Do you speak SEO? Tips om besties te worden met Google

H1, H2, tags, meta omschrijving, slug. Do you speak SEO? Zoekmachine optimalisatie is al jaren een belangrijke tool voor marketeers. Een SEO tekstschrijver weet zijn content zo te schrijven en optimaliseren dat het tot booming sales leidt. Maar wat is SEO? Tips en tricks!

Wat is SEO?

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Programma’s als Google Analytics bieden de mogelijkheid om webstatistieken te monitoren. Wie is mijn doelgroep? Wanneer bezoeken ze mijn website? Via welke zoektermen komen ze op mijn site? Vragen waarop je het antwoord vindt in je Analytics-account. Deze gegevens kun je vervolgens gebruiken om SEO toe te passen. SEO is een verzameling van ‘trucjes’ die je toepast om ervoor te zorgen dat je webtekst hoog in de Google resultaten verschijnt. Wat die trucjes zijn? Een paar voorbeelden:

Alinea, H1 t/m H6, quotes en opsommingen

SEO optimalisatieVoer je aan de achterkant van je website (in WordPress of een ander CMS) een tekst in, dan is het mogelijk – en raadzaam – om hier SEO op toe te passen. De tekst begint altijd met een H1, een titel. In het tekstveld maak je de rest van jouw bericht op. Selecteer je een gedeelte, dan kan je via de werkbalk aangeven of het alinea of H2 t/m 6- tekst is. Alinea is platte tekst. Een willekeurig stukje tekst uit jouw artikel, zonder extra functie. H2 is de eerste tussenkop die volgt na de titel (H1). Elke alinea die evenredig aan elkaar is, dus even belangrijk in de opbouw van je tekst, heeft een H2-titel. Noem je in zo’n alinea drie voorbeelden, dan krijgen deze tussenkoppen een H3. En zo werk je door naar boven met een maximum tot H6. Het is ook mogelijk om quotes en opsommingen uit te lichten voor de SEO optimalisatie. Ook deze opties worden in de werkbalk (WordPress) getoond. Gebruik je geen WordPress? Vraag dan aan jouw developer waar jij deze tools kan vinden.

Tags, focustrefwoord en meta beschrijving

Om ervoor te zorgen dat Google jouw tekst kan ‘lezen’ (scannen eigenlijk) – voeg je naast titels, quotes en opsommingen – ook trefwoorden en een korte samenvatting van jouw verhaal toe. Google scant de tekst op al deze punten en checkt zo de toegevoegde waarde van jouw tekst. Bij tags, ook wel meta keywords genoemd, gaat het om de hoofdpunten. Je geeft trefwoorden waarop je wilt dat jouw bericht gevonden wordt. Het focustrefwoord is het belangrijkste trefwoord: het hoofdonderwerp. Deze hoef je niet dubbel te vermelden! De meta omschrijving is een korte samenvatting van je tekst. Deze moet tussen de 120 en 155 tekens lang zijn en je focus trefwoord moet erin voorkomen, het liefst in de eerste zin. De meta omschrijving wordt als korte tekst weergegeven in de zoekresultaten van Google.

SEO trainingSamenhang voor SEO optimalisatie

Tekst ingevoerd? Check dan of het een samenhangend verhaal is. Dat doet Google namelijk ook! Voordat de zoekmachine jou een plekje in zijn resultaten geeft, checkt hij bijvoorbeeld of jouw verhaal wel écht gaat over het focustrefwoord dat je hebt ingevoerd. Zorg er daarom voor dat dit focustrefwoord ook in de H1, in minimaal één H2, de meta omschrijving en een aantal keren in de tekst voorkomt. Om SEO zo optimaal mogelijk in te zetten is het goed om voor elke tekst die je schrijft een zoekwoordenonderzoek te doen. Hiervoor kan je Google Analytics, Google Trends en de zoekwoordplanner van Google AdWords gebruiken. Kijk in de statistieken van jouw website op welke zoekwoorden bezoekers vaak binnenkomen en zorg ervoor dat je hierop focust in de tekst. Een voorbeeld: verkoop je online kinderkleding en komen bezoekers op jouw website terecht als ze zoeken naar ‘babykleding’? Schrijf er een tekst over, gebruik ‘babykleding’ als focustrefwoord en zie je sales door het dak gaan! Met Google Trends en de zoekwoordplanner is het ook mogelijk om gerelateerde zoektermen te bekijken. Dit zijn zoektermen die ook erg populair zijn op Google. Gebruik deze in je verdere tekst en in de tags.

SEO Specialist Marlouk RodijkSEO Tekstschrijver Deventer

Bovenstaande tips en tricks zijn een paar voorbeelden van belangrijke SEO tools, maar dit is nog lang niet alles. Wil je meer weten? Ik – Marlouk – help je graag om je website ook achter de schermen tip top te presenteren. Het is ook mogelijk om een SEO training te boeken, waarbij ik op kantoor langskom om kennis te delen.