Zorgverzekeringen vergelijken, stap voor januari over!

The most wonderful time of the year is weer aangebroken! Tussen 12 november en 31 december kun je namelijk weer van zorgverzekering overstappen of je polis wijzigen. Maar wat is beste keuze voor jou persoonlijk? Hoeveel betaal je in 2022 voor een basispremie? En waar kun je zorgverzekeringen vergelijken? We hebben het allemaal voor je op een rij gezet.

De Zorgverzekeringswet

De Zorgverzekeringswet

Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor zijn of haar zorg. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringswet, die sinds 1 januari 2006 geldt. Je sluit hiervoor zelf een polis af bij een zorgverzekeraar naar keuze. Die bestaat uit een basispremie (voor iedereen) en eventuele aanvullende pakketten, voor fysiotherapie en de tandarts bijvoorbeeld. De aanvullende zorgpakketten zijn optioneel, hiervoor betaal je maandelijks een extra bedrag.

Overstappen of je zorgpolis wijzigen

Een zorgverzekering wordt per kalenderjaar vastgelegd. Overstappen of een goedkoper pakket kiezen kan elk jaar tussen 12 november en 31 december. Dit is dus hét moment om te gaan kijken en vergelijken! Je zorgpolis ophogen kan overigens wel het hele jaar door!

Leestip: Vrouw belandt in het ziekenhuis door te strakke broek

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijken

Online kun je de uitgebreide zorgvergelijker 2022 raadplegen en vergelijken op premie, dekking, vrije ziekenhuiskeuze, beoordelingen en meer. Vul eerst je postcode en de gewenste dekking in voor persoonlijk advies op maat. Een ander aandachtspunt bij zorgverzekeringen vergelijken is de vrije ziekenhuiskeuze. Niet elk pakket maakt dit mogelijk en sommige zorgaanbieders hebben geen prijsafspraken met de instelling van jouw keuze. Als je voor een basispakket zonder vrije ziekenhuiskeuze kiest, kan het zomaar zo zijn dat je naar een andere stad moet voor jouw behandeling. Let hier goed op! 

Meer premies prijzen en premies zien? Je kunt ook hier de goedkoopste zorgverzekering vergelijken.

Korting op je zorgpremie

Het is ook mogelijk om een maandelijkse korting te krijgen op je zorgpolis. Als jij of je werkgever lid zijn van een collectief. Als zzp’er kun je bijvoorbeeld lid zijn van het collectief ZZP Nederland. Hiervoor betaal je een jaarlijks bedrag voor je lidmaatschap. Bij het afsluiten van een zorgpolis geef je aan dat je lid bent. De zorgaanbieder verrekent vervolgens een X bedrag per maand binnen je polisbedrag. Werk je in loondienst, informeer dan bij je werkgever naar een eventueel lidmaatschap.