De social media cijfers 2018 – een handig overzicht!

Jongeren verlaten Facebook. En WhatsApp, YouTube, Instagram en SnapChat zijn booming. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Grote Social Media Onderzoek 2018. Newcom Research zet sinds 2010 jaarlijks alle cijfers op een rijtje. Wat er nog meer uit het onderzoek kwam? We hebben een overzicht gemaakt van alle social media cijfers 2018.

Jongeren verlaten Facebook massaal

Facebook is zóó 2016! Tenminste het aan de 15 tot 19-jarigen ligt. De jongeren verlaten Nederlands grootste sociale platform massaal. Het gebruik daalde binnen deze doelgroep van 80 procent vorig jaar naar 72 procent nu. De daling in het dagelijks gebruik is nog groter. Waar in 2016 nog 68 procent van de jongeren dagelijks inlogte, is dat nu nog maar 43 procent.

Waarom verlaten jongeren Facebook?

De grootste reden voor jongeren om Facebook te verlaten is volgens het onderzoek van Newcom dat zij zich minder thuis voelen tussen de (oudere) mensen op Facebook. De 15-19-jarigen geven aan dat er teveel mensen op Facebook zitten waar zij niks mee hebben (31 procent) en ze zich er niet meer thuis voelen (30 procent). Advertenties zijn voor 13 procent een reden om af te haken.

Facebook heeft in Nederland wel nog steeds de meeste gebruikers van alle sociale kanalen. We rekenen WhatsApp dan niet mee, omdat dit echt een chat app is en geen kanaal.

Social Media cijfers jeugd Nederland

De social media cijfers 2018 op volgorde

WhatsApp is ook in 2018 de app die het meest wordt gebruikt. Maar liefst 11,5 miljoen Nederlanders hebben WhatsApp op hun telefoon staan. 8,3 miljoen hiervan gebruiken het dagelijks. Nummer 2 op de lijst is, ondanks de uittocht van jongeren, Facebook. Het sociale netwerk heeft 10,8 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan 7,6 miljoen dagelijkse gebruikers. YouTube is ook nog steeds razend populair. Dit is samen met SnapChat en Instagram het kanaal dat goed scoort bij jongeren. Bij YouTube is aan het aantal dagelijkse gebruikers wel goed te zien dat het niet echt een sociaal kanaal is, maar meer een entertainment hub. Van de 8 miljoen gebruikers loggen er slechts 2,2 miljoen dagelijks in.

Instagram en SnapChat

Ben je jong, hot & happening dan zit je anno 2018 op Instagram en SnapChat. Insta groeide, o.a. dankzij het populaire Insta Stories maar liefst met 28 procent! Waar in 2017 nog 3,2 miljoen Nederlanders hun mooiste foto’s op Insta deelden, zijn dit er nu al 4,1 miljoen. 2,1 miljoen mensen gebruiken het dagelijks. Dat is 40 procent meer dan in 2017. Instagram wordt overigens niet alleen door jongeren omarmd. Jong én oud is er vertegenwoordigd.

Social Media cijfers 2018 Instagram

SnapChat is wel een typische jongeren app. Toch doet SnapChat het in Nederland niet zo goed als de makers hadden gehoopt. Concurreren tegen Instagram zit er voorlopig nog niet in. SnapChat heeft in 2018 2,4 miljoen Nederlandse gebruikers. Van de 15 – 19-jarigen is 72 procent acties op Snap, maar dit percentage neemt drastisch af als we naar oudere doelgroepen kijken. Van de 20 – 39-jarigen is nog 32 procent actief op SnapChat. Mensen ouder dan 39 jaar gebruiken de app sporadisch.