15 tips voor straatfotografie – de flyest op de stoep!

Wie goed om zich heen kijkt, ziet overal mooie beelden. Het straatleven is een fotoshoot! Het is kleurrijk, onvoorspelbaar en altijd in beweging. Als (hobby)fotograaf kun je hier op inspelen en de mooiste plaatjes schieten. Van mensen, dieren, gebouwen en al het andere schoons dat Nederland te bieden heeft. We helpen je opweg met 15 tips voor straatfotografie.

Wat is straatfotografie?

Straatfotografie is een populair thema binnen de fotografie. Hierbij wordt de omgeving in beeld gebracht: de straat. Op straatportretten zien we vaak mensen en drukke openbare plekken, zoals treinstations. Ze hebben een urban look en/of tonen een contrast tussen kilte en kleur. We hebben een paar voorbeelden voor je verzameld.

Aan de slag als straatfotograaf – 15 tips

Als straatfotograaf kun je letterlijk overal aan de slag. Kijk om je heen en kijk door je lens, het leven is een collage! Het enige dat je nodig hebt is: lights, camera en action. Maar hoe maak je de mooiste straatportretten, zwart-wit fotografie en streetstyle selfies? En wat zijn de beste apps voor je nabewerking? 15 tips voor straatfotografie 2.0.

#1 Ga nooit van huis zonder je camera!

De belangrijkste regel binnen de straatfotografie is: ga nooit weg zonder je camera. Een telefoon kan ook. De camera’s van smartphones zijn tegenwoordig van hoge kwaliteit, sommige modellen zijn zelfs speciaal ontwikkeld om de mooiste foto’s te kunnen maken. De Pro-modellen van iPhone bijvoorbeeld. De meeste mensen hebben hun mobiele telefoon altijd bij zich. Zo kun je snel in actie komen als je een mooi kiekje ziet. Straatfotografie is een momentopname, zorg ervoor dat je altijd ready bent!

#2 Laat je online inspireren

Weet je nog niet goed wat je op de foto wilt zetten en hoe je dit het best in beeld brengt? Laat je online inspireren. Instagram is hét kanaal voor de mooiste foto’s. Je vindt er tal van (hobby)fotografen, die hun posts van hashtags voorzien. Zoek bijvoorbeeld eens op #streetphotography. Je ziet dan een overzicht van alle foto’s die wereldwijd zijn gepost met deze hashtag. Pinterest is ook een goede inspiratiebron voor fotografie. Op dit social media-kanaal zie je zogenaamde ‘walls’. Die zijn ingericht op thema, waardoor je gemakkelijk de juiste voorbeelden vindt.

Leestip: Thuis fotograferen met teddyberen
Leestip: Bedrijfsfotografie – zelf professionele bedrijfsfoto’s maken

Amsterdam Centraal Station

#3 Zoek drukke plekken op

Vaak luidt het advies om drukken plekken te vermijden, maar binnen dit thema wil je juist het bruisende straatleven vastleggen. Zoek daarom drukke plekken op. Het centrum, een park, trein- en metrostations, parkeergarages, de markt en andere plekken waar het leeft. Hoe meer reuring, hoe beter! Zo ontstaan er al snel spontane situaties en bijzondere foto’s. Zet je mensen op de foto? Let er dan wel op dat je ze onherkenbaar in beeld brengt of toestemming vraagt om ze vast te leggen, anders mag je de foto volgens de Europese privacywetten niet delen.

#4 Bekijk het leven door je lens

Kijk eens wat vaker door je lens! Mooie straatportretten zie je niet altijd meteen. Soms moet je wat verder inzoomen voor het perfecte plaatje. Als je ‘s ochtends om 8 uur op het perron staat te wachten bijvoorbeeld of als je in de trein uit het raam zit te staren. Zo heb je meteen een leuke bezigheid voor onderweg. Hoe vaker je door je camera kijkt, hoe handiger je er in wordt en hoe meer moois je om je heen ziet.

#5 Oog voor detail in straatfotografie

Hoewel je dus enerzijds wil dat er veel gebeurt, kun je nog steeds oog voor detail hebben in dit thema. Zo is het bijvoorbeeld heel mooi om in een mensenmassa in te zoomen op een kleiner tafereel. Het voorgrond-achtergrond trucje is ook een goede tip. Zorg ervoor dat je een duidelijk aanwezig onderwerp op de voorgrond hebt: een persoon of een voorwerp. En plak hier een super gaaf uitzicht achter. Niet letterlijk ‘plakken’ natuurlijk, maar qua oogpunt.

#6 Schaam je niet

Schaamte maakt meer kapot dan je lief is! Met schaamte is nog nooit iemand verder gekomen in het leven. Zeker als fotograaf moet je over de nodige dosis lef beschikken om nét even wat originelere plaatjes te schieten. Daarmee bedoelen we niet dat je jezelf in een demonstrerende menigte moet werpen op het Malieveld of op plekken moet komen waar je niet mag zijn, maar een beetje creativiteit is wel leuk. Durf gewoon midden op de dam door een zwerm met duiven heen te rennen, een selfie te maken in een volle stationshal, gekke poses te doen op straat etc. Schaamteloze foto’s zijn het leukst!

#7 Zie dingen in een ander perspectief

Foto in kikkerperspectief

Heb je er ooit over nagedacht hoe de wereld eruit ziet voor een vogel? Of voor een kikker? We zien onze omgeving de hele dag vanuit hetzelfde perspectief, het is ‘gewoon’ geworden. Zet je camera eens op de grond of klim de hoogte in voor een mooi straatportret. Dit geeft vaak net even een andere kijk op dingen en maakt je plaat uniek. Een foto die vanaf de grond is genomen noemen we een beeld in kikkerperspectief, een foto vanuit de hoogte is er een in vogelperspectief.

