Gehackt op SnapChat, dit moet je doen!

Staan er ineens contacten in je lijst die je niet kent? Worden er berichten uit jouw naam verstuurd op SnapChat? Heb je een notificatie ontvangen dat er is ingelogd vanaf een onbekende locatie? Of moet je steeds opnieuw inloggen op je profiel? Dan kan het zijn dat je bent gehackt op SnapChat. Met deze tips & tricks houd je jouw account veilig!

SnapChat

SnapChat is een sociaal platform om korte verhalen en privéberichten met elkaar te delen. Met name de filters en de games – die tegen elkaar gespeeld kunnen worden – zijn populair. Volgens het Nationale Social Media Onderzoek hadden 2,7 miljoen Nederlanders in 2019 een account op SnapChat. Dit zijn met name 15 tot 35-jarigen. Het kanaal had in 2018 een kleine dip in het aantal gebruikers, maar krabbelde medio 2019 weer langzaam op.

Gehackt op SnapChat

We leven massaal online. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel zaken zich naar het wereldwijde web hebben verplaatst, waaronder ook criminaliteit. Sinds 2017 is er in Nederland sprake van een afname in ‘traditionele criminaliteit’: inbraken, geweldsdelicten en overvallen bijvoorbeeld. Daartegenover staat een flinke toename van cybercrime. Het aantal meldingen van hacking is tussen 2012 en 2017 zelfs verdubbeld!  Wie is gehackt op SnapChat merkt dit vaak via een notificatie per mail of sms, waarin wordt aangegeven dat er een verdachte login is geweest. Vanuit een onbekende locatie, met een onbekend IP-adres of vanaf een onbekend apparaat. Er kan ook sprake zijn van andere verdachte activiteiten, waardoor je merkt dat je bent gehackt op SnapChat. Een overzicht:

  • er worden (spam)berichten verzonden vanuit jouw account
  • je moet steeds opnieuw inloggen
  • er staan ineens allemaal onbekende mensen in je vriendenlijst
  • je gekoppelde telefoonnummer en/of e-mailadres zijn zonder jouw toestemming gewijzigd

Bestel het boek What the H@ck!

Wat moet je doen als je computer, laptop, tablet of telefoon wordt gehackt? Je leest er alles over in What the H@ck!

Gehackt op SnapChat, dit moet je doen!

Vermoed je dat jouw SnapChat account is gehackt? Gebruik onderstaande checklist om je profiel weer in eigen handen te krijgen en beter te beschermen tegen cybercriminelen en jaloerse exen 😉

Wijzig je wachtwoord

Verander zo snel mogelijk je wachtwoord! Heeft de hacker het wachtwoord aangepast? Klik dan op ‘Wachtwoord vergeten’ om per mail een resetlink te ontvangen. SnapChat stuurt deze naar het e-mailadres dat je bij de persoonlijke gegevens hebt ingevuld. Kies voor een ingewikkelde wachtwoordcombinatie van (hoofd)letters, cijfers en leestekens. Niet voor een wachtwoord dat je al ergens anders gebruikt. Gebruik ook nooit je naam, telefoonnummer of geboortedatum!

Zorg voor goede back-ups

Voorkomen is beter dan genezen! Om ervoor te zorgen dat je bij een eventuele hack weer toegang tot je SnapChat account kunt krijgen, moeten je persoonlijke gegevens up to date zijn. Controleer regelmatig of je e-mailadres en telefoonnummer nog kloppen en zorg ervoor dat ze zijn geverifieerd. 

Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Twee-factor-authenticatie instellen op SnapChat

Twee-factor-authenticatie is een optionele functie, waarmee je voorkomt dat je wordt gehackt op SnapChat. Je kunt je account er optimaal mee beveiligen. Twee-factor-authenticatie controleert of jij écht jij bent. Het is een extra stap om toegang te krijgen tot je gegevens. Zodra wordt geprobeerd om vanaf een nieuw apparaat in te loggen, dan wordt er een code naar jou verzonden. Dit kan per sms of via een authenticatie app, zoals Google Authenticator.

Zo stel je twee-factor-authenticatie in

  1. Tik op ⚙️ in Mijn profiel en open Instellingen.
  2. Klik op ‘Twee-factor-authenticatie’
  3. Tik op ‘Doorgaan’ en volg de aanwijzingen op je scherm 

Foto: Markus Winkler