Zo word je zelfstandig koerier 

Wil je aan de slag als koerier, maar liever niet in loondienst? Dan kun je tegenwoordig in een paar simpele stappen voor jezelf gaan werken. Dit werkt nét even anders, je moet eerst een aantal zaken regelen. Wat precies? Wij hebben een overzicht gemaakt voor mensen met ambitie die als zelfstandig koerier willen starten.

Een rijbewijs 

Een rijbewijs als zelfstandig koerier

Hoewel dit misschien een open deur is, benoemen we het toch even: een rijbewijs is onmisbaar voor koeriers. Zonder het roze papiertje mag je immers geen auto/bestelbus besturen. Zorg er daarom voor dat je over een rijbewijs beschikt voordat je als zelfstandig koerier aan de slag gaat. Heb je (nog) geen rijbewijs? Dan kun je altijd als fietskoerier gaan werken.

Je eigen bestelbus als zelfstandig koerier

Een auto is vaak niet geschikt voor koerierswerk. in de kofferbak kun je hooguit 10 tot 15 pakketjes kwijt en telkens halverwege de dag terug naar het magazijn rijden is niet rendabel. Een bestelbusje beschikt over een laadruimte, waardoor je simpel en snel al je bestellingen voor de hele dag inlaadt. Dat scheelt een hoop tijd…en geld! 

Ben je van plan om een bestelbus te kopen? Neem hier de tijd voor. Het is namelijk van belang dat je een voertuig koopt dat zo goed mogelijk aansluit bij jouw werk. Als je vooral grote spullen vervoert, is het handig om een bestelbus met grote laadruimte te kopen. Bezorg je kleine pakketten in eigen regio? Dan is een Caddy ook prima.

Een KvK-nummer 

Niet iedereen mag zomaar als zelfstandig koerier aan de slag gaan. Om zelfstandig ondernemer te worden, heb je een KvK-nummer nodig. Om die te verkrijgen, moet je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor plan je online een afspraak in bij een kantoor bij jou in de buurt. Eenmaal ingeschreven krijg je automatisch een handelsnummer en de KvK stuurt je gegevens door naar de Belastingdienst, waardoor je ook meteen een btw-nummer krijgt. 

Jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je verzekeringszaken

Tot slot moet je ook je verzekeringszaken regelen als je wilt starten als zelfstandig koerier. Zo moet je bijvoorbeeld je bestelauto verzekeren en zijn een arbeidsongeschiktheids- en een aansprakelijkheidsverzekering ook geen overbodige luxe. En zo zijn er meer zaken die je niet onverzekerd wilt laten. Er zijn verzekeraars die een speciale koeriersverzekering aanbieden. Dit is handig, omdat je zo al je zaken op 1 plek regelt en zeker weet dat je niets vergeet.

Leestip: Remote werken vanuit bella Italia