Google account gehackt? Dit moet je doen!

Google account uitgelogd? Wordt je automatisch doorgeleid naar het inlogscherm, maar werkt je wachtwoord niet meer? Dan is de kans groot dat je Google account gehackt is. Dit kan gebeuren als je jouw gegevens met iemand hebt gedeeld, op een vreemde computer hebt ingelogd, maar ook als je gegevens zijn gestolen bij een datalek. Met ons stappenplan krijg je snel weer toegang tot je account en bewaar je gegevens voortaan veiliger.

Cybercrime cijfers in Nederland

Cybercrime cijfers in Nederland

Het aantal meldingen van cybercrime in Nederland dat jaarlijks bij de politie binnenkomt zit al 5 jaar in een stijgende lijn. In 2021 werden 14.000 gevallen van cybercrime geregistreerd. Dit is een stijging van bijna 33% en een verdrievoudiging ten opzichte van 2019. 

Als we dit naast het aantal inbraken en winkeldiefstallen leggen, die juist afnemen, kunnen we concluderen dat criminelen niet meer langskomen maar online hun slag slaan. Experts geven aan dat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat cybercriminaliteit in een stroomversnelling is gekomen, hackers zijn ook thuis gaan werken. 

In bijna de helft van alle meldingen is het wachtwoord van de aangever gehackt en kan de persoon in kwestie niet meer bij zijn of haar gegevens. In sommige gevallen zijn de persoonsgegevens ook gebruikt bij identiteitsfraude.

Hoe weet je dat je Google account gehackt is?

Er is geen eenduidige manier om te zien of je Google account gehackt is. Er zijn wel verschillende signalen die hierop kunnen duiden.

  • Om te beginnen kan het op gaan vallen dat je mailbox stilvalt. Waar je eerder dagelijks minimaal 20 nieuwe berichten ontving, komt er nu ineens niets meer binnen. Check in zo’n geval meteen of je nog toegang hebt tot je inbox en verander je wachtwoord.
  • Google is gelukkig goed beveiligd. Als jij (of een hacker) probeert om in te loggen op jouw account vanaf een apparaat dat je hier niet eerder voor hebt gebruikt, wordt een melding naar je mailbox gestuurd. Was je dit niet zelf? Dan probeert iemand om toegang te krijgen tot jouw account.
  • Heb je nog toegang tot je account, maar zie je verdachte activiteiten? Mailtjes die je niet zelf hebt verstuurd bijvoorbeeld, video’s op YouTube die niet van jou zijn etc. Ook dit duidt op een hack.

Wat te doen als je Google account gehackt is?

Is je Google account gehackt? Dan zijn er een aantal dingen doen om verder misbruik van je gegevens te voorkomen. 

Handel snel bij verdachte activiteiten

Heb je een e-mail van Google ontvangen waarin staat dat er een poging is gedaan om in te loggen vanaf een onbekend apparaat? Kom direct in actie. Log in en wijzig je wachtwoord. 

Je Google wachtwoord wijzigen

Google wachtwoord wijzigen

Vertrouw je het niet helemaal of wil je uit voorzorg je Google wachtwoord wijzigen? Gebruik ons stappenplan

  1. Open je account en log in
  2. Klik op Beveiliging en vervolgens op Inloggen bij Google
  3. Kies Wachtwoord, je moet nu opnieuw inloggen
  4. Voer een nieuw wachtwoord in en klik op Wachtwoord wijzigen

Log uit op alle apparaten

Wachtwoord gewijzigd? Log dan uit op alle apparaten waaraan je Google account is gekoppeld. Dit zijn alle apparaten waarop je ooit hebt ingelogd. Mocht iemand anders op jouw account zijn ingelogd, dan wordt die door deze handeling ook automatisch uitgelogd. Je doet dit als volgt: log in op je Google account, klik in het navigatievenster links op Beveiliging. Klik vervolgens op Apparaten beheren en Uitloggen. Done!

Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Je account terug via een alternatief e-mailadres

Gebruik een alternatief emailadres als je Google account gehackt is

Heeft de hacker je wachtwoord en het telefoonnummer dat je aan je Google account hebt gekoppeld gewijzigd? Dan kun je Google hiervan op de hoogte stellen en je alternatieve e-mailadres doorgegeven. Dit is een e-mailadres dat je zelf hebt gekozen en doorgegeven om je account beter te beveiligen. Als het e-mailadres dat jij doorgeeft overeenkomt met de gegevens van Google, dan wordt een nieuw wachtwoord verstuurd naar je alternatieve e-mailadres.

Google account gehackt en geen alternatief e-mailadres

In zeldzame gevallen heeft de cybercrimineel ook je alternatieve e-mailadres verwijderd. Ook dan heb je nog een mogelijkheid om weer toegang te krijgen. Google vraagt dan om de datum waarop je het account hebt aangemaakt. Stuur de bevestigingsmail van je aanmelding uit voorzorg door naar een alternatief e-mailadres, eenmaal gehackt kun je namelijk niet meer in je inbox om dit terug te zoeken!

Contact opnemen met Google

Heb je alles geprobeerd, maar kom je er niet uit? Neem dan contact op met Google support

Hoe voorkom je dat je Google account gehackt wordt?

Online veiligheid

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je Google account gehackt wordt.

Stel tweestapsverificatie in

Sinds mei 2021 is het mogelijk om tweestapsverificatie in te stellen op Google en sindsdien is het aantal gehackte accounts met de helft afgenomen. Een goede extra beveiliging dus! 

Bij tweestapsverificatie wordt een extra controlebericht verstuurd naar een alternatief kanaal dat je zelf hebt opgegeven.Vaak wordt een sms-bericht met een unieke code naar de smartphone van een gebruiker verstuurd. Die moet deze code vervolgens invoeren om te kunnen inloggen. Je vindt de mogelijkheid om tweestapsverificatie in te stellen bij je beveiligingsinstellingen. 

Leestip: Gehackt op TikTok, dit moet je doen!

Meld verdachte activiteiten

Google neemt cybercrime zeer serieus en vraagt haar gebruikers om verdachte activiteiten te melden, ongeautoriseerde accountactiviteiten bijvoorbeeld en verdachte logins. Met deze gegevens werkt Google voortdurend aan een optimale beveiliging voor hun techdiensten.