ook een branche waarin je actief bent, een zogenaamde ‘activiteit‘. Dit kun je algemeen houden, ‘online marketing’ bijvoorbeeld, maar ook specificeren tot jouw specifieke niche: mode, beauty, healthy lifestyle etc.

Zakelijke verplichtingen

Als bedrijf heb je verschillende zakelijke verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld een administratie bijhouden, facturen op de juiste manier opmaken en versturen, belasting betalen en jezelf voor bepaalde zaken verzekeren. Ik heb de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Belasting betalen als influencer

Als influencer ben je verplicht om belasting te betalen over je inkomsten. Dit omvat zowel de inkomsten die je verdient uit samenwerkingen met bedrijven, als eventuele andere inkomstenbronnen – zoals advertentie-inkomsten of affiliatecommissies. Het is belangrijk om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden en je belastingaangifte op tijd in te dienen. Doe je dit niet? Dan kan de Belastingdienst je een boete opleggen.

Btw-aangifte doen

Als influencer ben je ook verplicht om btw af te dragen over je inkomsten, indien je de btw-verplichtingen hebt. Dit hangt af van je omzet en de aard van je activiteiten. Het is belangrijk om te begrijpen welke btw-regels op jou van toepassing zijn en om je btw-aangifte op tijd in te dienen bij de Belastingdienst.

Wil je precies weten welke regels van toepassing zijn op jouw bedrijf?
Lees: Btw-aangifte: welke, wanneer en hoe?

Factureren

Het correct en tijdig opstellen van facturen is niet alleen belangrijk voor het ontvangen van betalingen, maar ook voor het bijhouden van je financiën en het voldoen aan je wettelijke verplichtingen. Zorg voor een professionele opmaak. Hiervoor zijn online veel tools te vinden.

Specs

  • Zorg ervoor dat je de naam, het adres en het btw-nummer (indien van toepassing) van je klant hebt en ook eventuele andere relevante informatie zoals een order- of referentienummer.
  • Het is belangrijk om elke factuur van een uniek factuurnummer en een factuurdatum te voorzien. Dit helpt bij het bijhouden van je facturen en het oplossen van eventuele betalingsproblemen in de toekomst.
  • In de factuuromschrijving geef je een gedetailleerde specificatie van de geleverde diensten of producten, inclusief de hoeveelheid, het tarief en eventuele bijkomende kosten.
  • En om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke betalingsvoorwaarden op te nemen op je factuur. Dit omvat onder meer de betalingstermijn (bijvoorbeeld 14 dagen na factuurdatum), de wijze van betaling (bijvoorbeeld bankoverschrijving) en eventuele late betalingskosten of rente.