Hoe werken TWS oortjes en wat zijn de voordelen?

TWS oortjes hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Deze kleine, draadloze oortjes bieden een revolutionaire luisterervaring, zonder de beperkingen van kabels. Hoe werkt deze techniek precies? Wat zijn de voordelen? En waar moet je op letten als je TWS oortjes koopt?

Wat zijn TWS oortjes?

Wat zijn TWS oortjes

TWS staat voor True Wireless Stereo. Het zijn kleine draadloze in-ear hoofdtelefoons die werken via Bluetooth. Ze worden ‘True Wireless’ genoemd, omdat er geen kabels zijn die de twee oortjes met elkaar of met een audiobron verbinden. In plaats daarvan maken de oortjes rechtstreeks verbinding met een apparaat, zoals: een smartphone, tablet of muziekspeler.

Hoe werkt deze technologie?

Elk TWS oortje bevat een ingebouwde batterij, een luidspreker en een Bluetooth-chip. De oortjes worden geleverd met een oplaadcase, die ook dient als een draagbaar oplaadstation. Wanneer deze in de case worden geplaatst, worden ze automatisch opgeladen.

Om TWS oortjes te gebruiken, hoef je ze alleen maar uit de case te halen en in je oren te plaatsen. Zodra ze zijn ingeschakeld, zoeken ze naar een Bluetooth-signaal om mee te koppelen. Als je de oortjes hebt gekoppeld met je apparaat, kun je genieten van draadloos luisteren naar muziek, podcasts, telefoongesprekken en meer.

Leestip: Instagram als inspiratiebron – 10 muzikale odes aan The Gram

Voordelen van TWS 

Headphones voor muziek
  1. Draadloze vrijheid: het ontbreken van kabels betekent dat je je niet hoeft te bemoeien met verstrengelde draden. Je kunt vrij bewegen zonder je zorgen te maken over het in de knoop raken van kabels of ergens aan vast te blijven haken.
  2. Compact en draagbaar: TWS oortjes zijn klein en lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk in je zak, tas of zelfs in je handpalm passen. De oplaadcase zorgt ervoor dat je ze veilig kunt opbergen en onderweg kunt opladen.
  3. Geluidskwaliteit: hoewel de geluidskwaliteit kan variëren tussen verschillende modellen, bieden veel oortjes indrukwekkend geluid, met diepe bas en heldere hoge tonen. Sommige geavanceerde modellen zijn zelfs uitgerust met ruisonderdrukkingstechnologie om omgevingsgeluiden te verminderen.
  4. Gemakkelijk te gebruiken: ze zijn over het algemeen gemakkelijk te bedienen. Met touch- of fysieke knoppen op de oortjes kun je eenvoudig muziek afspelen, pauzeren, nummers overslaan en oproepen beantwoorden zonder je telefoon te hoeven gebruiken.
  5. Lange batterijduur: de meeste oortjes bieden een behoorlijke batterijduur, variërend van enkele uren tot zelfs meer dan 24 uur met behulp van de oplaadcase. Dit stelt je in staat om langdurig van je favoriete muziek te genieten zonder je zorgen te maken over het opladen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van TWS oortjes?

TWS oortjes
  1. Geluidskwaliteit: controleer de audiokwaliteit en lees reviews om ervoor te zorgen dat de oortjes een goede geluidskwaliteit leveren.
  2. Pasvorm en comfort: elk paar oren is anders, dus kies oortjes die comfortabel en veilig in je oren passen. Sommige TWS oortjes worden geleverd met verschillende maten oordopjes of wingtips om aan te passen aan jouw oorvorm.
  3. Batterijduur: controleer de batterijduur van zowel de oortjes als de oplaadcase. Zorg ervoor dat ze voldoende stroom hebben voor jouw luisterbehoeften.
  4. Water- en zweetbestendigheid: als je van plan bent om de oortjes tijdens het sporten te gebruiken, kies dan voor modellen die water- en zweetbestendig zijn om schade te voorkomen.
  5. Extra functies: sommige TWS oortjes hebben extra functies, zoals ruisonderdrukking, aanraakbediening, spraakassistentondersteuning of een app waarmee je de instellingen kunt aanpassen. Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn.