Bloggen voor beginners: start je eigen weblog in 3 stappen

We don’t GO online, we LIVE online. Een bekende uitspraak die menig marketeer herkent en anno 2019 óh zo waar! Zien en gezien worden gebeurt niet meer op straat, in de kroeg of op het schoolplein. Online is the place to be! Wil je dingen wereldkundig maken? Verzamel het in een blog. Een spoedcursus bloggen voor beginners.

Blog beginnen

Dat bloggen goed is voor je bezoekersaantallen en uiteindelijk ook voor je positie op Google weten we inmiddels. Nog even in het kort: met de juiste zoekwoorden en zoekmachineoptimalisatie (SEO) laat je Google weten dat je relevante informatie hebt over bepaalde onderwerpen. Google brengt vervolgens geïnteresseerd zoekverkeer naar jouw website. Win-win!

Stap 1: zakelijk of persoonlijk?

Wil je een blog starten, dan is de eerste relevante vraag: wil je bloggen als ondernemer of ga je een persoonlijke blog maken? Vanuit een onderneming zul je een hele andere tone of voice moeten hanteren, dan wanneer je vanuit de ik-vorm schrijft. Vraagt 2 hangt hiermee samen: wie is mijn doelgroep en hoe spreek ik die aan?

Stap 2: waar ga je bloggen?

Onderwerp en doelgroep in kaart? Dan heb je een website nodig om je blogs op te publiceren. Vertel je een verhaal vanuit een onderneming, dan draait er waarschijnlijk al een website of webshop en ben je gebonden aan dit systeem. Veelgebruikte Content Mangement Systemen zijn: WordPress, Magento, Joomla en Drupal. Bloggen gaat het makkelijkst in WordPress. Je kiest in het dashboard voor Berichten → Nieuw Bericht en kan in feite zo je blog beginnen. Het wijst zich bijna vanzelf. Je hebt de mogelijkheid om een titel in te voeren, een artikel te schrijven, media in te voegen en rechts vind je een grote blauwe ‘Publiceren’-knop. Meer informatie over het schrijven van een WordPress-bericht vind je in de WP Handleiding.

Bloggen met Google

Blog maken met Google

Staat je artikel online en wil je het met de hele wereld delen? Gebruik dan de posts van Google Mijn Bedrijf. Hiervoor heb je wel een Mijn Bedrijf-account nodig, maar die is sowieso erg handig! Hierop worden je bedrijfsgegevens overzichtelijk weergegeven voor gebruikers van de zoekmachine. Naast de adresgegevens, openingstijden en een kaart is het ook mogelijk om je nieuwste blogartikelen te delen.

Stap 3: geld verdienen met bloggen

Wil je meer uit je blog halen, dan zijn er ook manieren om geld te verdienen met bloggen. Zo kun je bijvoorbeeld advertentieruimte aanbieden. Plaats banners en links van merken en verdien per klik of per lead. Een lead houdt in dat degene die via jouw site bij de adverteerder is terechtgekomen daadwerkelijk een aankoop doet. Affiliate marketing noemen we dit. Je krijgt een kleine vergoeding per klik of lead, die -afhankelijk van je bezoekersaantallen – maandelijks oploopt. Daisycon en TradeTracker zijn bekende affiliate websites. Google Adsense in een gemakkelijke manier om automatisch reclamebanners te vertonen op je website of webshop.

Een tweede manier om geld te verdienen met bloggen is door artikelen met links aan te bieden. Een soort advertorials. Je schrijft niet té commercieel, maar blogt over een onderwerp dat samenhangt met een product of dienst van de aanbieder. In het artikel is een link verwerkt naar de onderneming die de vraag heeft uitgezet. Linkbuilding. Bekende Nederlandse ‘marktplaatsen voor content’ zijn LinkPizza en Hulc.

Blogger gezocht!

SEO Specialist en Tekstschrijver Marlouk Rodijk

? 06 36 136 244
? redactie@dikketitels.com
▪  meer over de diensten van Dikke Titels!