Alleskunners zijn in! Steeds meer bedrijven vragen in hun functie-eisen om een medewerker die in feite twee banen in één heeft. ‘Een vormgever met een voorliefde voor schrijven’ ‘Een programmeur met marketing skills’. Moet je echt iemand willen die alles een beetje kan of levert een expert binnen een bepaald vakgebied meer op?
Focus
Ik ben geen alleskunner. Daar ben ik eerlijk over. Er zijn dingen die ik niet kan. Wiskunde bijvoorbeeld en waterskiën, een fietsband plakken, zingen. Die talenten bezit ik niet, helaas. Ik heb het geaccepteerd. Ik focus me op waar ik wél goed in ben: tekst, content, seo, social media. Ik ben van mening dat je op die manier een expert binnen je vakgebied kan worden.
Als ZZP’er krijg ook ik regelmatig vragen als:
“Hey, jij doet toch iets met content? Wil je deze foto’s voor me bewerken?”
“Je werkt met WordPress? Dan kan je me vast aan een nieuwe website helpen!”
Nee helaas. Ik ben een content manager, geen vormgever. Natuurlijk kan ik met online tools wel een beetje knippen, plakken en filters toepassen maar professionele fotobewerking? Nee. En voor WordPress geldt hetzelfde: ik kan er alles mee op het gebied van content, maar vraag me niet om te bouwen.
Jij bent toch creatief?
Enerzijds lijken mensen simpelweg niet te weten wat mijn werk precies inhoudt, anderzijds is er ook de houding ‘Jij bent toch creatief? Maak er maar wat moois van!’
“Iedereen had een rondje, ik een ei”
Ik kan soms inderdaad best creatief zijn. Creatief met woorden, ideeën, strategieën, visueel denken. Maar dat wil niet zeggen dat ik elke vorm van creativiteit beoefen. Tekenen kan ik bijvoorbeeld ook totaal niet. Ik kom niet verder dan een Galgje poppetje. Ik herinner me nog dat we vroeger op school bij de tekenles een cirkel moesten tekenen. Iedereen had een rondje, ik een ei! Ik heb er wel kijk op. Ik kan illustraties prima beoordelen voor editorial gebruik, ik heb het alleen zelf niet in de vingers. De vraag is of je dat moet willen.
Alleskunners, de norm?
Als werkgevers alleen maar mensen aannemen die van alles ‘een beetje’ kunnen, wordt dat dan de norm? Bedrijven die je overal ‘een beetje’ mee kunnen helpen. Waar zijn de experts, de vakfanaten? En misschien nog wel belangrijker: hoe zit het met de resultaten? Kunnen we er niet veel meer uithalen dan we nu doen? Ik denk het wel.
Een netwerk vol experts
Een groot voordeel van werken in de marketing en media is netwerken. Iedereen doet het. Als ik vragen krijg over randwerkzaamheden vind ik dat ergens ook wel leuk. Het contact is gelegd, ik kan mezelf en mijn werk introduceren en vaak ken ik binnen mijn netwerk wel iemand naar wie ik ze kan doorverwijzen. Zo ontstaan kansen en leuke samenwerkingen. Mijn advies aan ondernemers met een B2B-vraag? Ga niet voor twee keer half werk, leg je opdracht neer bij een expert.