Bel-me-niet Register werkt niet of nauwelijks

Sinds mei 2004 kunnen Nederlandse consumenten zich registreren bij het Bel-me-niet Register om ongevraagde telemarketing tegen te gaan. Bedrijven en organisaties moeten voordat ze gaan bellen, eerst controleren mensen in hun bellijst staan ingeschreven in het register. Is dit het geval, dan mogen zij niet bellen. Maar het Bel-me-niet Register werkt niet of nauwelijks, zo blijkt in de praktijk. Online regent het klachten van geregistreerden die tóch telkens weer een callcenter aan de lijn hebben.

Bel-me-niet Register werkt niet

“Ik word al dagen gebeld door een adviesbureau uit Heerenveen, waar ik meerdere malen heb aangegeven dat ik sta ingeschreven in het Bel-me-niet Register. Hun antwoord is: “Wij verkopen niets, maar geven advies dus hoeven we ons niet te houden aan het Bel-me-niet Register!”

“Eind vorig jaar kreeg ik de optie om me te laten registreren in het Bel-me-niet Register. Ik werd tot op dat moment niet vaak gebeld, maar die enkele keer dat het mijn avondeten verstoorde, vond ik genoeg reden om mij hierbij te laten registreren. Wat schetst mijn verbazing….ik ben nog nooit zo vaak telefonisch benaderd als in de afgelopen weken/maanden. Ik begin bijna te denken dat die lijst circuleert onder de bedrijven die consumenten willen benaderen. Ik vraag me dan ook af welk ‘nut’ dit register eigenlijk heeft en of er meer mensen zijn met deze ervaring.”

“Dat register stelt geen reet voor. Ik wordt ook veel vaker dan ooit lastig gevallen. Ze verzinnen steeds meer trucjes om dat register te omzeilen, via een verkapte prijsvraag bijvoorbeeld met een 0900-nummer. Als je dat belt hebben ze je nummer en bellen ze terug. Of namens een zogenaamd onderzoekspanel op internet, als je daarop ingaat kunnen ze je traceren en lastig vallen.”

Dit zijn een paar willekeurige reacties die online te vinden zijn over het Bel-me-niet Register. Hoe zit het precies qua regels? Wie kan/mag je wel bellen en wie niet? Hoe kan het dat je toch telefoontjes krijgt als je staat ingeschreven? Hoe blokkeer je marktonderzoeken? En waar kun je een klacht indienen tegen hardleerse bedrijven?

Leestip: Netflix account gehackt, dit moet je doen!

Hoe werkt het Bel-me-niet Register?

Hoe werkt het Bel-me-niet Register

Het Bel-me-niet Register is een registratiesysteem tegen telemarketing. Mensen die ingeschreven staan mogen niet worden gebeld door bedrijven. Consumenten kunnen zich zowel met een vaste, als met een mobiele telefoonnummers registreren. Inschrijven doe je online en een inschrijving blijft geldig totdat je jezelf afmeldt. Het kan maximaal twee weken duren voordat de registratie actief is. Daarnaast mogen bedrijven een belbestand vier weken lang gebruiken. Er kan dus maximaal zes weken overheen gaan voordat je verlost bent van vervelende callcenter-telefoontjes. 

Leestip: Gehackt op SnapChat, dit moet je doen!

Ingeschreven, maar Bel-me-niet Register werkt niet!

Bel-me-niet Register werkt niet - klacht indienen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regels van het Bel-me-niet Register. Als je klant bent, of bent geweest, bij een bedrijf dan kan het zijn dat je hen contactgegevens hebt vertrekt. In zo’n geval hebben ze wettelijk gezien toestemming om je te bellen. Marktonderzoeken kunnen ook niet worden geblokkeerd via het Bel-me-niet Register. Als je dit soort telefoontjes wilt blokkeren, dan kun je dit melden bij Onderzoekfilter.

Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Waar kan ik een klacht indienen?

Word je zes weken na je registratie nog steeds gebeld door bedrijven en organisaties die je een aanbieding willen doen? Dan kun je dit melden bij ConsuWijzer.