Hackers out of business met een cyberverzekering

Startende ondernemer, directeur van een miljoenenbedrijf, ZZP’er. Welk type ondernemer je ook bent, we hebben allemaal met digitalisering te maken. Er is geen bedrijf dat helemaal niets online doet. Big business voor hackers! Hoe bewapen je jezelf tegen DDos-aanvallen, ransomware en systeeminbraken? Met een cyberverzekering.

Onze online work-flow

Een website, webshop, digitale personeelsadministratie, facturatie, een nieuwsbrief, social media, online marketing… en zo gaat het lijstje met zaken die we tegenwoordig online afhandelen nog wel even door. Elke ondernemer – groot of klein – maakt voor één of meerdere handelingen binnen het bedrijfsproces gebruik van een internetverbinding. Het werkt tijd- en kostenbesparend en online appearance en optimalisatie van die aanwezigheid heeft een positieve invloed op onze sales. Maar zijn we wel opgewassen tegen de negatieve aspecten van online ondernemen?

Tekstschrijver Deventer

Hulp nodig met je online marketing? Tekstschrijver Deventer? Ik help je graag! Bekijk mijn diensten en neem vrijblijvend contact op via redactie@dikketitels.com of 0636136244.

Cybercrime

Diplomaten Brussel werden jarenlang gehackt

Datalek bij Gelre ziekenhuizen door gehackt e-mailadres

32.000 accounts van RTL-diensten gehackt

Zomaar een paar willekeurige headlines over cyberaanvallen. Bedrijven worden steeds vaker het doelwit van hackers. Ze jagen op zaken als persoonsgegevens, wachtwoorden en toegang tot geautomatiseerde betalingssystemen. Een recent onderzoeksrapport van Amerikaanse juristen – Personal Exposure to Global Risk – wijst uit dat cyberaanvallen en datalekken bovenaan de lijst met risico’s staan die bestuurders het meeste zorgen baren.

Risicofactoren

Vooral sectoren die werken met persoonsgegevens, geautomatiseerde processen en digitale dienstverlening zijn een risicogroep als het om cybercrime gaat. Denk hierbij aan groot- en detailhandel, financiële en zakelijke dienstverlening, logistieke dienstverlening, ICT-gerelateerde bedrijven, maakindustrie, bedrijven in de medische sector. Maar in principe kan elk bedrijf slachtoffer worden en hackers hoeven niet altijd de dader te zijn. Ook door een menselijke fout of door technisch falen kunnen gegevens op straat terecht komen.

Mijn persoonlijke ervaring met een hacker

Cyberverzekering - gehacktJaren geleden – voordat ik als ZZP’er startte gelukkig! – is mijn computer eens gehackt. Ik woonde nog bij mijn ouders en zat in de woonkamer gezellig te chatten op MSN (het is écht lang geleden). Ineens werd mijn scherm zwart en verscheen een soort chatgesprek. Een hacker! Ik zat samen met een buurjongen achter de computer en ik weet nog dat de hacker de kleding van deze buurjongen begon te beschrijven in het chatgesprek. Escape, delete: niets werkte. We konden niets anders dan terug typen. Zo kregen we los dat hij of zij ons via de webcam kon zien, die we vervolgens natuurlijk snel afplakten. En ik heb geen idee hoe, maar de hacker wist ons ook te vertellen wanneer ons gezin op vakantie ging en wat het rekeningnummer van mijn moeder was. Heel creepy!

Gelukkig begon de persoon aan de andere kant zich kennelijk al vrij snel te vervelen. Na een minuut op twintig kregen we ons scherm weer terug en was alles weer terug bij het oude, alsof er nooit iets gebeurd was. In die tijd, ik denk dat het rond 2001 moet zijn geweest, deden we nog niet zo veel online als we tegenwoordig doen en waren onderwerpen als cybercrime nog niet bekend bij politie en justitie. Ik heb er niets mee gedaan en (gelukkig) ook nooit meer iets van deze hacker gehoord.

Cyberverzekering

Een datalek kan niet alleen veel schade toebrengen aan jouw bedrijf, ook gegevens van derden kunnen lekken. En dan ben jij aansprakelijk. Een cyberverzekering beschermt ondernemers tegen schade door cyberincidenten. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen aansprakelijkheid op het moment dat andere partijen schade lijden. Verder krijg je 24/7 support. Dreigt er zich een cyberincident voor te doen, dan meldt je deze en worden meteen de juiste professionals aan het werk gezet. Denk hierbij aan IT-specialisten, forensische onderzoekers, juridische adviseurs, communicatie- en PR-professionals en deskundigen in kredietbeheer.

Cyber Risicoscan

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom is er de Cyber Risicoscan. Je kunt namelijk een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je wordt gehackt. Welke dat zijn ontdek je door de risicoscan in te vullen. Dit kost ongeveer tien minuten en geef je een overzicht van cyberrisico’s voor jouw bedrijf. Iedereen kan een risicoscan doen, ongeacht of je een cyberverzekering hebt of niet.