Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Wachtwoord incorrect? OMG! Ben je gehackt op Instagram, dan is het eerste dat in je opkomt waarschijnlijk grote paniek. Al je foto’s, je privéberichten, persoonlijke gegevens. Het snelst groeiende sociale netwerk is een goudmijn voor hackers. Maar no worries: we hebben een noodplan gemaakt voor slachtoffers van hacking op Insta.

170.000 Nederlanders gehackt

Laat ik je om te beginnen geruststellen: je bent niet de enige! In 2018 hebben 170.000 social media-gebruikers in Nederland gemeld dat zij slachtoffer zijn geworden van hackers. Soms ligt de aanleiding in de privésfeer: een wraakzuchtige ex, een verbroken vriendschap die uitmondt in ruzie of klasgenoten die elkaars account hacken…met alle gevolgen van dien. 

Instagram hack Ray-Ban

Ray-Ban hack op Instagram

Er zijn ook criminelen die het op onze sociale profielen hebben gemunt. Voor oplichtingspraktijken bijvoorbeeld. In juni 2019 was er nog een grootschalige hack, waarbij hackers Instagram accounts overnamen om hiermee berichten te posten met links naar dubieuze websites met goedkope Ray-Ban zonnebrillen. 

Leestip: Hackers out of business met een cyberverzekering

Gehack op Instagram, wat nu?

Instagram is het snelst groeiende sociale platform in Nederland. Bijna 5 miljoen mensen hebben één of meerdere profielen. Ze delen foto’s, Stories, gaan live en socializen erop los. The place to be voor cybercriminelen. Wat moet je doen als je niet meer kan inloggen? In een paar simpele stappen ben je weer volledig in control.

  1. Merk je dat er vreemde posts worden geplaatst vanuit jouw account, maar kun je nog wel inloggen met je wachtwoord? Ga dan direct naar de instellingen en wijzig deze of laat je wachtwoord resetten.
  2. Verwijder alle apps die je ooit toegang hebt verleend tot jouw gegevens, via een koppeling met Instagram. Dit doe je via Instellingen > Account > Gekoppelde accounts. Klik op een gekoppelde app en kies voor: Link naar account verwijderen.
  3. Lukt inloggen niet meer? Vraag Instagram dan om een beveiligingscode naar je e-mailadres of telefoonnummer te sturen. Hiermee bevestig je dat jij de eigenaar bent van je account.

Profiel rapporteren

Een social media profiel rapporteren

Als je jouw account niet meer met een beveiligingscode kunt herstellen, omdat je een oud telefoonnummer en/of e-mailadres hebt ingesteld bijvoorbeeld, dan heb je nog de mogelijkheid om het profiel te rapporteren. Facebook, de eigenaar van Instagram, stelt dan een onderzoek in en kijkt hierbij o.a. naar verdachte activiteiten via het account. Het duurt wel enkele weken voordat je bericht ontvangt over de beslissing.

Zorg voor een veilig account

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn voorzorgsmaatregel die je kunt nemen om een gehackt Instagram account te voorkomen. Om te beginnen moet je natuurlijk nooit iemand je inloggegevens geven, ook al lijkt hij of zij nog zo betrouwbaar. Let ook goed op wanneer je op een device van iemand anders inlogt met jouw profiel, zet ‘ingelogd blijven’ altijd uit. Gebruik wachtwoorden ook het liefst niet dubbel. 

Leestip: Gehackt op TikTok, dit moet je doen!
Leestip: Social media in de klas

Tweestapsverificatie op Instagram

Wil je helemaal safe zitten: schakel tweestapsverificatie in. Dit zorgt ervoor dat je bij het inloggen niet alleen een wachtwoord moet invoeren, maar ook een zescijferige code. Deze verificatiecode wordt op het moment van inloggen per mail of telefoon naar je toegestuurd. Instagram heeft een simpel stappenplan voor het instellen van tweestapsverificatie.

Gebruik een VPN netwerk

VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk. Het is een beveiligde verbinding tussen het web en jouw computer, tablet of mobiel. Als je via een VPN met internet verbindt, worden al jouw online activiteiten door een versleutelde virtuele tunnel verstuurd. Dit zorgt voor extra beveiliging omdat je IP-adres en locatie op die manier niet voor iedereen zichtbaar zijn. Met de versleutelde verbinding ben je optimaal beveiligd tegen hackers en cybercriminelen. Wil je ook een versleutelde verbinding gebruiken en jezelf optimaal beveiligen online? Kijk en vergelijk hier VPN reviews van Vpndeals.nl, gerangschikt op de beste beoordeling.