Bedrijfsfotografie: zelf professionele bedrijfsfoto’s maken

Nu we met z’n allen steeds meer Zoom-ervaring opdoen en we meer op onszelf zijn aangewezen, begint het thuiswerken steeds serieuzere vormen aan te nemen. Zaken die niet online geregeld kunnen worden, moeten we zelf oplossen. Een soort next level thuiswerken, die ons vindingrijk en innovatief maakt! Zo blijk je ineens prima zelf voor je bedrijfsfotografie te kunnen zorgen! Hoe maak je professionele bedrijfsfoto’s vanuit huis? Tips & tricks voor de beste DIY!

Bedrijfsfotografie

Professionele foto’s zijn een must voor elke website! Op de ‘Team-pagina’ van de holding, of voor je eenmanszaak als ZZP’er bijvoorbeeld. Klanten willen weten met wie ze zaken doen. Wist je dat je ‘Over Ons-pagina’ bij 80 procent van de websites in de top 5 met meest bezochte pagina’s staat? Bedrijfsfotografie is een professionele manier van fotograferen. De foto’s van een zakelijke shoot worden gebruikt op de website van het bedrijf, de social media-profielen en op drukwerk zoals visitekaartjes. Je kunt een zakelijke fotoshoot in een studio, op kantoor of op locatie laten schieten. Prijzen zijn o.a. afhankelijk van het aantal foto’s, de locatie en de nabewerking en variëren van enkele honderden, tot een kleine duizend euro.

Zelf professionele bedrijfsfoto’s maken

Met de meest geavanceerde camerafuncties op onze iPhones, de nodige inspiratie uit ‘Het Perfecte Plaatje’ en de ene na de andere Storie Post op Instagram, zijn we tegenwoordig allemaal onze eigen thuisfotograaf! Foto’s maken gaat ons steeds beter af. Zelf professionele bedrijfsfoto’s maken is niet veel moeilijker dan de selfies die je vanaf de bank schiet. Je moet alleen net even de juiste trucjes kennen!

Bedrijfsfotografie DIY

Hoe maak je foto’s op afstand? Wat is de beste camerastand? Hoe kies je een mooie achtergrond voor je bedrijfsfoto’s? Welke kleding draag je tijdens een zakelijke fotoshoot? Zijn er handige tools? Hoe verwerk je jouw branche of beroep in de foto’s? Kijk je in de camera, of juist niet? In deze DIY vind je alle antwoorden!

Hoe maak je foto’s op afstand?

Selfies waarop je de foto zichtbaar zelf maakt zijn leuk voor een post op je social media-kanalen, maar niet voor zakelijk gebruik. Foto’s op afstand kun je op verschillende manieren maken. Met de timerfunctie op je telefoon bijvoorbeeld en met behulp van een statief en/of een afstandsbediening. Er zijn verschillende tools die je helpen om zakelijke foto’s te schieten, zonder dat je ziet dat jij zelf de fotograaf bent. De timer van een iPhone kun je bijvoorbeeld instellen op 3 seconden en op 10 seconden. Zo heb je de tijd om nog even recht te gaan zitten en je mooiste glimlach op te zetten. Een statief kun je in hoogte en in perspectief verstellen. Hiermee kun je uit verschillende hoek foto’s op afstand maken. Heb je de regie liever helemaal zelf in handen? Dan zijn er ook statieven te koop in combinatie met een afstandsbediening. Zorg altijd wel dat je hem uit beeld houdt op het moment dat je klinkt. Een afstandsbediening in beeld is niet professioneel!

Wat is de beste camerastand bij bedrijfsfotografie?

Om te zien ‘wat je beste kant is’, kun je het best eerst een paar proefkiekjes maken. Probeer verschillende poses en camerastanden. Bij bedrijfsfotografie moet je het wel professioneel houden. Je mag best lachen, maar een overenthousiaste blik in de camera is too much! De gouden regel voor het perfecte plaatje is: van bovenaf schieten. Hiermee voorkom je een dubbele kin. Zet de camera iets boven je en richt hem schuin naar beneden, zodat je gezicht goed van voren in beeld komt. Lights, camera, action!

Leestip: #BlijfThuis: 8 tips tegen verveling voor thuiszitters

Hoe kies je een mooie achtergrond voor je bedrijfsfoto’s?

De beste achtergrond voor je bedrijfsfoto’s verschilt per bedrijf. ‘Wat doe je? En wat wil je uitstralen?’, zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat. Werk je vanuit een (thuis)kantoor, dan kun je deze gebruiken voor een zakelijke look & feel. Werk je in de bouw? Dan kun je een fotoshoot op locatie doen. Heb je thuis een muur met een opvallende kleur of print? Dan kun je deze gebruiken als achtergrond voor je foto’s. Probeer hierbij een leuke kleurencombinatie te maken met je kleding!

Bedrijfsfotografie - zelf professionele bedrijfsfoto's maken vanuit huis

Welke kleding draag je tijdens een zakelijke fotoshoot?

Ook de kleding die je kiest voor je zakelijke fotoshoot is afhankelijk van wat je wilt uitstralen. Wil je het formeel houden, dan kun je voor een pak gaan. Doe je creatief werk, dan kun je dit bijvoorbeeld met kleur in je kleding laten terugkomen. En een mix van zakelijk en casual is altijd goed! De achtergrond is ook belangrijk bij het bepalen van je kleding. Kies voor een kleur die afsteekt, zodat je lekker van de foto afknalt! Het is ook leuk om jouw branche of beroep in de fotoshoot te verwerken. Je laptop bijvoorbeeld, een tablet, pen, bril, hamer, boormachine of andere typerende tools.

Zijn er handige tools voor bedrijfsfotografie vanuit huis?

Hij kwam al even voorbij: een statief en de timerfunctie op je telefoon zijn echte musthaves voor thuisfotografie! Verder kun je denken aan tools als: een ringlamp, die voor de perfecte verlichting voor je foto’s zorgt, en een green screen. Je beste tools zijn vooral: een goed humor en een vrolijke glimlach!