De 5 beste apps om te verduurzamen

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met hun ecologische voetafdruk en proberen hier duurzamer mee om te gaan. Bijvoorbeeld door minder eten te verspillen, zo min mogelijk plastic te gebruiken en door elektrisch te verwarmen. We staan er welwillend tegenover, maar kunnen vaak nog wel advies gebruiken in onze dagelijkse routine. Daar zijn speciale apps voor, die je helpen om je groene goals te halen. Dit zijn de 5 beste apps om te verduurzamen.

Hoe werken apps om te verduurzamen?

3 beste groene apps om te verduurzamen

Weet jij hoeveel impact het heeft als je een eigen tasje meeneemt naar de supermarkt? En hoeveel eten je wekelijks een enkeltje naar de prullenbak kunt besparen? Je kent die fitness en health apps misschien wel, waarin je bijhoudt hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Die zijn er ook in een groen jasje: apps om te verduurzamen. Ze helpen je om bewuster te leven met kleine veranderingen, waarvan je soms niet eens wist dat het verschil kan maken. Jij geeft je statistieken door en de applicatie geeft advies voor verbetering. Als je die doorvoert, zie je direct hoeveel invloed het heeft op je omgeving en dit merk je natuurlijk ook in je daily routine.

Leestip: Duurzaam ondernemen doe je zo!

Giki

apps om te verduurzamen - Giki

Giki werd in het voorjaar van 2018 gelanceerd. De app heeft een database met de productinformatie van meer dan 280.00 huishoudelijke artikelen. Van eten en drinken tot cosmetica en alles ertussen. 

In Giki worden de artikelen gerankt met zogenaamde badges. Er zijn 13 badges, die aangeven hoe duurzaam en gezond het product is. Zo kun je bewuster boodschappen doen door voor producten te kiezen die beter zijn voor mens en omgeving.

Om artikelen op te zoeken scan je de barcode in de app. In het zoekveld kun je aangeven welke badges voor jou het zwaarst wegen. Als een item slecht scoort, dan biedt Giki je betere alternatieven aan.

Afvalscheidingswijzer

afvalscheidingswijzer

Wist je dat gebruikt keukenpapier in de groene container mag? En dat een gebroken wijnglas bij het restafval hoort? Soms is het niet altijd meteen duidelijk in welke bak je iets weggooit. De Afvalwijzer zorgt ervoor dat je wijzer weggooit en zo min mogelijk restafval overhoudt. Dat scheelt het milieu een hoop ellende en bespaart jou kosten in de jaarlijkse gemeentelijke afvalstoffenheffing!

Kitche

Kitche

Kitche is een food waste app. Hij tackelt voedselverspilling thuis door je te helpen om maaltijden beter te plannen. Hiervoor koppelt de app de inhoud van je koelkast aan de lekkerste recepten en stuurt alerts als producten overdatum dreigen te raken. De recepten komen uit een online archief of kun je zelf uploaden. Kitche is niet alleen een handige app om te verduurzamen, maar ook een goede partner voor huishoudens die op de kleintjes moeten letten.

AWorld

AWorld apps

Met AWorld maak je een grote impact met kleine stappen in je dagelijkse routine. De app is opgericht door de Verenigde Naties, die hiermee hoopt om de wereldburger bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering. 

De app is enerzijds een soort logboek, waarin je bijvoorbeeld bijhoudt hoe lang je doucht, hoe vaak je een eigen tasje meeneemt naar de winkel of het licht uitdoet als je een kamer verlaat. Vervolgens zie je de impact van elke actie. Denk hierbij ook aan je waterverbruik en gas en licht.

De focus van AWorld ligt op informeren en aanmoedigen om met ‘weinig veel te betekenen’.

Good on You

Good on You duurzaam

Lid worden van het grootste wereldwijde duurzame modenetwerk? Dat kan in de Good on You app. Hierin check je hoe duurzaam en sociaal grote fashionmerken zijn, waar jij je kleding koopt. 

De ranking wordt op dezelfde manier gegeven als bij een Google review, met 5 sterren. De score wordt bepaald aan de hand van werkomstandigheden, milieu, dierenwelzijn en transparantie. Net als Giki, geeft Good on You je ook betere alternatieven als een merk slecht scoort. Alle grote merken zoals Nike, Adidas, H&M, Zara en Asos zijn terug te vinden in deze app om te verduurzamen.