#8 Spontane foto’s of een setting?

‘Spontane foto’s zijn het best’, zeggen ze vaak, maar soms kan het geen kwaad om eerst een goed plan van aanpak te maken. Het leuk als je op straat wordt verrast door een onverwachte situatie en deze snel kunt vastleggen, maar een handje helpen kan ook. Een setting hoeft er niet ‘gemaakt’ uit te zien. Je kunt de spontaniteit ook nabootsen. Fake it till you make it! Door eerst een goed plan te maken, kun je de kleuren bijvoorbeeld goed op elkaar afstemmen of een klein detail op de achtergrond neerzetten. Geposeerde straatfotografie kan ook. Dit zijn vaak portretten van personen, in zwart-wit of met contrasterende kleuren.

#9 Daglicht kan, maar hoeft niet

Voor veel fotothema’s geldt dat daglicht het meest natuurlijk oogt, maar bij streetstyle mag het beeld best een beetje donker zijn. Een goede tip voor straatfotografie is dus: speel met licht. Maak foto’s op verschillende momenten van de dag en experimenteer hiermee. Op sommige plaatjes werkt donker beter, op andere licht. Dit hangt af van de stijl die je wilt creëren. Een mix van beiden is ook mooi. Hoge gebouwen, waar een klein straaltje zonlicht doorheen gluurt bijvoorbeeld of licht waarmee je een bepaald object in de spotlight zet. Veel steden hebben tegenwoordig gekleurde straatverlichting die voor mooie effecten zorgt.

Leestip: Glow in the dark kleding – shinen in je favoriete outfit!

#10 Symmetrische foto’s

Tips voor symmetrie in foto's

We houden ook van perfectie als het om foto’s gaat. Lijn je beelden daarom in het midden uit, zodat er een symmetrisch plaatje ontstaat. Symmetrie zorgt rust en overzicht in een foto en daar is ons brein dol op! Je kunt zowel horizontaal, als verticaal spiegelen. Op ons voorbeeld zie je een verticale symmetrie. Gebouwen, wegen en andere industriële elementen zorgen vaak voor fantastische verticale spiegelingen.

#11 Straatfotografie in zwart-wit

Hoewel kleur erg sprekend is op foto’s, kan een goed zwart-wit beeld ook geweldig zijn. Sommige foto’s zijn in kleur zelfs helemaal niet mooi en in zwart-wit een hele gave plaat! Dit zie je goed terug op het voorbeeld hieronder. Door voor zwart-wit te kiezen, krijgt al het lijnenwerk dezelfde kleur en wordt de foto nóg symmetrischer dan hij al is door de uitlijning.

#12 Let op het lijnenwerk

We hadden het er in de vorige tip voor straatfotografie al even over: het lijnenwerk. Ook hiermee zorg je voor een gestileerd en symmetrisch plaatje. Lijnen kunnen op verschillende manier een thema zijn. Op industriële foto’s zie je bijvoorbeeld veel buizenwerk. Foto’s van gebouwen worden vaak in het midden uitgelijnd, zodat alles evenredig in elkaar overloopt. Het lijnenwerk hoeft overigens niet strak te zijn, elke geometrische vorm is goed. Op graffitifoto’s zie je vaak een contrast tussen beiden: het harde lijnwerk van een muur bespoten met kleurrijke, ronde letters.

#13 A sky full of stars!

Gekleurde avondlucht - Nederlandse wolken

Streetstyle speelt zich natuurlijk voornamelijk op straat af, maar ook voor deze vorm van themafotografie geldt: the sky is the limit! Kijk eens wat vaker in omhoog als je foto’s maakt. Vooral rond zonsopkomst en zonsondergang wordt je op prachtige Hollandse luchten getrakteerd. Helemaal gratis en voor niets van Moeder Natuur! Gekleurde luchten of een prachtig wit wolkendek steken mooi af op straatkiekjes of ze zetten je stijl extra kracht bij. Een donker wolkendek boven een industrieel gebouw bijvoorbeeld. Of een prachtige lila lucht boven een bouwplaats, zoals op de foto hiernaast.

#14 Streetstyle selfies

Een zelfportret voor straatfotografie kan ook, oftewel: een streetstyle selfie. Die zijn over het algemeen lekker urban, soms in kleur maar meestal zwart-wit en ze hebben een uniek element. Een reflectiefoto bijvoorbeeld, gemaakt in het raam, of je schaduw op straat. Selfies voor ‘streetphotography’ zijn altijd buiten genomen. Wil je een zelfportret maken zonder dat je je telefoon vasthoudt? Dan kun je het best een statief voor je mobiele telefoon kopen en deze gebruiken in combinatie met de timer op je camera.

Leestip: Statieven voor mobiele telefoons, getest en gecheckt!

#15 Fabulous filters

Heb je het perfecte plaatje geschoten? Dan kun bij het nabewerken ook nog wat extra shine toevoegen. Er zijn uiteenlopende apps voor fotobewerking. Tip: kies niet voor de standaard filters op Instagram, die gebruikt iedereen! Goede apps voor fabulous filters zijn: Color Splash, Pixomatic en Snapseed. Je kunt de filters handmatig bijstellen of meerdere effecten over elkaar gebruiken. Let in dit laatste geval wel op dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van je beeld, filters kunnen je foto snel pixelig maken.