Gehackt op TikTok, dit moet je doen!

Wachtwoord onjuist? Dat kan niet! Het staat er toch echt in grote rode letters. Ben je gehackt op TikTok? Dan ben je nu waarschijnlijk in alle staten. Je persoonsgegevens, video’s, connecties, privéberichten en je beste dansmoves zijn gestolen! Adem diep in, ga even rustig zitten en gebruik deze tips tegen hacking op TikTok.

170.000 Nederlanders gehackt op social media

170.000 Nederlanders gehackt op social media

97,7 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder bezoekt het wereldwijde web. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistieken blijkt dat 1,8 procent hiervan in 2018 slachtoffer is geworden van hackers. In een ruime meerderheid (56 procent) van de gevallen betreft het hacken van sociale media. Dit komt neer op ruim 170.000 mensen. In bijna de helft van de gerapporteerde gevallen van hacking wordt het wachtwoord van de gebruiker verkregen. Dit benadrukt het belang van het veilig gebruik van wachtwoorden.

Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Gehackt op TikTok

TikTok is de grote nieuwkomer in social media-land. Ruim 700.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben de app op hun telefoon staan en 425.000 6 tot 14-jarigen. Het is een medium dat met name door jongeren werd omarmd, maar sinds de intelligente lockdown ook door steeds meer 20 tot 35-jarigen wordt gebruikt. Hoeveel dit er precies zijn moet volgend jaar blijken uit de cijfers van het Social Media Onderzoek 2021. De kans dat gebruikers worden gehackt op TikTok neemt met deze groei in populariteit ook toe. Als we de gemiddelden aanhouden in onze rekensom, dan zijn dit enkele tienduizenden gehackte TikTok-accounts per jaar.

TikTok in het kort

Hoe werkt TikTok

TikTok is een muzikale app, die een paar jaar geleden begon als Musical.ly. Gebruikers kunnen zichzelf filmen terwijl ze dansen en/of playbacken. Er zijn verschillende features om de video’s op te leuken: filters, blue screens en de beelden versnellen bijvoorbeeld. Zo ontstaan de meest grappige video’s van mensen die massaal hetzelfde dansje doen of ‘Wijnen, wijnen, wijnen!’’ roepen met de stem van Martien Meiland! Iedereen doet mee en dat maakt TikTok zo leuk. Van opa en oma in quarantaine tot bekende Nederlanders en complete politiekorpsen. Gebruikers kunnen elkaar volgen, filmpjes liken en privéberichten versturen.

Leestip: Social media in de klas

Wat moet je doen als je bent gehackt op TikTok?

Kun je niet meer inloggen en vermoed je dat je bent gehackt op TikTok of is er een verdachte login gemeld? Volg onderstaand actieplan.

Handel snel bij een verdachte login op TikTok

Heb je ingesteld dat TikTok je een notificatie per mail stuurt als er een verdachte login plaatsvindt? Dan moet je meteen handelen bij een dergelijk bericht. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de cybercrimineel jouw wachtwoord wijzigt. Heb je deze notificatie nog niet aan staan? Doe dit dan snel!

Verander je wachtwoord

Heb je een melding ontvangen van een verdachte login en kun je nog wel inloggen? Verander dan meteen je wachtwoord. Tip: kies voor een moeilijke combinatie van letters en cijfers. Deze zijn moeilijker te kraken voor hackers.

TikTok account recovery

Heeft een hacker je TikTok-wachtwoord veranderd en kun je niet meer inloggen? Dan moet je TikTok account recovery gebruiken. Om dit te kunnen doorlopen, is het belangrijk dat de contactgegevens up to date zijn, je hebt namelijk je telefoonnummer of e-mailadres nodig om je account te kunnen herstellen. Hoe werkt het? Ga naar de loginpagina van je TikTok app en klik op ‘wachtwoord vergeten?’. Vervolgens kun je je telefoonnummer of e-mailadres invullen om een herstelcode te ontvangen. Voer de code in op TikTok en je kunt weer inloggen. Niet vergeten om meteen je wachtwoord te veranderen!

Foto: Unsplash