Acties Eus een kwestie van omdenken?

Zijn televisiedebuut begint als rebelse schrijver bij De Wereld Draait Door. Host Matthijs van Nieuwkerk is zo gecharmeerd van zijn bruut eerlijke tafelgast, die los gaat over arrogante gasten op het Boekenbal, dat hij Eus vraagt om vaker aan de schuiven en zelfs een goede vriendschap met hem opbouwt. Tot een maand geleden ineens alles verandert! Eus spreekt zich uit over een video die rond zou gaan in Hilversum, waarin te zien zou zijn dat Matthijs tekeer gaat tegen zijn redactie. Hij steekt hiermee volgens velen een mes in de rug van zijn vriend. Maar is het matennaaierij of is de actie van Eus een kwestie van omdenken en helpt hij zijn vriend juist?

Matthijs & Eus

De bromance van Matthijs van Nieuwkerk en Özcan Akyol begint op 29 oktober 2012. Özcan is te gast bij De Wereld Draait Door om te praten over zijn eerste boek: Eus, vernoemd naar zijn eigen bijnaam. In het boek vertelt Akyol over zijn criminele verleden, hij was ‘een boefje’ volgens Matthijs. De twee raken verwikkeld in een gesprek over Eus’ persoonlijke belevingen en kijk op de wereld. De Deventenaar vertelt dat hij onlangs te gast was bij het boekenbal en verbaasd is over de arrogantie van sommige schrijvers. Matthijs kan de eerlijkheid van zijn gast zeer waarderen en gaat helemaal mee in het gesprek. Eus groeit vervolgens uit tot een spraakmakende tafelgast en tv-persoonlijkheid met verschillende programma’s. Hij presenteert o.a. De Geknipte Gast en Sterren op het Doek en is een vaste tafelgast bij Vandaag Inside. Met Matthijs bouwt hij een goede vriendschap op, er gaan zelfs verhalen dat Eus Matthijs aan zijn huidige vrouw heeft gekoppeld. De twee zien elkaar regelmatig, hebben goede gesprekken en onlangs overhandigde Van Nieuwkerk Eus nog het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Afslag 23.

Leestip: Tips om sneller boeken uit te lezen

Eus & Matthijs

Actie Eus een kwestie van omdenken

Waar Matthijs de carrière van Eus in 2012 een kickstart gaf, werkt deze bromance ook andersom. De laatste jaren is het vooral Eus die Matthijs meeneemt in positieve media-aandacht. Zo was Matthijs bijvoorbeeld te gast in Sterren op het Doek en De Geknipte Gast en host bij de boekpresentatie van Eus’ laatste boek. Dat Akyol nu vooral de kar trekt op het gebied van media, heeft alles te maken met de rel die is ontstaan rondom Matthijs van Nieuwkerk. De voormalig talkshowhost zou stelselmatig grenzen zijn overgegaan op de redactie van DWDD, in de vorm van verbaal en fysiek geweld.

Matennaaier

Eus blijft altijd achter zijn vriend staan. Hij weerlegt de beschuldigingen niet, maar spreekt wel regelmatig uit dat het onderzoek moet worden afgewacht en vertelt over gesprekken die hij met Matthijs heeft. Tot hij begin februari ineens een pikante onthulling doet bij Humberto Tan aan tafel. Er zou een filmpje rondgaan in Hilversum waarin het pestgedrag van Matthijs te zien is. “Toen dacht ik wel: deze kant van jou ken ik ook niet zo goed, dus ik weet ook niet precies wie ik nu verdedig”, aldus Eus. Wat volgt is een enorme rel.

“Toen dacht ik wel: deze kant van jou ken ik ook niet zo goed, dus ik weet ook niet precies wie ik nu verdedig”

Beelden uit documentaire?

Vorige week verschijnt een filmpje op TikTok, waarin we zien dat Matthijs schreeuwt tegen redactieleden van DWDD die bij hem aan tafel zitten. Het zijn beelden die ooit zijn geschoten voor een documentaire, beelden die al lang bekend waren. Eus reageert vaag op alle ontstane commotie. Hij geeft geen duidelijkheid over welke video hij precies heeft gezien en zegt dat hij de beelden op de telefoon van andere mensen heeft bekeken en zelf niet tevoorschijn kan halen.

Acties Eus een kwestie van omdenken?

Maar is het matennaaierij of zijn de acties van Eus een kwestie van omdenken? Wat vooral opvalt in de hele situatie is dat, de normaal altijd zo nuchtere en koele, Eus in de afgelopen maanden ineens twee keer in een rel verwikkeld raakt. Eerst doet hij bij Vandaag Inside pittige uitspraken over BOA’s, waarover behoorlijk wat ophef ontstaat. Nu maakt hij deze vreemde move in zijn vriendschap met Van Nieuwkerk. In het heetst van de strijd staat hij vierkant achter Matthijs, nu gooit hij extra olie op het vuur. Want, ook al had hij beelden gezien en hier zijn twijfels over, hij had ook niets kunnen zeggen op televisie en het privé kunnen bespreken met Matthijs. 

Is Eus de bliksemafleider die Matthijs nodig heeft?

Is Eus misschien de bliksemafleider die Matthijs nodig heeft? Heeft hij voor de aanval gekozen, omdat verdedigen niet werkt? Alle aandacht en oproepen tot cancelen gaan nu richting Akyol en dat Van Nieuwkerk publiekelijk wordt ‘genaaid’ door een vriend, lijkt hem weer wat credits te geven bij sommige mensen.

Eus schuift vanavond, na een week afwezigheid, weer aan bij Vandaag Inside.
Wordt vervolgd!