Dit zijn de 50 ultieme Shameless Summer Songs

Een zomerhit geeft je binnen een paar tellen een goed gevoel, haalt mooie herinneringen op, is (vaak) onverstaanbaar en stiekem ook een beetje fout. Maar wist je dat de populairste zomerhits inhoudelijk lang niet allemaal met paradijselijke vakanties of romantische liefdes te maken hebben? Muziekblog My Life is a Music Video vroeg haar volgers welk liedje hen het ultieme zomergevoel geeft. Uit meer dan 1.000 stemmen stelden ze de ultieme Shameless Summer Top 50 samen.

De lyrics van de 10 populairste liedjes werden onderzocht. Deze bleken lang niet allemaal zomers te zijn. Sommigen bevatten zelfs zware onderwerpen als hopeloze omstandigheden in achterstandswijken en liefdesverdriet. Waarom een verre vakantie boeken als er ook een wereld voor je open kan gaan als je gewoon eens naar de lyrics van muziek luistert?

Shameless Summer Songs: DespacitoDe 10 populairste zomerhits mét hun betekenis: 

10. Red Red Wine – UB40
Red Red Wine van UB40 mag dan heel exotisch klinken, het enige zonnige eraan is de laid back reggae vibe. Wanneer je naar de tekst luistert, blijkt het een klassieke break-up song te zijn die gaat over verdrinken in liefdesverdriet.

9.    Thong Song – Sisqó
De titel van Thong Song van Sisqó wekt de verwachting dat de inhoud ook behoorlijk sexy en expliciet is. Maar niets is minder waar! Het is een vrij brave beschrijving van verleiding op de dansvloer en alleen de zin ‘she had dumps like a truck’ is enigszins kinky. Jarenlang werd hier online over gediscussieerd: refereert Sisqó naar een dikke kont of naar grote number 2? Het blijkt een creatieve metafoor voor een sexy dance move.

8.    Maria Maria – Santana ft. The Product G&B
Dat een Shameless Summer Song niet altijd zo vrolijk is als hij klinkt, blijkt wel uit Maria Maria van Santana. Dit nummer, met verwijzing naar de musical West Side Story, beschrijft de hopeloze situatie in de latino achterbuurten in onder andere New York.

7.    Get Spanish – De Jeugd Van Tegenwoordig
De hoogste (semi-)Nederlandstalige notering in de Shameless Summer Top 50 is Get Spanish van De Jeugd Van Tegenwoordig. Het is een humoristische parodie op de rest van de nummers in de lijst. “Ik wil skiën, ik wil overgeven, ik wil ham eten”. Los gezelligitos!

6.    Despacito – Luis Fonsi ft. Daddy Yankee
Dé zomerhit van 2017 is niet alleen qua sound, maar ook qua inhoud een zonnig nummer. Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee beschrijft een klassieke verleidingsdans. Sensuele teksten van een soepele latin lover die zijn prooi langzaam voor zich probeert te winnen. Oeh la la!

5.    We’re Going To Ibiza – Vengaboys
Zo plat als de feestjes op de Spaanse islas kunnen zijn, zo plat kunnen ook de lyrics zijn die dat beschrijven. We Are Going To Ibiza beschrijft erg letterlijk hoe je lekker naar de zon op vakantie kunt gaan en daar een feestje bouwt. Het verstand mag op nul en dat gebeurt ook!

4.    Lambada – Kaoma
Misschien wel de meest opvallende verschijning in dit lijstje is Lambada, de wereldhit van Kaoma. Anders dan de vrolijke sound en moves doen vermoeden, zijn de lyrics gewoonweg dramatisch. Huilen, huilen en nog eens huilen over een verloren liefde.

3.    Mysterious Girl – Peter Andre
Nummer 3 in de lijst is wel weer lekker luchtig. Mysterious Girl van Peter Andre laat weinig aan de verbeelding over; het is wel duidelijk wat de Britse charmeur met sixpack, sexy moves en wetlook met zijn mysterieuze meisje wil doen.

2.    Gasolina – Daddy Yankee
Eén van de grootste reggaeton hits ooit gaat over… benzine! Of eigenlijk de (figuurlijke) brandstof die kenmerkend is voor het Latijns Amerikaanse uitgaansleven. Maar dat betekent niet dat het ook een positief nummer is. Met intimiderende woorden, ophitsende quotes en vrouwonvriendelijke teksten is dit een authentiek staaltje latino machogedrag!

1.    Summer Jam 2003 – The Underdog Project vs. The Sunclub
De filosofie van My Life is a Music Video is dat je de ultieme muziekervaring beleeft wanneer zowel de sound als ook de inhoud van een nummer perfect bij het moment of de situatie passen. Dat Summer Jam 2003 op de eerste plaats is geëindigd lijkt dan ook niet verwonderlijk. Dit nummer van The Underdog Project is met zijn lyrics over feestjes, rijzende temperaturen, mooie mensen en natuurlijk vakantie-flings ook qua inhoud the anthem voor een ontspannen zomer(vakantie).

De gehele top 50 en uitgebreide analyse van de lyrics is te lezen op My Life is a Music VideoDe Shameless Summer Top 50 is te beluisteren op Spotify.