Eigen webshop beginnen? 5 gouden tips!

Al jaren fanatiek verkoper op marktplaats en nu voor jezelf beginnen? Heb je een schattig lokaal boetiekje dat je ook online wilt presenteren? Of begin je helemaal vanaf nul? Iedereen die een eigen webshop begint krijgt met bepaalde zaken te maken. Boekhouden, factureren, voorraadchecks. 5 gouden tips voor kersverse webshop owners.

1. De naam

De naam is hét uithangbord van je webshop. Hij zit in het logo, de url en komt op elke pagina en communicatie-uiting terug. Een ideale naam is catchy en functioneel. Eén die blijft hangen en tegelijkertijd meteen duidelijke maakt wat jij verkoopt. Naast een naam, kan je de webshop ook een ondertitel geven waarin je jouw product of dienst nader toelicht. ‘Ikea, love your home’ bijvoorbeeld of ‘Mediamarkt, ik ben toch niet gek’.

2. Het design

Stap 2 is de vormgeving: de look & feel van jouw webshop. Is een bepaalde kleur gebruikelijk in de branche, bijvoorbeeld tandarts blauw of duurzaam groen? Of heb je de vrije hand? Check voor inspiratie 10 webdesign trends voor 2019 volgens Frankwatching. Zorg ervoor dat je online dezelfde huisstijl hanteert als offline en dat de naam van je bedrijf in elke uiting terugkomt. Dit creëert eenheid en herkenning.

3. De boekhouding

Als zelfstandig ondernemer ontkom je niet aan boekhouding. No worries: dit kan tegenwoordig allemaal online. Met het juiste boekhoudprogramma worden cijfertjes en statistieken zelfs voor echte Alpha’s (like me) dagelijkse kost. Efficiënte boekhouding kan je een hoop tijd en geld besparen. Welk programma het best bij jou en jouw webshop past is o.a. afhankelijk van de branche en de producten. Onze tip: check dit overzicht met de beste programma’s voor online boekhouding.

4. Facturatie

Werk je op ZZP-basis of bied je klanten de mogelijkheid om middels een factuur achteraf te betalen, dan zul je ook moeten factureren. Je kan deze zelf opmaken, Google Docs biedt hier mooie zakelijke templates voor, of het uitbesteden. Hetzelfde geldt voor de inhoud. Ga je zelf factureren, let dan op: de meest gangbare berekening is 21% BTW, maar bij sommige producten gelden andere maatstaven.

5. Branding

Last, maar zeker niet least: branding. Zorg dat je merk gezien wordt. Voor en tijdens de klantreis, maar zeker ook ná de aankoop. Veel merken vergeten het care gedeelte, de nazorg, maar zeg nou zelf: hoe leuk is het als een bedrijf achteraf nog even vraagt of het product bij jou in de smaak valt of je een kleine reminder stuurt in de vorm van een give away!

Meer inspiratie voordat je jouw eigen webshop publiceert?

Boekhoudprogramma-vergelijken.nl heeft alle belangrijke to do’s op een rijtje gezet.

SEO tekstschrijver Deventer

Design op orde, nu de inhoud nog? Ik help je graag met dikke titels. SEO teksten, die jouw webshop goed vindbaar maken op Google. Bekijk mijn diensten of neem voor meer informatie contact op via tel: 0636136244 of redactie@dikketitels.com.