Zoete toetjes om van te houden!

“Wie zijn bord netjes leeg eet, krijgt straks een lekker toetje!’ Het wordt ons al op jonge leeftijd geleerd en Nederland is dan ook toetjesland bij uitstek. We blussen onze hartige avondmaaltijd graag af met een sweet bite. Waar komt dat verlangen naar een kleine traktatie na de maaltijd eigenlijk vandaan? En wat zijn de lekkerste zoete toetjes? Wij hebben een paar fruitige recepten & chocolade tips voor je op een rij gezet. Sommige gezond, anderen gewoon te lekker om niet te proberen!

Waarom zijn we gek op zoet?

Waarom we gek zijn op zoet

Onze drang naar zoet is aangeboren en zit in onze natuur. Als een baby wordt geboren, heeft het een aangeboren voorkeur voor zoet. Dat komt omdat moedermelk zoet is en het dus van levensbelang is dat we dit lekker vinden! Je lichaam verlangt naar zoet, want voedingsmiddelen die van nature zoet zijn bevatten energie en voedingsstoffen. Je hoeft je dus niet te schamen voor je cravings, iedereen heeft ze!

Zoete toetjes

Tiramisu, ijs, wafels of cheesecake: het maakt niet uit wat het is, maar jij MOET iets zoets eten na het avondeten. Herkenbaar? Dit ligt niet aan jou, maar is biologisch bepaald. Tijdens het eten van een hartige maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel namelijk, maar niet lang na de maaltijd daalt deze weer net zo hard naar beneden. Dit is het moment dat je trek krijgt in zoete toetjes! Gelukkig zijn die er in overvloed. Gezonde sweets: zoals fruitsorbets, shakes en sapjes. En minder gezonde desserts zoals donuts, wafels, ijs, taart en luxe toetjes als brownies en tiramisu. Zelf maken kan ook en is veel leuker dan een toetje uit het koelvak van de supermarkt! Ons lekkerste recept is deze voor homemade panna cotta.

Leestip: Koken met koffie: 3 heerlijke recepten met een koffieblend

Gezonde sweets!

 Er zijn ook zoete alternatieven die geen invloed hebben op het suikergehalte in je bloed en op de calorie-inname. Dit noemen we met een duur woord: laagcalorische zoetstoffen. Met laagcalorische zoetstoffen kun je blijven genieten van die zoete taste waar je zo gek op bent, zonder dat je ongezond bezig bent! Je kunt ze gebruiken om je favoriete recept zelf te bereiden, maar in biologische winkels zijn ook kant-en-klare sweets te koop die zijn bereid met natuurlijke suikers. Biologische zoete toetjes bijvoorbeeld zoals koekjes, cake, taart en chocolademousse.