Hoe begin je met beleggen in crypto? 3 tips

In 2008 bedacht de Japanse programmeur Satoshi Nakamoto de Bitcoin. Hij schreef er een whitepaper over en veroverde vanaf 2009 de wereld met de inmiddels wereldberoemde digitale munt. Sinds deze introductie speculeren ervaren handelaren erop los en zijn er hoogte- en dieptepunten geweest in de koers. Maar wat als je nieuw bent? Hoe begin je met beleggen in crypto? Wij hebben 3 tips voor je op een rij gezet.

3 tips voor beleggen in crypto

Hoe begin je met beleggen in crypto

First things first: voordat je gaat investeren in cryptocurrency moet je eerst je financiën op orde hebben. Beleggen is een manier om geld dat je over hebt te investeren. Neem geen risico’s met je inkomen, maar zie het als een spaarrekening voor later. Hoe zorg je ervoor dat die goed gevuld raakt en je niet te grote risico’s neemt op de schommelende aandelenmarkt? Met deze 3 tips leer je handelen als een pro!

1. Begrijp waarin je investeert

Beleggen in crypto, zo doe je dat

Bij elke investering doe je er verstandig aan om eerst een goed vooronderzoek te doen naar hetgeen dat je gaat kopen. Dit is bij crypto niet anders. Sinds de komst van de Bitcoin zijn er duizenden verschillende digitale betaalmunten ontwikkeld en er komen nog steeds dagelijks nieuwe bij. In tegenstelling tot bij aandelen in bedrijven, worden cryptocurrencies niet door harde cijfers ondersteund. Je gaat er simpel gezegd vanuit dat een volgende koper meer betaalt dan jij, waardoor jouw munten in waarde stijgen. Je moet dus vertrouwen op een optimistische markt om winst te maken.  

Enkele van de populairste munten zijn: Bitcoin, Ethereum, Verge, Dogecoin, Cardano en XRP. Check voordat je een keuze maakt de koersen en lees je goed in. Hiervoor zijn gespecialiseerde websites, die realtime insights geven. Check bijvoorbeeld de koers van Bitcoin bij Bitvavo of Verge bij Bitvavo. Kijk en vergelijk om te zien wanneer en met welke munt je het best kunt instappen.

2. De gouden regel bij beleggen in crypto

Een fout die veel nieuwe beleggers maken is kijken naar het verleden en hiermee een verwachtingspatroon voor de toekomst uitstippelen. Goede beleggers kijken naar de toekomst, niet naar wat valuta in het verleden hebben gedaan. Handelaren die vandaag cryptocurrency kopen hebben de winst van morgen nodig, niet die van gisteren. De koersen zijn erg wisselvallig en kunnen binnen enkele seconden stijgen of dalen. Voor nieuwe beleggers is dit een mijnenveld. De gouden regel bij beleggen in crypto is: stap in als de koers laag is. Hiermee vergroot je je kansen op winst. Ervaren beleggers hanteren het principe van laag kopen en hoog verkopen. Stap dus niet in als de munt een hoogtepunt bereikt, maar juist wanneer deze in een dieptepunt zit.

Leestip: 5 tips om je vakantiegeld nuttig te besteden

3. Beheer je risico’s

Als je verstandig wilt handelen, dan moet je aan het nodige risicomanagement doen. Leg jezelf regels op die je kansen op grote verliezen beperken. Kies bijvoorbeeld een vast bedrag waarmee je handelt en ga nooit over deze grens heen. Keer de winst uit, zet dit opzij en gebruik alleen het bedrag dat je vooraf hebt bepaald om te beleggen. Of kies ervoor om je munten altijd bij 10% winst of verlies te verkopen en houd je strikt aan deze regel. Je zult op die manier misschien minder snel verdienen aan je inleg, maar hiermee voorkom je ook dat je binnen enkele uren, dagen of weken duizenden euro’s verliest.

Cryptokoersen